Ajankohtaista

Jenkkifutiksessa tapahtuu

Jenkkifutiksen pitkäjänteinen työ palkittiin valtionavustuksissa

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt vuoden 2022 valtionavustukset valtakunnallisille ja alueellisille liikuntaa edistäville järjestöille. Jenkkifutisperheen pitkäjänteinen ja määrätietoinen työ palkittiin jälleen avustusmäärän kasvulla. SAJL:lle 185.000 euroa.

Avustuksen kokonaissumma 42 000 000 euroa jaettiin 116 järjestölle. Valtakunnallinen kokonaissumma kasvoi viime vuodesta 170 000 euroa. Lisäksi urheiluakatemia- ja valmennuskeskustoimintaan myönnettiin yhteensä 4 215 000 euroa.

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen kertoo ministeriön tiedotteessa avustusten myöntämisen kriteereistä:

– Viime vuonna liikuntajärjestöjen valtionavustuksissa tulivat voimaan uudet arviointikriteerit. Arviointikriteerit on jaettu järjestöryhmäkohtaisiin peruskriteereihin ja kaikille yhteisiin vastuullisuuskriteereihin. Seuraavan kerran vastaava, yhtä perusteellinen arviointi on suunniteltu suoritettavan vuoden 2025 avustusvalmistelun yhteydessä.

Kurvisen mukaan ministeriö seuraa toiminnan ja talouden toteutumista sekä muutoksia. Poikkeuksena tästä on ympäristövastuun arviointi, joka toteutettiin ensimmäistä kertaa vuodelle 2022. Arvioinnissa suurimmalla osalla järjestöistä oli ympäristövastuusuunnitelmat ja ne olivat keskimäärin hyvällä tasolla. SAJL panosti oman suunnitelmansa laatimiseen hyvissä ajoin ja tämä näkyy lopputuloksissa.

Liikunnan palvelujärjestöistä suurimman avustuksen sai Suomen Olympiakomitea 6,6 miljoonaa euroa. Lajiliittojen osuus järjestöjen avustuksista on 23 560 000 euroa. Lajiliitoista suurimmat avustukset saivat Suomen Palloliitto (2 125 000 euroa), Suomen Voimisteluliitto (1 670 000 euroa) ja Suomen Jääkiekkoliitto (1 565 000 euroa).

Luja työ palkitaan, OKM:n SAJL:lle myöntömä valtionavustus on kasvanut vauhdilla 2000-luvulla

SAJL:n avustus uuteen ennätyslukuun

Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon Liitolle myönnettiin avustusta 185.000 euroa. Summa on yli 5 % suurempi kuin edellisen vuoden luku ja samalla lajiliiton kaikkien aikojen suurin. 2000-luvun aikana SAJL:lle myönnetty valtionavustus on yli kuusinkertaistunut. Vahva kasvu ei ole sattumaa. Koko lajiperhe on tehnyt toiminnan kehittämisen eteen lujasti töitä. Näin SAJL:n puheenjohtaja Roope Noronen kommentoi uutta avustusennätystä:

-Yhteinen työmme seurojen kanssa vastuullisuusohjelmamme kehittämisessä sekä eettisen toiminnan esillä pitäminen osana strategiaamme näkyvät myös valtionavun kasvussa. Yhdessä järjestelmällisen työn harrastajamäärien, budjetin koon ja näkyvyyden kasvattamiseksi näkyy arjen toiminnassa positiivisesti ja on mahdollistanut toiminnan sopeuttamisen myös koronatilanteen aiheuttamiin haasteisiin.

SAJL:n toiminnanjohtaja Mika Heinonen on ollut nyt lähes vuoden mukana kehittämässä lajia ja on tyytyväinen, että uudet panostukset kuten SAJL:n ympäristöohjelma ovat huomioitu ministeriön päätöksiä tehtäessä.  Seuraavaksi suunnitelma punnitaan käytännössä koko lajiperheen toimintana tulevana arvokisakesänä:

-Jenkkifutisperheessä on tehty hyvää työtä monella tasolla ja tästä kertoo myös OKM:n yleisavustuksen lisääntyminen. Nyt arvioinnissa uutena ollut ympäristövastuu tulee näkymään ympäristöohjelmamme mukaisesti SAJL:n tapahtumissa ja toivottavasti myös useissa seurojen tapahtumissa.

 

Lue lisää:  OKM:n tiedote 14.2.2022

Tutustu:  Avustukset lajiliitoittain 2022

 

Lataa PDFTulosta