Search
Close this search box.

Ajankohtaista

Jenkkifutiksessa tapahtuu

Lippupallon MM-kisojen uutta tilasto-ohjelmaa testattiin SM-viikolla

Kun tuoreen olympialaji lippupallon MM-kisat, saapuvat Suomeen elokuussa 2024, isäntäorganisaationa toimiva Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon Liitto (SAJL) tuo uuden faneja, mediaa ja joukkueita palvelevan ulottuvuuden lajin kilpailutapahtumaan – Lähes 200 MM-ottelun suoritukset taltioidaan dataksi lippupallolle räätälöidyllä play-by-play tilastointimenetelmällä.

Amerikkalainen jalkapallo on yksi maailman eniten tilastoiduista urheilulajeista. Taktisen lajin monipuoliset pelitilanteet synnyttävät runsaasti tilastoitavaa dataa, jota hyödynnetään valmennuksessa, pelaajien suorituskyvyn arvioinnissa ja ennen kaikkea fanien kiinnostuksen ylläpitämisessä.

Tähän asti amerikkalaisen jalkapallon kontaktittomassa versiossa, lippupallossa tilastointi on ollut alkutekijöissään. Suomen MM-kisoissa tämä muuttuu, kun SAJL ja sen yhteistyökumppani Appis Oy esittelevät uuden helppokäyttöisen play-by-play tilastointiohjelman. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun lippupallon arvoturnauksen ottelut tilastoidaan lajille suunnitellulla ohjelmistolla. Play-by-play tilastot tekevät pelitapahtumista ja yksilösuorituksista entistä läpinäkyvämpiä.

Appis Oy:n senior developer Erno Kulmala testasi uutta ohjelmistoa Jyväskylässä Olympiakomitean SM-viikon yhteydessä järjestetyssä lippupallo SM-turnauksessa. Kulmala sai hyvän käsityksen siitä, miten palvelu voidaan viimeistellä kisakuntoon elokuuta varten:

-Lippupallon tilastoinnin testaamiseen nyt käydyt SM-kilpailut osuivat hyvään kohtaan. Saimme arvokasta kokemusta itse kirjauksesta ja käyttöliittymän suunnittelusta niin, että tulevaisuudessa kirjaus olisi kaikille helppoa ja jouhevaa.

-Olemme rakentamassa parhaillaan isompaa kokonaisuutta, johon kuuluu myös itse “Jenkkifutiksen” tilastointi, mutta myös täydellinen sarjojen ja turnausten hallinta. Meillä on ilo olla mukana elokuun MM-kisoissa ja samalla voimme esitellä uutta tuotetta.

Jatkossa laadukkaat tilastot ja niiden analysointi ovat tärkeässä roolissa tuoreen olympialajin pelaamisen kehittämisessä ja olympiapaikkaa tavoittelevien joukkueiden pelaajien suoritusten arvioinnissa.

Lippupallon MM-kisoihin odotetaan lähes tuhatta urheilijaa yli 30 eri maasta (Kuva: IFAF)

 

Naisten ja miesten lippupallon MM-kisat pelataan 27.-30.8.2024 Lahdessa. Kisoihin on ilmoittautunut yli 60 joukkuetta yli 30 eri maasta ja paikalle odotetaan lähes tuhatta urheilijaa.  Appis Oy esittelee SAJL:n kanssa yhteistyössä kehitettyä ohjelmistoa kisavieraille ja osallistujamaille suurtapahtuman yhteydessä.

 

 

 

 

 

 

Lataa PDFTulosta