Ajankohtaista

Jenkkifutiskausi avataan Kiuruvedellä 5. kesäkuuta

Amerikkalaisen jalkapallon sarjojen aloitusta on jouduttu viivästämään koronarajoitusten takia. Miesten Vaahteraliiga ja naisten I-divisioona potkaistaan käyntiin ensimmäisinä sarjoina 12. kesäkuuta. Varaslähtö Suomen jenkkifutiskauteen otetaan kuitenkin jo kesäkuun alussa Kiuruvedellä.

Kiuruvesi Milky Farmers järjestää jo seitsemännen kerran Milky Bowlin Kiuruveden urheilukentällä. Tänä vuonna vastustajaksi saapuu Razorbacks Lappeenrannasta, joka Farmersin lailla tavoittelee Rautamaljan voittoa II-divisioonassa.

”Ei vaadi suurta kaupunkia, vaan omistautumista”

Kiuruvesi on alle 8000 hengen pieni kaupunki Pohjois-Savossa. Jos satunnaista kansalaista pyytäisi laittamaan merkki Suomen kartalle Kiuruveden kohdalle, ei onnistumisprosentti olisi todennäköisesti kovin suuri. Kiuruvesi on tunnettu Suomen suurimpana naudanlihan tuottajana ja se oli pitkään Suomen suurin maitopitäjä, kunnes menetti tittelin kuntaliitosten myötä Kokkolalle ja Kuopiolle. Vuodesta 2009 lähtien Kiuruvesi on ollut myös jenkkifutiskaupunki.

Kiuruvesi sijaitsee Pohjois-Savon maakunnan luoteisosassa

Amerikkalaista jalkapalloa pidetään suurten rosteriensa takia isojen kaupunkien pelinä ja maalaiskaupunki Kiuruvettä ehkäpä yhtenä epätodennäköisimmistä paikoista amerikkalaisen jalkapallon joukkueen pyörittämiseen.  Kaikesta tästä huolimatta Milky Farmers on ollut sitkeästi mukana Suomen jenkkifutisperheessä vuodesta 2009 lähtien ja valmistautuu nyt ensimmäistä kertaa pelaamaan II-divisioonassa sarjan mestaruudesta. Farmersin Viljami Ojala kertoo mikä sai seuran ottamaan suuren askeleen “äijäliigasta” 11vs11 jenkkifutista pelaavaan kakkoseen:

-Se oli haave, josta tuli pitkän tähtäimen suunnitelma. Haluttiin todistaa, että ei vaadi suurta kaupunkia, vaan omistautumista, luovuutta ja oikeanlaista meininkiä. Vaikka porukka on isolta alueelta sitoutuminen on yllättänyt, ja porukka priorisoi jenkkifutiksen korkealle. Haluttiin kasvaa siinä mukana.  Viimeisen niitin lopulliselle päätökselle toi valmentajan saaminen tänne Kiuruvedelle.

Averett Collegen sijasta Kiuruvedelle

Farmers julkaisi vuoden 2020 lopulla värvänneensä kokeneen Toni Bärlundin seuran urheilutoimen kehityspäälliköksi ja valmentajaksi. Bärlundin alkuperäinen suunnitelma USA:sta kariutui koronapandemian takia ja tämä koitui Farmersin onneksi. Bärlund kertoo tapahtumien kulusta näin:

-Viime syksynä minun piti alkuperäisen suunnitelman mukaan lähteä Averett yliopistoon jatkamaan liikuntatieteiden opintojani. Maailman laajuinen korona tilanne sotki nuo kuviot täysin ja siirsi lähtöni tulevaan syksyyn. Viime syksynä työtilanteet oli hiljaisia ja mökillä asuminen kaukana kaikesta, vaikkakin oli mukavan rauhallista, alkoi käymään hieman yksitoikkoiseksi. Viljami otti minuun yhteyttä ja sovittiin tapaamisesta missä käytiin yhteistyön laatua ja laajuutta läpi. Organisaatiossa oli hyvä pöhinä päällä ja pelaajistossa hyvän kokoinen lauma nälkäisiä urheilijoita. Kun Farmersin kontaktien kautta minulle järjestyi vielä töitä Kiuruveden kaupungilta tuntiopettajana, valtakunnallisen “harrastamisen Suomen malli”- projektin parissa lasten liikunta kerhojen vetäjänä, oli kaikki palaset kohdillaan.

