Ajankohtaista

Lauantain Spagettimalja on kauden kolmas Pirkanmaan derby

Miesten I-divisioonan loppuottelu Spagettimalja pelataan lauantaina Tampereen Pyynikillä. Finaalista on tulossa kauden kolmas Pirkanmaan derby Tampere Saintsin ja Pirkkala Spartansin taisteltua paikat pitkät perinteet omaavaan arvo-otteluun.

Amerikkalaisen jalkapallon I-divisioonan mestaruudesta pelataan jo 41. kertaa.  Puhtaalla pelillä loppuotteluun lähtevä kotijoukkue Saints on ottelun yksiselitteinen ennakkosuosikki, mutta ensimmäistä kauttaan ykkösessä pelannut naapurikunnan ylpeys Pirkkala Spartans on osoittanut venyvänsä tiukoissa paikoissa yllätyksiin.

Tampere Saints pelaa Spagettimaljassa nyt kolmatta perättäistä kertaa. Kaksi edellistä loppuottelua vuosina 2021 ja 2022 ovat päättyneet Kotka Eaglesin ja Wasa Royalsin voittoihin. Nyt tamperelaisille ei kelpaa pelistä mikään muu kuin voitto. Lähtökohdat ovat hyvät. Saints-päävalmentaja Hannes Mattila on tyytyväinen joukkueensa suorituksiin kesän aikana:

-Kausi on mennyt erittäin hyvin. Odotin hyvää kautta ja kolmatta finaalipaikkaa, mutta on silti ylittänyt odotukset. Tällä kaudella joukkue on onnistunut kaikilla osa-alueilla. Puolustus ei ole päästänyt pisteitä useassa ottelussa ja hyökkäys on rullannut erinomaisesti.

Yksi Saints-puolustuksen nollapeleistä oli finaalijoukkueiden ensikohtaaminen heinäkuun alussa Pirkkalan keskuskentällä. Tuolloin tamperelaiset olivat parempia lukemin 0-35. Naapurikunnan spartalaiset ovat kuitenkin parantaneen peliään divarikokemuksen karttuessa ja heinäkuun lopulla pelattu ottelu oli jo tasaisempi, mutta pisteet jäivät Pyynikille 55-21.

Mattila odottaa Spartansin saapuvan Pyynikille hyvällä asenteella ja on samalla ylpeä maakunnan jenkkifutiksen korkeapaineesta:

-Spartans alkaa olemaan jo tuttu vastus tässä vaiheessa. Odotan Spartansin tulevan hyvällä motivaatiolla ja tahtotilalla finaaliin.  Lisäksi pakko mainita miten hyvin pirkanmaalaisella jenkkifutiksella menee, kumpikin joukkue finaalissa on erittäin hienoa!

Saints-pelinrakentaja Jessie Robbins on divarin vaarallisin pelaaja (Kuva: Laura Helminen)

Spartans jo ylittänyt kaudelle asetetut tavoitteet

Pirkkala Spartans on osoittanut, että I-divisioonan peleissä voi menestyä hyvällä kotimaisella pelaajarungolla ilman sääntöjen sallimia yhdysvaltalaisvahvistuksia.  Spartans-päävalmentaja Toni Uusitalo kertoo päätöksen pelaamisesta ilman jenkkejä syntyneen hyvin aikaisessa vaiheessa:

-Ennen kauden alkua päätimme siirtyä 1 divisioonaan ja pelata uskottavaa futista ilman, että tuodaan apuja Jenkeistä tai Euroopasta. Tavoitteeksi asetettiin 4:n parhaan joukkoon pääseminen ja playoffit. Tämä tavoite saatiin täyteen sijoittumalla runkosarjassa kolmanneksi. Nyt voitto välieristä ja pääsy finaaliin on jo paljon enemmän, kun uskalsimme toivoa ennen kautta. On hienoa nähdä, että omilla pojilla voi pärjätä ja raaka työ palkitaan. Upea kausi ollut tähän mennessä!

