Ajankohtaista

Jenkkifutiksessa tapahtuu

Lippupallonaisten avausvastustajana Euroopan mestari Espanja

Suomen naisten lippupallomaajoukkue aloittaa MM-kisaurakkansa itsenäisyyspäivän aamuna klo 9.00. Joukkueen arpaonni ei ollut parhaasta päästä kisajärjestäjien sijoitettua samaan lohkoon kisojen ennakkosuosikki USA:n sekä hallitsevan Euroopan mestarin Espanjan.

(HUOM: Kisajärjestäjät ilmoittivat Suomi-Espanja pelin aikataulumuutoksesta sunnuntai-iltana. Peli pelataan klo 17.45,  joten Suomi avaa kisansa Venäjää (Team Neutral) vastaan klo 14.00 ja ehtii scouttaamaan vastustajansa ennen peliä)

Suomen naisten lippupallomaajoukkueella on jopa loistelias historia. Lajin kansainvälisten pelien alkuvuosilta naisemme ovat keränneet yhteensä kuusi arvokisamitalia. EM-kultaa on voitettu kahdesti ja hopealla on oltu niin ikään kaksi kerta. MM-kisoista suomalaiset ovat saalistaneet kertaalleen hopeaa ja pronssia.  Mitalisade laantui naisten siirryttyä pelaamaan amerikkalaisen jalkapallon kontaktiversiota 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen lopulla.

Tuoreimmat arvokisapelit löytyvät vuodelta 2019, jolloin EM-kisojen tuliaisina oli viisi tappiota yhtä monesta pelistä. Suomen maaliero turnauksessa oli 44-223.

Suomella ei ole ennakkopaineita

Suomen vuoden 2019 EM-kisojen heikko menestys saa todennäköisesti MM-vastustajat aliarvioimaan joukkueemme iskukyvyn ennen sen antamia näyttöjä. Edellisiin, niin ikään Israelissa pelattuihin kisoihin Suomi lähetti joukkueen, jonka pelaajaprofiili poikkeaa melkoisesti nyt matkalla olevasta ryhmästä. Maanantaina alkaviin MM-kisoihin on valittu maan jenkkifutiksen parhaimmistoa ja joukkuetta johtaa yksi Euroopan lippupallohistorian menestyneimmistä flag-valmentajista.  Yllätyspotentiaalia on siis olemassa, mutta päävalmentaja Lars Abrahamsen on varsin varovainen kommentoidessaan joukkueen menestymisen mahdollisuuksia kisoissa:

-Olemme täysin uusi joukkue, jossa pelaajien ohella myös uudet valmentajat. Ikävä kyllä emme ole päässeet harjoittelemaan aivan niin paljon kuin olisimme halunneet. Lisäksi meidät on sijoitettu kovimpaan alkulohkoon, jossa joudumme kohtaamaan sekä hallitsevan maailmanmestarin, että Euroopan mestarin. Kilpailu voitoista tulee olemaan kova.

Abrahamsen kertoi kuitenkin jo syyskuussa yllättyneensä positiivisesti suomalaispelaajien korkeasta tasosta. Päävalmentajana hän on johdattanut Tanskan naiset kertaalleen Euroopan mestaruuteen ja tietää mistä tekijöistä hyvä lippupallojoukkue rakennetaan:

-Tiedän, että meillä on kasassa hieno joukkue täynnä potentiaalia. Pystymme pelaamaan voitosta kaikissa otteluissa mutta etenemme nyt peli kerrallaan ja katsotaan mihin päädymme.

