Search
Close this search box.

Ajankohtaista

Jenkkifutiksessa tapahtuu

Jenkkifutis- ja flag-maajoukkueiden joukkueenjohtajat kokoontuivat Myyrmäessä

Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon Liitto kutsui eri maajoukkueiden joukkueenjohtajat vip-vieraikseen viikon takaiseen naisten EM-peliin. Useissa maajoukkueissa jojon tehtävää hoitavat ovat roolissaan uusia, joten kokemusten ja parhaiden käytäntöjen jakaminen on tärkeää.

Maajoukkueen joukkueenjohtaja on usein se henkilö, jonka suurelta osin ulospäin näkymätön työ johtaa positiiviseen tulokseen kentällä.  Joukkueenjohtaja toimii tiedonkulun välittäjänä ja varmistaa, että valmentajan viestit ja tavoitteet välittyvät pelaajille selkeästi.  Hyvin toimiva ja osaava joukkueenjohtaja auttaa luomaan olosuhteet vahvalle ja toimivalle joukkueelle, joka pystyy saavuttamaan parhaat mahdolliset tulokset.

Samalla tavalla, kuin pelaavat koonpanot kentällä muuttuvat, vaihtuvuutta tapahtuu myös taustahenkilöiden parissa.  SAJL:n toiminnanjohtaja Mika Heinonen kutsui maajoukkueiden jojot naisten Suomi – Espanja EM-peliin Myyrmäen jalkapallostadionin vip-loungeen seuraamaan tasokasta jenkkifutista, mutta myös luomaan yhteishenkeä taustahenkilöiden kesken. Aivan kaikki eivät mukaan ehtineet ja naisten maajoukkueen joukkueenjohtaja Mirva Honkosella piti kiirettä kentän laidalla.  Lauantaina mukaan ehtivät miesten maajoukkueen Leena Vehkomäki, miesten U19 maajoukkueen Johanna Valasti, naisten lippupallomaajoukkueen Tiina Suvioja ja uuden lippupallon U15 maajoukkueen Sari Arolinna.

Leena Vehkomäki on vapaaehtoistyön konkari

Yksi jojo-joukkueen konkareista on Leena Vehkomäki, joka on tuttu näky kentän laidoilla sarjapeleissä ja nyt myös kansainvälisissä otteluissa. Näin Vehkomäki kertoo omasta polustaan miesten maajoukkueen vastuutehtäviin:

Vapaaehtoistyö, nuorten kanssa toimiminen ja yhteiseen osallistuminen on minulle luontaista. Omien poikien myötä olen parikymmentä vuotta ollut joukkueenjohtajana, alkuun futiksessa ja jääkiekossa ja reilut 10 vuotta jenkkifutiksessa juniorijoukkueissa ja useamman vuoden liigajoukkueessa. Kun luovuin seuratyöstä pari vuotta sitten, miesten maajoukkueen päävalmentaja kysyi viime syksynä ennen EM-karsintapelejä mua mukaan, kun hänellä ei ollut jojoa. Tää duuni antaa niin paljon, on hyvää vastapainoa leipätyölle ja urheilijoitten seurassa tulee niin iloinen mieli.

Maajoukkueiden vapaaehtoiset toimihenkilöt tekevät tiivistä yhteistyötä. Kuvassa U19 mj:n Johanna Valasti, useita maajoukkueita huoltotehtävissä avustava Turre Åhl ja miesten maajoukkueen jojo Leena Vehkomäki. (Kuva Jari Turunen 2022)

Joukkueenjohtajan tehtävä ei ole hienosta tittelistä huolimatta ns. pukuhommaa. Tehtäviä riittää laidasta laitaan ja useimmat niistä jäävät huomaamatta penkkiurheilijoilta. Näin Vehkomäki kertoo joukkueenjohtajan vuosikellosta ja arjesta:

-Maajoukkueen vuosi alkaa edellisenä syksy, kun tiedetään maaotteluiden aikataulut. Päävalmentajan kanssa suunnitellaan leiriaikataulut ja valmistautumisaikataulut. Leirejä varten saattaa olla jo tehty aikaisemmin varauksia ainakin keväälle. Joukkueenjohtaja lähtee tämän perusteella varaamaan leiripaikkoja kenttävarauksia. 

-Niin leirille kun maaotteluun pitää miettiä ruokailut, kenttävaraukset, luokkahuoneet ja kulkeminen. Pajulahteen leirille tämä hoituu parilla sähköpostilla oman koordinaattorin kanssa, kun taas ulkomaille lähtiessä varataan lennot, bussi ja hotelli paikan päälle ja löytää ruoka, vaikka pelin jälkeen ennen paluulentoa.

