Search
Close this search box.

Ajankohtaista

Jenkkifutiksessa tapahtuu

Miesten I-divisioona vauhtiin lauantaina

Amerikkalaisen jalkapallon miesten I-divisioona pelataan kaudella 2024 neljän joukkueen voimin. Kesäkuun ensimmäisellä viikolla käynnistyvä sarja huipentuu elokuussa pelattavaan Spagettimaljaan.

Miesten ykkösen mestaruudesta sekä nousuoptiosta Vaahteraliigaan taistelee tänä vuonna neljä joukkuetta. Edellisen kauden kokoonpanoista mukana ovat finalistit Tampere Saints ja Pirkkala Spartans sekä Oulu Northern Lights.  Uutena joukkueena ykkösen pisteistä taistelee helsinkiläinen East City Giants, joka edellisen divarikautensa (2021) jälkeen on hakenut vauhtia alemmilta sarjatasoilta. 

Ykkönen pelataan tiiviinä kaksinkertaisena sarjana, jossa joukkueet kohtaavat toisensa koti- ja vieraskentällä.  Kesäkuun alussa käynnistyvän sarjan playoff-pelit ajoittuvat elokuun ensimmäiselle viikonlopulle ja viikkoa myöhemmin välierien voittajat kohtaavat toisensa Spagettimaljassa.

Tampere Saints suosikkina kauteen

Ykkösen hallitseva mestari Tampere Saints lähtee kauteen selkeänä ennakkosuosikkina. Joukkue on edellisen kerran hävinnyt ottelun I-divisioonassa elokuussa 2022, jolloin Wasa Royal kukisti tamperelaiset Spagettimaljassa.

Saints kertoi edellisen kauden jälkeen tavoitteekseen voittaa uudelleen miesten 1 divisioona, ja mahdollistaa voitolla nousu miesten Vaahteraliigaan kaudelle 2025. Kauden 2024 alkaessa liiganousun suhteen on retoriikkaan otettu mukaan aiempaa enemmän ehdollisuutta.  Yhdeksi syyksi tähän seuran verkkosivuilla kerrotaan Vaahteraliigan uudistunut jenkki-sääntö joka kuormittaa liigaseurojen taloutta aiempaa enemmän.

Seuran pitkäjänteisestä työstä osoituksena on se, että edellisellä kaudella koko I-divisioonan arvokkaimmaksi pelaajaksi valittu yhdysvaltalainen pelinrakentaja Jessie Robbins on solminut Saintsin kanssa 1+1 muotoisen sopimuksen, joka kattaa pelaamisen seurassa myös mahdollisen liiganousun jälkeen.

Saints päävalmentaja Hannes Mattila kommentoi alkavaa kautta näin:

– Joukkue on  nuorentunut merkittävästi viime kaudesta. Puolustus tulee olemaan vakuuttava tänäkin vuonna ja hyökkäyksessä palloa annetaan enemmän nuorille ja uusille nimille.

Tutustu:  Tampere Saints rosteri 2024

Lue myös:  Saints otteluennakko

Pirkkala Spartan panostaa pelaajien kehittämiseen

Pirkkala Spartan aloittaa toisen kautensa suomalaisen jenkkifutiksen toiseksi korkeimmalla tasolla.  Ykkösdivarin debyyttikaudellaan pirkkalalaiset yllättivät muut nousemalla lopulta Spagettimaljaan saakka, mutta Saints on kauden päätöspelissä vielä vahvempi selkein luvuin 53-7.

Spartans lähtee uuteen kauteen samalla reseptillä kuin edelliseen. Sarjan sääntöjen sallimia jenkkipelaajien paikkoja ei täytetä, mutta aivan täydellä Suomi-rosterilla ei pirkkalalaisetkaan peleihin lähde.  Joukkueessa todennäköisesti useammassakin roolissa pelaava Doninic Olney edustaa Spartansissa irlantilaista jenkkifutisosaamista siitä huolimatta, että mies on viettänyt Suomessa useita vuosia ja ehtinyt urallaan pelaamaan myös Vaahteraliigassa Crocodilesin, Wolverinesin ja Kouvola Indiansin paidoissa.