Tanskalaisvalmentaja ei osaa kuitenkaan arvioida eri joukkueiden nykyistä iskukykyä kansainvälisten pelien oltua pitkällä tauolla:

-Kahteen ja puoleen vuoteen ei ole ollut yhtään kansainvälistä turnausta, joten erimaiden kehitystä emme ole päässeet seuraamaan lainkaan

Eräänä Suomen etuna Israelissa järjestettävien kisojen osalta on yhteinen kellonaika.  Ikävä kyllä Euroopan lentoliikenteen lauantaisten haasteiden takia tuo pieni etu on menetetty.  Matkapäivä Helsingistä TelAviviin venyi lähes 20 tunnin mittaiseksi ja maajoukkueet saapuivat majoitushotelliinsa Jerusalemiin aamuyöllä 03.00. Joukkueen unirytmi laitettiin uusiksi kellonajasta riippumatta.

Suomen naisten lippupallomaajoukkuetta valmentavat Lars Abrahamsen ja Iiro Laatio (Kuva: Jari Turunen)

Abrahamsenin arviot tulevista vastustajista

Maanantai 6.12. klo 9.00  SUOMI – ESPANJA

  • Espanja oli mukana edellisissä Israelin EM-kisoissa ja voitti koko turnauksen. He ovat ennakkoasetelmissa totta kai kova vastustaja, jolla on erinomaisia pelaajia ja tasokas organisaatio

 

Maanantai 6.12. klo 14.00  SUOMI – TEAM NEUTRAL (Venäjä)

  • Venäjä tulee olemaan todella mielenkiintoinen vastustaja. Joukkueessa on todella hyviä urheilijoita pallon molemmin puolin ja heillä on kykyä tehdä vastustajille vaikeita pelejä kentällä.

 

Tiistai 7.12.  klo 10.15  SUOMI – RANSKA

  • Ranskaa pidän hyvin saman kaltaisena joukkueena kuin Venäjää.  paljon urheilullisia pelaajia jolla on menestymiseen vaadittavaa lippupallopelaamisen kokemusta

 

Tiistai 7.12.  klo 12.45  SUOMI – USA

  • USA on luonnollisesti puolustavana mestarina turnauksen suuri ennakkosuosikki. Heidän joukkue on täynnä urheilullisia nopeita pelaajia joita tulee olemaan vaikea voittaa. He tekevät vain harvoin virheitä, mutta rokottavat jokaisesta omastasi välittömästi.

Suomen MM-joukkue 2021

Etunimi Sukunimi Synt.vuosi Joukkue
Lotta Ahonen 2004 Saints, Tampere
Janna Hakala 1986 Saints, Tampere
Jenna Hautamäki 1995 Wolverines, Helsinki
Emmi Järn 1992 Wolverines, Helsinki
Paula Lehtinen 1983 Wolverines, Helsinki
Jenni Linden 1986 Roosters, Helsinki
Kirsti Nirhamo 1994 Trojans, Turku
Suvi Partanen 1994 Trojans, Turku
Amanda Rouhiainen 2002 West Coast Phoenix, Raisio
Essi Saastamoinen 1992 Trojans, Turku
Satu Suninen 1995 Indians, Kouvola
Essi Söderholm 1994 Eagles, Kotka
HC/OC Lars Abrahamsen
DC Iiro Laatio
CDM Sari Kuosmanen
Trainer Kimmo Valariutta

Kahdeksan parasta jatkaa Alabamaan

Kaikkiaan neljän lohkon kaksi parasta joukkuetta jatkavat mitalipeleihin, jotka käynnistyvät jo tiistai-iltana. Varsinaiset mitali- ja sijoituspelit pelataan keskiviikkona 8.12. MM-kisojen panoksena ovat paikat seuraavan kesän World Gamesiin USA:n Alabamaan, jonne kaikki mitalipeleihin yltäneet saavat edustusoikeuden.

Kilpailujärjestäjän verkkosivujen mukaan Suomen pelejä ei ole ennakkoon valittu striimattavien pelien listalle.  Kisasivusto tarjoaa kuitenkin live score-palvelun, jonka kautta suomalaisjoukkueiden menestystä voi seurata reaaliajassa.

Maajoukkueen FB-sivut:   Flag Team Finland | Facebook

Tutustu kisasivuihin: Flagworld21

Kuva:  Jari Turunen

 

Lataa PDFTulosta