Search
Close this search box.

Ajankohtaista

Legenda palaa kentille MM-kisoissa

Tänään julkistettu Suomen miesten lippupallomaajoukkueen ehkäpä yllättävin pelaajavalinta löytyy pelinrakentajan paikalta. Lajilegendan statuksen saavuttanut SAJL Hall of Famen jäsen Petrus Penkki palaa kentille MM-kisoissa Miro Kadmiryn varamiehenä.

Pelinrakentaja Petrus Penkki on pukenut maajoukkuepaidan päälleen 27 kertaa, joista edellisen kerran vuonna 2007. Kaikkien aikojen jenkkifutismaaotteluiden määrässä lukema on kolmanneksi suurin Suomessa. Arvokisamitalien makuun Penkki on päässyt urallaan komeat kuusi kertaa.  Saavutuksina miehellä peräti neljä EM-kultaa sekä yksi hopea ja pronssinen mitali. Elokuussa Penkki tekee uuden aluevaltauksen marssimalla Suomen maajoukkueen mukana MM-kotikisoissa taistelemaan mitaleista.

Penkki pyöritti vuosien ajan omaa pelinrakentajaklinikkaansa Texasin Austinissa. Suomeen palattuaan hän ryhtyi auttamaan suomalaisten pelinrakentajien valmennuksessa leireillä sekä maajoukkueiden mukana.  Suomen lippupallomaajoukkueen aloittavalle pelinrakentajalle, Miro Kadmirylle tavoiteltiin alun perin varamiestä nuorten kotimaisten lupausten parista, mutta aktiivipelaajien päällekkäisen jenkkifutiskaudet ajoivat valmennuksen kysymään Penkkiä kokeilemaan, josko pallo lentäisi valmentajan roolin ohella pelikentän puolella.

Näin Penkki kommentoi yllättävää komennustaan:

-Aluksi ajatus hirvitti vähän, mutta kun on koko elämän ajan tykännyt kilpailemisesta ja kun valmistautumisaikaakin on ollut lopulta riittävästi, päätin suostua valmennuksen pyyntöön.  Tärkeintä oli itse pohtia kykeneekö olemaan oikeasti hyödyllinen joukkueelle. Flägissä joukkueessa on lopulta vain 12 pelaajaa ja siihen määrään ei yhtään ylimääräistä mahdu.

Lippupallossa mukana jo vuodesta 1988

Penkillä on toki uransa aikana tuntumaa myös lippupallosta. Ensimmäiset pelinsä hän pelasi juniorina liput vyöllään jo 80-luvun lopulla.  Laji on kuitenkin muuttunut noista päivistä erilaiseksi kontaktien poistuttua, pelaajamäärän pienennyttyä ja pelin painotuttua entistäkin enemmän heittoihin.

Joukkueen seniori Penkki tunnistaa koko lajissa tapahtuneet muutokset.  Unelma olympialaisista on saanut koko maailman jenkkifutiskansan panostamaan lajiin ja muutos näkyy kaikessa treeneistä lähtien:

-Valmistautuminen tänään on ihan erilaista kuin takavuosina. Meillä on nyt kunnon leiritykset ja varsinkin olympia-uutisen jälkeen näkee, että koko laiji on ottanut suuren dynaamisen loikkauksen eteenpäin meillä Suomessa ja kaikkialla maailmassa. Omat treenit ovat sujuneet ihan hyvin siihen nähden, että vähän yllättäen joutui hyppäämään mukaan tähän rooliin, mutta ilolla on treenattu ja maajoukkueessa on nyt hyvä meininki päällä.

Lippupallon MM-kisat pelataan 27.-30.8.2024 Suomessa. Alkulohkon sijoituksista taistellaan Liikuntakeskus Pajulahden kentillä ja mitalit ratkaistaan perjantaina 30.8. Lahden stadionilla.  IFAF julkaisee MM-kisojen lohkojaot sekä ohjelman heinäkuun alussa.

 

Liput MM-kisojen mitalipeleihin Lahden stadionille:  Lippu.fi

Kuva: Teemu Kotsalo

 

 

Lataa PDFTulosta