Valmentamisen ohella Bärlundin tehtäväkenttään kuuluu seuran urheilutoiminnan kehittäminen. Nousu pelaamaan 11vs11 jalkapalloa on jo iso muutos pelillisesti, mutta tavoitteet on asetettu yhä kautta pitemmälle.

-Jo alku tapaamisessamme laadimme pohjaa nelivuotissuunnitelmalle, jonka mukaan tämän kauden tavoitteeksi tuli paikan vakiinnuttaminen II-divisioonassa. Kun lähdetään etenemään askel kerrallaan vahvaa pohjaa luoden, on paremmat näkymät tulevaisuudessa. Näkisin tähän tavoitteeseen pääsyn vaativan 2-4 pelin voittoa ja lohkon parhaimmiston haastamista ainakin pelillisesti. Uskon vahvasti, että tähän tavoitteeseen päästään. Se miten paljon se ylitetään jää nähtäväksi.

Farmers pelaa II-divisoonan pohjoisessa A-lohkossa, jossa mukana myös Oulu Northern Lights, Steelers Veljmiehet, Karleby Goats ja Jyväskylä Jaguars. Lohkon joukkueista myös Goats Kokkolasta tekee debyyttinsä II-divisioonassa tulevana kesänä.

Ei koronakatkoja harjoittelussa

Kiuruveden sijainnista on ollut suurta hyötyä joukkueen valimistautuessa taistelemaan ensimmäistä kertaa kakkosdivarin mestaruudesta. Harjoituksia on Bärlundin mukaan onnistuttu pyörittämään ilman katkoja:

-Korona on toki täytynyt ottaa asian vaatimalla vakavuudella, ja jokaisen on täytynyt sitoutua omassa arki toiminnassaan kaikin puolin tilanteen vaatimiin ennalta ehkäisy toimenpiteisiin. Syrjäinen alue on mahdollistanut harjoittelemisen ilman katkoja, toki kulloinkin voimassa olleiden rajoitusten mukaisesti. Onkin ollut ensiarvoisen tärkeää saada harjoitella keskeytyksittä, kun kauteen on lähdetty melkoisesta takamatkasta muihin sarjan joukkueisiin verrattuna. Tällä viittaan juurikin ensimmäistä kertaa 11 vs. 11 sarjaan nousuun ja keskimääräisen pelikokemuksen pyöriessä 2-3 vuoden kintailla.

Koronan kannalta suopeat olosuhteen mahdollistavat myös varaslähdön kauteen kesäkuun alussa. Milky Bowlista on ehtinyt vuosien saatossa tulla jo perinteinen kesätapahtuma paikkakunnalla.  Yhteisön tuki on edelleen tärkeää Farmersille, ja Viljami Ojala kehuu estotta Kiuruveden kaupungin tausatukea toimintaansa kehittävälle seuralle:

– Paikallinen yhteisö on niin tiivis ja lämmin. Se mahdollistaa kaikki toteuttamamme asiat. Valmentajan asunnosta aina harrastevälineisiin. Hyvä meininki tarttuu, ja saa ihmiset innostumaan. Kaupunki myös on mukana isosti, esimerkiksi tarjoamalla Tonille töitä liikunnan parissa valmentamisen ohessa.  Kun kuluja pystytään kattamaan paljon hyvän taustatuen takia, voidaan maksutkin pitää maltillisina, joka innostaa pelaajia mukaan.

Ojala haluaa käynnistää Kiuruvedellä junioritoiminnan ja katselee reviiriä oman kaupunkinsa ulkopuolelle. Ympäröivistä kaupungeista Iisalmessa ei ole omaa jenkkifutistoimintaa ja koko Kainuun alue on edelleen korkkaamatta jenkkifutiksen näkökulmasta. Näin Ojala listaa Farmersin tavoitteita:

-Ensimmäisenä juniorityön aloittaminen, meillä on mukana jo junnuja. Joten omat treenit käynnistellään ainakin kahdelle paikkakunnalle.  Haluamme vakiinnuttaa paikkamme II-divisioonassa, ja saada alustan jolta voi tulevaisuudessa ponnistaa ylöspäin.


 

Farmersin Milky Bowl VII pelataan lauantaina 5. kesäkuuta Kiuruveden urheilukentällä klo 14.00 alkaen.  Tositoimiin kakkosdivisioonassa maitokaupungin farmarit pääsevät heinäkuun toisena viikonloppuna vieraspelissä Jyväskylässä.

 

Lue myös: Toni Bärlund Farmersin ruoriin!

Tutustu:  II-divisioonan sarjaohjelma 2021

 

Lataa PDFTulosta