Search
Close this search box.

Ajankohtaista

Jesper Korkalainen luo yliopistouraa Texasin Houstonissa

NAIA sarjaan North American Universityyn 3-divisioonan Ferrum Statesta siirtynyt vantaalainen on päässyt heti kentälle.

Perustaidot TAFT:ista, esijalostus Linsly prep schoolissa ja kypsyminen Ferrum Statessa

Jesper Korkalainen, Linsly prep school

Vantaan TAFT on tuottanut määrällisesti eniten huipulle päätyneitä pelinrakentajia maajoukkueeseen ja USA:n yliopistosarjoihin; Petrus Penkki, Aleksi Ailasmaa, Oskari Niemi, Miro Kadmiry ja uusimpana Jesper Korkalainen. Hän on noussut suomalaisten ykköspelinrakentajien joukkoon viime vuosina.  Korkalainen tekee parhaillaan uraa Yhdysvaltain NAIA-yliopistosarjassa.

U17 ja U19 maajoukkueissa kannuksensa hankkinut Korkalainen reititti itsensä collegeen high school vuosiensa jälkeen. Jesper Korkalaisen tarina Yhdysvalloissa alkoi useampi vuosi sitten, kun hän päätti lähteä tavoittelemaan unelmaansa ja pelata lajia USA:ssa.  Hän urheili ja opiskeli ensin kaksi vuotta Linslyn prep schoolissa. Tämä antoi hänelle mahdollisuuden sopeutua amerikkalaiseen ympäristöön ja kehittää taitojaan. Lajina Linslyssa oli myös jääkiekko sekä lacrosse.

 

Jesper Korkalainen, Ferrum College

Suomalaisittain Korkalainen teki Ferrum Collegessa historiaa pelinrakentajana.  2021-2022  3-divisioonan yliopistossa hän kirjautti suomalaisittain historialliset qb-tilastot 40/64 onnistunutta heittoyritystä, 62, 5 heitto%, 2 maalia ja 398 jaardia ja yksi syötönkatko.
Opinnot yliopistossa sujuivat erinomaisesti ja veivät Korkalaisen kevään 2022 Dean’s Listille eli rehtorin kunnialistalle, jolle pääsivät vähintään 3.4 GPA keskiarvon saavuttaneet opiskelijat.

 

 

Kohti uusia haasteita – siirto North American yliopistoon

Jesper Korkalainen, Northern American University

– Sain mahdollisuuden pelata kovemmalla tasolla kuin aikaisemmassa koulussa. Täällä oli myös mahdollista saada urheilustipendi akateemisen stipendin lisäksi, mitä Ferrumissa ei ollut, koska kyseessä oli D3 koulu. Yliopisto on pieni ja sijaitsee 20 mailin päässä Houstonin keskustasta. Tämä koulu on siis NAIA koulu eli käytännössä D2 tasoa. Northern American Universityssa on uusi jenkkifudis-ohjelma, jota ovat rakentamassa tällä hetkellä. Harjoittelu on laadukasta, valmentajilla on taustaa NFL:stä, D1 yliopistotasosta ja NBA:stä. 

 NAIA (National Association of Intercollegiate Athletics) on NCAA:n lailla yliopistourheilun kattojärjestö. Northern American Stallions pelaa Sooner konfrenssissa. Joukkueessa on kuusi pelinrakentajaa, joiden kanssa 190cm pitkä Jesper Korkalainen kilpailee. Stallions makselee vielä kehitysrahojaan, sillä yliopistolla on ollut vasta vuodesta 2019 jalkapallo-ohjelma. NAU on voittanut  on hävinnyt 9 ottelua tällä kaudella ja voittanut yhden.

Tähän mennessä Jesper Korkalainen on päässyt kentälle kuudessa ottelussa NAIA-sarjassa. Hänellä on edessään vielä useampi kausi ja tilaisuuksia kehittyä entisestään. Vantaalaisnuorukainen on heittänyt 54/117 heittoa onnistuneesti ja juossut 13 yrityksellä 28 jaardia.  Maaleja on syntynyt 4 ja syötönkatkoja 7. Louisiana Christian yliopistoa vastaan Korkalainen kirjautti 4+1 taklausta.