Täysin ilman ulkomaalaispelaajia ei pirkkalalaisetkaan ole kauttaan läpi vieneet.  Pitkään Suomessa pelannut britti Dominic Olney on joukkueen juoksupelin paras etenijä ja ratkaisevassa roolissa välieräpelissä Eaglesia vastaan kahdella touchdownillaan.

Spartansin Uusitalo myöntää, että ottelun lopputuloksen kannalta keskiössä on vastustajan ulkomaalaisvahvistusten rooli kentällä:

-Saintsin pelinrakentajana häärivä Jessie Robbins ja monitoimimies Dajon Newell ovat vaarallisia pelaajia ja käytännössä koko joukkueen kantavat voimat. Jos saamme vastustajan nämä amerikkalaiset pelaajat kuriin niin malja viedään Pirkkalaan.

Uusitalo lupaa, että haastavista ennakkoasetelmista ja altavastaajan asemasta huolimatta lauantaina Pyynikillä tullaan näkemään voitosta taisteleva Spartans:

-Spartans lähtee otteluun selkeästi haastajana. 2 aiempaa kohtaamista Saintsin kanssa on päättynyt meidän tappioon. Haastajan rooli sopii meille hyvin ja koska kyseessä paikallisfinaali niin latautuminen otteluun onnistuu varmasti. Selvää on, että lähdemme taistelemaan voitosta ja tällä kertaa miehiä ei tarvitse säästellä vaan aivan kaikki jätetään kentälle. Ottelusta tulee varmasti fyysinen ja tunteita esiintyy kummallakin puolen palloa. Finaali tullaan ratkaisemaan puolustuksien kesken.

 Pelinrakentaja Daniel Tolonen on Spartansin hyökkäyksen moottori (Kuva: Laura Helminen)

Kiinnitä huomiosi näihin pelaajiin

Kotijoukkue Saintsin hyökkäyspelissä huomio kannattaa kiinnittää edellä mainittujen yhdysvaltalaispelaajien lisäksi veteraanikeskushyökkääjä Mikko Aspiseen sekä välieräpelistä sivussa olleeseen Matti Airaksiseen, joiden voimajuoksut vahvan hyökkäyslinjan tukemana ovat olleet myrkkyä vastustajille. Airaksinen on listattu mukaan lauantain rosteriin, mutta miehen pelaaminen on epävarmaa. Pelinrakentaja Robbinsin heittojen kohteena on kauden aikana useimmin ollut yhdeksän touchdownia runkosarjassa viimeistelyt Raafael Uotila.

Saints puolustuksessa tuhoisaa jälkeä kauden peleissä on tuottanut takapuolustaja Juho Angervo, jolla tamperelaisista eniten taklauksia (26 kpl) ja syötönkatkoja (2 kpl).  Kotikatsomoissa tarkkailuun kannattaa laittaa myös puolustuslinjan Lauri Illikainen, joka oli divarin runkosarjan säkkikuningas kolmella pelinrakentajasäkityksellään.

Spartansin hyökkäyksen avainpelaajia ovat britti Olneyn lisäksi pelinrakentaja Daniel Tolonen, joka on kuljettanut palloa runkosarjan peleissä keskimäärin 130 jaardin matkan. Spartalaisten puolustuksen ahnain taklaaja on ollut Markus Korpela 37 pysäytyksellään. Divisioonan runkosarjan intteri-kuninkuuden jakanut Peetu Mansikkamäki ei ollut joukkueen mukana Kotkan välieräpelissä, joten miehen osallistuminen Spagettimaljaa on epävarma.

Miesten I-divisioonan loppuottelu Spagettimalja pelataan lauantaina 19.8. Tampereen Pyynikillä. Ottelu potkaistaan vauhtiin klo 16:00 ja se on myös seurattavissa Ruudussa klo 15:45 alkaen.

Kuvat: Laura Helminen, Mikko Mäkelä

 

Näillä pääset tunnelmaan

 

 

Lataa PDFTulosta