Spartansin mukaan joukkueessa on useita lupaavia nuoria pelaajia, jotka haluavat ottaa urallaan seuraavan askeleen kohti kansallista huippua. Lisäksi joukkuessa on kokeneempia pelaajia, joilta löytyy vielä pelihaluja.

Tutustu:  Pirkkala Spartans rosteri 2024

Oululaiset kauteen uuden valmennuksen johdolla

Oulu Northern Lights teki paluun toiseksi korkeimmalle sarjatasolle viime kaudella, mutta ei onnistunut vielä nappaamaan voittoja.  Uuteen kauteen Lightsit lähtevät oululaisen jenkkifutiksen pioneerin, Risto Kivelän ohjauksessa. Kivelä on ollut oululaisseuran mukana monessa eri rooleissa sen 41-vuotisen historian aikana ja monet pelaajista ovat hänelle tuttuja juniorijoukkueiden valmennuksen parista.

Lightsin viime kauden tappiokierteen yksi isoimmista tekijöistä oli pelaajamateriaalin kapeus. Alkavan kauden peleihin seura pystyy pukemaan yli 30 pelaajan miehistö, kun edellisellä kaudella taisteluun lähdettiin usein jopa alle 20 pelaajan voimin.

Joukkueen amerikkalaiskiintiöstä on täytettynä vasta toinen paikka. Jo viime kaudella mukana ollut puolustuslinjan Romello Herbin tultaneen näkemään tänä kesänä myös pallollisissa rooleissa hyökkäyksen puolella.

Tutustu:  Northern Lights rosteri 2024

East City Giants rakentaa tulevaisuuttaa juniorien tukijalalle

Suomalaisen jenkkifutiksen takavuosien kestomenestyjä, helsinkiläinen East City Giants on pelannut vuoristoratamaisesti eri sarjatasoilla useamman vuoden ajan. Edellinen kausi I-divisioonassa päättyi koronakaudella 2021 sarjasta luopumiseen, mutta nyt ykköseen lähdetään paremmalta pohjalta.  ECG:n menestyneen juniorimyllyn tähtipelaajat muodostavat itähelsinkiläisten divarijoukkueen ruongon ja joukkueen valmennusvastuu on kokeneella Mika Elorannalla

Helsinkiläisjoukkue julkaisi kauden alla solmineensa sopimuksen yhdysvaltalaisen veteraanipelaaja Shay Netterin kanssa. Netter on taustaltaan puolustuksen tukimies, mutta Suomessa hän on pelannut pelinrakentajan paikalla Lohja Crusadersin ja myös Helsinki Wolverinesin joukkueissa. ECG:ltä löytyy rosteristaan useampikin lupaava kotimainen pelinrakentajalahjakkuus, mutta todennäköisesti Netter aloittaa hyökkäyksen tärkeimmällä pelipaikalla kauden käynnistyessä.

Vaikka ECG ei ole täyttänyt toista kiintiöjenkin pelipaikkaa löytyy rosterista tukku nuoria pelaajia, joilta löytyy tuoretta kokemusta Yhdysvaltojen kentiltä. Peräti seitsemän nuorta on hakenut kovuutta pelaamiseen jenkkien high school peleistä.   Amerikan kävijöiden lisäksi mielenkiintoinen pelaaja ECG:ssä on toisen polven jenkkifutari Arttu Blomqvist, joka ehti väläyttelemään juoksutaitojaan Lohjan liigapeleissä 2023.

Tutustu:  East City Giants rosteri 2024 

Ensimmäinen sarjakierros
  • La 8.6. klo 16:00 Pirkkala Spartans – East City Giants
  • La 8.6. klo 18:00 Tampere Saints – Oulu Northern Lights
 
Tuttuun tapaan myös miesten I-divisioonan pelit tarjoillaan suorina lähetyksinä Ruudussa.

 

Näillä vauhtiin

Lataa PDFTulosta