Ajankohtaista

Jenkkifutiksessa tapahtuu

Katsaus U19 maajoukkueen välierävastustajaan

Suomen joukkue kohtaa su 9.4. Itävallan Wienissä hallitsevan Euroopan mestarin. Suomi menee voitolla EM-finaaliin ja Kanadan MM-kisoihin 2024.

Suomen U19 maajoukkue ei ole kohdannut Itävaltaa historian saatossa kuin kaksi kertaa. Ensimmäinen kohtaaminen oli vuoden 2000 EM-pronssiottelussa, jonka Itävalta voitti 0-10. Seuraavaksi Suomi yllätti 16-9 Itävallan Espanjan EM-kisoissa 2008 ja sekoitti Euroeliitin järjestystä. Itävalta on hallinnut U19 sarjaa vuodesta 2011 ja ei ole hävinnyt yhtään ottelua tänä aikana. Maalla on viisi perättäistä EM-kultaa ikäluokassa.

Itävallan joukkue on muuttunut vuoden 2022 EM-kultaa pokanneesta kokoonpanosta melkoisesti.  Nyt kun pelaava kokoonpano on julkaistu, niin vuoden 2022 EM-mestareista on jäljellä vain 15 pelaajaa. Toisaalta mahdollisesti Euroopan paras juniorituotannon esimerkkimaa suoltaa laatupelaajia vuosi vuoden jälkeen. Mutta joukkue on todellakin tuore.

2023 AFL-sarjassa pelaa suurin osa U19 maajoukkueen pelaajista. ELF ammattilaisliiga on imenyt kovimmat kansalliset pelaajat joukkueisiinsa Vienna Vikingsin ja Swarco Ridersiin, jotka pelaavat ns. kehitysjoukkueilla Itävallan pääliigaa. Su 2.4.2023 pelatussa sarja-avauksessa Vienna Vikings vs. Swarco Riders( kokoonpanot  ) ottelutallenteelta näkyy useita Itävallan U19 maajoukkuepelaajia.

Itävallan hyökkäys on uusiutunut totaalisesti lukuunottamatta laitahyökkääjiä. Pelinrakentajaksi on valittu Vienna Vikings Michael Szabo.  Pienikokoinen, mutta ketterästi liikkuva Vikingsin AFL joukkueessa pelaava qb. Kakkos-qb:na toimii laitahyökkääjänä aiemmin pelannut #9 Timo Sommer.  #11 Nils Keimel ja  #10 Feliz Reitter.  Yksi ensi sunnuntain esiintyjä on keskushyökkääjä #26 Nico Tillich, joka juoksi muutaman kerran Itävallan AFL liigan avauksessa. Graz Giantsin AFL-joukkueen Fritz Bleckmann on toinen luotto-ori pallonkantamiseen.
Hyökkäyslinjan oikea tackle on luultavimmin joukkueen isoin pelaaja Yahya Attia 195cm/150kg (seurajoukkue Vienna Vikingissa #77). Youtube videolla hänelle pelataan heittopeli 2022 juniori-ottelussa Graz Giantsia vastaan 27min kohdalla.    Avauskokoonpanossa lienee myös Tirol Raidersin pelipaidassa #72 pelaa vasempana guardina Jonas Stelzer 194/125kg. 1-divisioonan Red Tigers joukkueesta kokoonpanoon on noussut Felix Schulz, 191cm/130kg.

Liukasliikkeinen 2022 EM-finaalin MVP de #91 Max Grünsteidl, 4 säkitystä sekä 7+5 taklausta on huomioitava tarkkaan. Graz Giants juniorijoukkueessa pelaava isokokoinen dt #95 Maximillian Moisenbichler 197cm/113kg. Mukaan linjaan hyppäävät AFL:ssä pelaavat dt Justin Demel Swarco Ridersista ja Vikingsin Sidney Kuntz.
Itävallan kantavia voimia lienevät viime vuoden joukkueessa avauksessa pelanneet tukimies #41 Valentin Bader sekä  db #31 Benjamin Seidl.

Potkaisijana toimii  #6 Mathias Maxa.

Itävallan päävalmentaja Roman Floredo.

Lehtitietojen mukaan ensimmäisten leirien jälkeen Itävallanpäävalmentaja Roman Floredo on tyytyväinen.  ”Ensimmäinen havainto osoitti, että olemme urheilullisesti paljon parempia kuin viime vuonna. Ottelu Suomea vastaan ​​tulee olemaan erityinen haaste, pohjoisen joukkueet ovat käytännössä aina suurempia ja vahvempia. Mutta sillä nopeudella, joka joukkueellamme on mestaruuden puolustaminen pitäisi onnistua hyvin.” 

Seuraavat  15 pelaajaa ovat ikänsä puolesta edustuskelpoisia Itävallan maajoukkueeseen ensi sunnuntain ottelussa. Heidän pelaamistaan voi tarkastella viime kesän EM-finaalista Ruotsia vastaan, jonka Itävalta vaivoin voitti 13-10. Ensimmäisessä ottelussa Tanskaa vastaan Itävalta otti 23-7 voiton.

4 WR FOIDL, Leonhard Vienna Vikings
6 K MAXA, Mathias Mödling Rangers
9 WR SOMMER, Timo Graz Giants
10 wr REITTER, Felix Swarco Riders
11 WR KEIMEL, Nils Vienna Vikings
26 RB TILLICH, Nico Vienna Vikings
31 DB SEIDL, Benjamin Vienna Vikings
40 LB AUER, Alexander Graz Giants
41 LB BADER, Valentin Graz Giants
50 OL PIRER, Moritz Johannes Graz Giants
52 DL VARETZA, Maximillian Graz Giants
53 LB FELLNER, Pius Vienna Vikings
83 TE KREINER, Luca Vienna Vikings
91 DL GRÜNSTEIDL, Max Vienna Vikings
95 DL MOISENBICHLER, Maximillian Graz Giants

Nämä pelaajat puuttuvat 9.4.2023 EM-välierästä. Osa on poistunut rosterista ikänsä puolesta joukkueesta puuttuu puolet kultamitalipelaajista. Puolustuksesta on jäljellä kolme aloittajaa. Mm. tukimies Kevin Stanisi on Toni Mälkin kanssa viettämässä urheilullista vaihto-oppilasvuotta West Virginiassa Linsly Schoolissa. Paras taklaaja 12+4 EM-lopputurnauksessa lb #42 Franz Korger ei ole mukana.
Myös erittäin aggressiivinen puolustuslinja uusiutuu. Turnauksessa raapinut de #80 Marcel Kovarik puuttuu. Dt #5 Philipp Taschler ei myöskään ole pääsiäisottelun kokoonpanossa.

Myös Itävallan hyökkäys on rakennettu uusiksi. #7 Elias Zaricin pelaa vain Graz Giantsin juniorijoukkueessa. Hyökkäyslinjassa on kaikki 5 aloittajaa vaihtuneet. Sentteri #58 Edson Cumbo, vasten tackle #51 Fabian Lindengruen, #62 guard Matthias Mörth  sekä ulottuva oikea tackle #77 196cm pitkä 118kg Nick Holub puuttuu rivistöstä. Samoin kaksi johtavaa keskushyökkääjää  #24 Raphael Komeyli-Birjandi ja #1 Noel Bernsteiner ovat poissa ikänsä johdosta. Myös avauskokoonpanon tight end #84Fabian Pliesssnig sekä wr #8 Christoph Pirer ovat poissa. Potkunpalauttaja/laitahyökkääjä #2 Fabian Eder ei ole mukana pelaavassa kokoonpanossa.

 

Lataa PDFTulosta