– Sarja on täällä kova ja suorituksemme ovat olleet epätasaisia.  Tähän yksi iso syy on jenkkifudisohjelman kehitys koulussamme. Kausi on ollut meille haastava, olemme avanneet voittotilin ja olemme taistellut voitosta parissa muussakin ottelussa.

Kauden päättävä ottelu pelataan 11.11.23 Arkansas Baptist Collegea vastaan Little Rock Arkansasissa.

 

Itse olen viihtynyt täällä todella hyvin ja myös kehittynyt sekä oppinut paljon uutta pelaajana. Olen päässyt aloittamaan muutamassa pelissä ja peliminuutteja kertynyt kyllä todella hyvin sen lisäksi. Olenhan vasta toisen vuoden pelaaja yliopistossa. Erikoisuutena tässä kaudessa oli se, pelasimme myös kahta D1 koulua vastaan kauden aikana ja pääsin aloittamaan näissä peleissä, mutta vastustaja oli sen verran ylivoimainen, että hyökkäystä oli todella vaikea saada kulkemaan.

Aloitin koulun ennen kautta training campillä, joten aika uuden joukkueen kanssa jäi lyhyeksi ennen tosi toimia. Joten odotan innolla ensi kevään off-seasonia, jotta pääsee hiomaan/treenaamaan jengiläisten kanssa asioita, mitkä jäi puuttumaan tältä kaudelta.

 

 

 

Suomalaisten pelinrakentajien historia USA:n yliopistosarjoissa

Suomalaisia pelinrakentajien esiintymiset ovat jääneet ennen Korkalaista Janne Lehtisen pelaamiseen  NCAA 2D-yliopisto Simon Fraserissa. Lehtinen sai yliopistokenttien tulikasteen Chabot Collegen ensimmäisen ottelun toisella puoliajalla West Valley Collegea vastaan.  Juoksupainotteisten hyökkäysvuorojen sekaan Lehtinen heitti 4 kertaa joista 3 meni perille 46 jaardin arvoisesti. Lehtinen heitti myös yhden maalin. Janne Lehtinen pelasi kaksi vuotta Chabotissa, jonka jälkeen hän sai stipendin 2012 kanadalaiseen Simon Fraser yliopistoon.  Joukkue pelaa konfrenssissa USA:n NCAA 2-divisioonan joukkueita vastaan.

Elokuvaohjaaja Renny Harlinin poika Luukas Harlin aloitti yliopistouransa 3D yliopisto Willamettessa, mutta ei loukkaantumisen takia päässyt kentälle. Luukas pelasi Kalifornian Orange Countyssa ensin Trabuco Hillsin joukkueessa ja myöhemmin Mission Viejon high schoolissa kakkospelinrakentajana.

Miro Kadmiry käväisi Louisiana Collegessa 3D (nykyään Louisiana Christian University) kokeilemassa siipiään pelinrakentajana vuonna 2011. Monipuolinen pelinrakentaja joutui kahdeksan pelinrakentajan kilpailumyllyyn ja palasi Suomeen ennen kauden loppua.

Suomalainen tähtipelinrakentaja Petrus Penkki haki lisää kokemuksia 1996 kansasilaisessa junior collegessa nimeltä Dodge City Community College. Joukkueen pelitapa vaihtui Penkin kaudella option-hyökkäykseksi ja peliminuutit jäivät tämän johdosta vähälle.

Porilainen qb Nicolas Sandhu pelasi Chabot Collegessa kausina 2012-2013. Hän sai myös merkintöjä  California Community College Athletic Association tilastoihin.

 

 

Jesper Korkalainen pelasi ottelussa Texas Collegea vastaan numerolla 14.

 

 

Lataa PDFTulosta