-Joukkueenjohtaja tarvitsee näihin varauksiin tiedon ketä kaikkia on tulossa sekä kaikenlaisia henkilötietoja. Monesti kokoonpano elää hyvinkin lähelle määräpäivää ja joukkueenjohtajan pitää olla hereillä määräaikojen kanssa niin kilpailunjärjestäjän rosterin määräajasta kuin vaikka lentolippujen uudelleenkirjoittamisten deadlinesta. 

Maajoukkueiden asusteiden ja varusteiden logistiikka on tarkeä tehtävä jonne joukkueenjohtajat kaipaavat avukseen varustevääpeliä.

Hyvälle varustevääpelille olisi käyttöä jojojen avuksi

Jenkkifutismaajoukkueiden jojot ovat tuttu näky SAJL:n Pasilan toimitilojen varastotiloissa. Pitkään avoimena olleeseen maajoukkueiden ”varustevääpelin” tehtävään ei ole löytynyt vapaaehtoista, joten jojojen tehtäväkenttään on toistaiseksi lisätty myös varusteisiin ja peliasuihin liittyvä logistinen rumba. Jojot pitävät huolta myös joukkueiden yhtenäisestä asukokonaisuudesta kansainvälisten pelien yhteydessä.

-Jojon hommiin kuuluu joukkueen vaatetus. Pelaajat ohjataan hankkimaan oikeanlaiset matkapaidat ja muu oleskeluasu. Liiton yhteisestä peliasuvarastosta jaetaan oikean kokoiset pelipaidat ja -housut peleihin, leirille harjoituspaidat. Valmennus kaipaa myös edustusasuun täydennyksiä.

Vehkomäki ehti koppaamaan naisten maajoukkueen jojo Mirva Honkosen halaukseensa Espanja-pelin päätyttyä

Suomen naiset eivät onnistuneet viime viikon lauantaina kukistamaan nopealiikkeistä Espanjaa Myyrmäen turffilla. Lepovuorossa olleet jojot pääsivät rentoutumaan hyvässä seurassa ja lopuksi myös naisten maajoukkueen joukkueenjohtaja Mirva Honkonen pääsi Vehkomäen lohduttavaan halaukseen.

Leena Vehkomäki korostaakin yhteispelin tärkeyttä myös taustajoukkojen parissa

-Maajoukkueissa niin jenkkifutiksessa kuin flägissä on käytännössä kaikki uusia maajoukkueen joukkueenjohtajia. Kuluvan vuoden aikana on perustettu maajoukkueiden joukkueenjohtajien valiokunta. Kokoontumisia tärkeämpi tässä on se, että kun tunnetaan toisemme, on helppo kysyä apuja. Tämä toimii samalla varmasti hätätilanteissa tuurausjärjestelynä. Osa pelaajista on samoja, yhteiset toimintatavat helpottavat siirtymiä joukkueesta toiseen. 

Maajoukkueet mitalijahdissa 2023

Suomen jenkkifutis- ja lippupallomaajoukkueilla on poikkeuksellisen kiireinen vuosi.  Naiset ehtivät jo avaamaan oman EM-sarjansa toukokuussa ja pelit jatkuvat elokuussa. Miesten majoukkue pelaa EM-mitaleista ja U19 maajoukkue EM-pronssista. Poikien U17 maajoukkueella on PM-kisansa lokakuussa.  Lippupallossa naiset ja miehet pelaavat elokuussa EM-mitaleista ja IFAF-ranking-sijoituksista Irlanissa ja uusi U15 sekajoukkue pelaa EM-mitaleista syyskuussa Italiassa.

  • Elokuu 5.8.  Miesten EM-semifinaali Suomi-Ruotsi, Myyrmäen jalkapallostadion Vantaa
  • Elokuu 19-21.8.  Lippupallon EM-kisat, miehet ja naiset, Limerick Irlanti
  • Elokuu 26.8.  Naisten EM-sarjan peli Suomi-Ruotsi, Tukholma
  • Syyskuu 1-3.9.  Lippupallon U15 sekajoukkueiden EM-kisat, Grosseto Italia
  • Syyskuu 16.9.  U19 EM-pronssipeli  Suomi-Tanska, Myyrmäen jalkapallostadion Vantaa
  • Lokakuu 18-21. U17 PM-kisat, Norja
  • Lokakuu 28.10. Miesten EM-mitalipeli  (joukkueet ja pelipaikka ratkeaa semifinaalien jälkeen)

 

Tutustu:  SAJL:n maajoukkueet

Kuvat: Mika Heinonen, Jari Turunen, Simo Takanen

Lataa PDFTulosta