Search
Close this search box.

Ajankohtaista

Jenkkifutiksessa tapahtuu

Lauantaina vietetään kansainvälistä korruption vastaista päivää

Lauantaina 9.12. vietetään kansainvälistä korruption vastaista päivää. Vuosittain vietettävä teemapäivä nostaa suomalaiseen urheilukeskusteluun urheilun oman korruptioilmiön eli kilpailumanipulaation.

Kilpailumanipulaation torjunta on yksi Suomen urheilun eettinen keskus SUEKin keskeisistä tehtävistä. Suomessa kilpailumanipulaatiosta on puhuttu urheilupiireissä vielä melko vähän, koska ilmiö tapahtuu piilossa ja sitä ei aina edes tunnisteta. Kilpailumanipulaatioon liittyviä tapauksia ja epäilyjä tulee kuitenkin Suomessa julki vuosittain vähän, ja on todennäköistä, että ne ovat vain pieni osa todellisista määristä.

Sain yhteydenoton sosiaalisessa mediassa, ja minulta kysyttiin haluani hävitä ottelu. Yllätyin siitä, kuinka suoria ehdotuksia tulee tienata helppoa fyrkkaa. Päätin heti, etten lähde tuollaiseen mukaan.

kertoo sulkapalloilija ja valmentaja Eetu Heino kokemastaan kilpailumanipulaatioyrityksestä SUEKin julkaisemalla videolla.

Kilpailumanipulaation torjumisessa tärkeä vaihe on lisätä urheiluväen tietoisuutta ja kykyä tunnistaa erilaiset kilpailumanipulaatioyritykset, joita tapahtuu huippu-urheiluakin enemmän erityisesti pienemmissä sarjoissa, kilpailuissa ja alemmilla sarjatasoilla. Lisääntynyt, ympärivuorokautinen vedonlyöntimarkkina houkuttelee myös rikollista toimintaa kilpailumanipulaation merkeissä.

 

SAJL:n vastuullisuusohjelma

Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon Liiton liittokokous päätti vuonna 2020 Olympiakomitean Vastuullisuusohjelman mallin hyväksymisestä SAJL:n Vastuullisuusohjelman toimintamalliksi. Ohjelman tavoitteita ja toimenpiteitä on tarkennettu lajinäkökulman huomioimiseksi. Lisäksi vastuullisuusohjelmaan on luotu oma mittaristo. Tutustu alla olevasta linkistä ohjelmaan.

Jokainen amerikkalaisen jalkapallon parissa toimiva voi lisätä omaa tietoisuuttaan kilpailumanipulaatiosta suorittamalla SUEKin Reilusti paras -verkkokoulutuksen, jonka voi tehdä ilmaiseksi osoitteessa puhtaastiparas.fi tai klikkaamalla alla olevaa linkkiä.

 

Tutustu:  SAJL vastuullisuusohjelma

Suorita:  Reilusti paras verkkokoulutus

 

Kuva: Pexels / Emma Bauso

 

 

 

 

Lataa PDFTulosta