Search
Close this search box.

Ajankohtaista

Miesten lippupallomaajoukkueen 16 pelaajan MM-kisaryhmä on valittu

Suomen miesten lippupallomaajoukkueen valmennusjohto on julkaissut 16 pelaajaa, joiden kanssa valmistautumista elokuun MM-kotikisoihin jatketaan. Lopulliseen kokoonpanoon valitaan 12 pelaajaa.

Miesten maajoukkueen kotikisoihin tähtäävät leiritykset aloitettiin marraskuussa 2023. Maajoukkueen ringissä on ollut yhteensä 44 pelaajaa. Nyt kaksi kuukautta ennen MM-kisoja ryhmä rajataan 16 urheilijaan. Päävalmentaja Tuomas Heikkinen kertoo joukkueen tähänastisesta matkasta.

–  Osittain maajoukkue on jatkumoa viime vuosien flag-toiminnalle. Mukana on samoja pelaajia, jotka olivat jo Israelin 2021 MM-kisoissa sekä Irlannin EM-kisoissa 2023. Joukkueen lopulliseen kokoonpanoon vaikuttaa myös osaltaan pelaajien terveystilanteet ja saatavuus niin kuin aina. Tilanne on nytkin sellainen, että yhden pelaajan terveystilannetta seurataan tarkasti sekä samalla myös varmistellaan sitä, että kaikki valitut pelaajat pystyvät oikeasti sitoutumaan koko kisarupeamaan.

-Mukana on iso nippu hyviä pelaajia ja lippupallon MM-kisajoukkue tulee koostumaan selkeästi amerikkalaisen jalkapallon eliittipelaajista. Heidän mukanaolonsa tässä vaiheessa lajin kehitystä on ehdottoman tärkeää. Lajiin tulee etsiä jatkossakin kovia urheilijoita muista lajeista. Tämän vuoden joukkueeseen tässä vaiheessa on valittu yksi pelaaja lajin ulkopuolelta.  Tavoitteena on myöhemmin lisätä tällaisten pelaajien määrää ja samalla kasvattaa kokonaisuutena flagin harrastajamäärä.

Suomen 16 pelaajan maajoukkue 2024

 • Juuso Arminen, Helsinki Flag Football
 • Luukas Eerola, Porvoon Butchers
 • Miikael Eriksson, Porvoon Butchers
 • Arttu Heikkilä, Rusko Roadmen
 • Miro Kadmiry, Helsinki FlagLions
 • Willem Kajander, Helsinki FlagLions
 • Anton Kalliokoski, Helsinki FlagLions
 • Ville Karhinen, Helsinki Roosters
 • Micky Kyei, Helsinki FlagLions
 • Toni Lemmetyinen, Free agent
 • Ngo Phung Nguyen, Helsinki FlagLions
 • Petrus Penkki, Helsinki Flag Football
 • Sampo Ranta, Free agent
 • Pekka Rantala, Free agent
 • Sebastien Sagne, Free agent
 • Alexander Wasiljeff, Helsinki FlagLions

 

 

Pelinrakentajan paikalla huikeaa kokemusta

Tänään julkistetun rosterin suurin yllätys löytyy pelinrakentajan pelipaikalta. Miro Kadmiry on joukkueen avaava QB, mutta maajoukkueen 16 pelaajan vahvuuteen on lisäksi valittu kaikkien aikoen suomalaisena pelinrakentajana pidetty Petrus Penkki, joka alun perin liittyi maajoukkueeseen valmentajan roolissa.

–  Maajoukkueen 16 pelaajan rosterista voidaan nostaa esille joukkueen pelinrakentajat Miro Kadmiry sekä Petrus Penkki.  He ovat ainoat suomalaiset pelinrakentajat, jotka ovat pystyneet Vaahteraliigassa voittamaan mestaruuden viimeisten kymmenien vuosien aikana. Voidaan perustellusti sanoa, että kaksi lajin ehdottomaan parhaimmistoon kuuluvaa pelinrakentajaa on mukana flagi-maajoukkueessa. Tämä tekee myös hyökkäyksestä erittäin itseohjautuvan. Valmentaminen on tässä enemmän kommunikointia. Pelinrakentajien ja muutamien avainpelaajien kanssa siitä on luotu perusteet, sille minkälaisia asioita kannattaa pyrkiä toteuttamaan ja kehittää.  Vahva yhteinen näkymä on ollut rakentaa omaa pelitapaamme tässä viimeisten kuukausien ja oikeastaan vuosien aikana.

Panostusta puolustukseen

Päävalmentaja Heikkinen kertoo pelaajavalintojen painottuneen aiemmissa turnauksissa hyökkäyksellisiin ominaisuuksiin. Nyt huomiota on kiinnitetty erityisesti puolustuksen vahvistamiseen.

– Pelaajalistaa katsottaessa huomio kiinnittyy muutamiin konkaripelaajiin. Pekka Rantalan ja Sampo Rannan paluu kentille tässä yhteydessä tuo joukkueeseen pitkäaikaista kokemusta ja osaamista sekä näkemystä siitä, miten tämän tyyppisissä pallopeleissä pystytään ennen kaikkea puolustamaan. Tämä on ollut selkeästi harkittu asia loppumetreillä, kun valtaosa pelaajista on profiilisesti aikaisemmin ollut ensisijaisesti hyökkääjiä amerikkalaisia jalkapallossa. Puolustamista on katsottu yksinkertaistaen siten, että kunhan vaan pelaajat pystyvät juoksemaan lipun perässä niin hyvä. Nyt Suomen joukkueessa on erikoisosaamista myös puolustuksen puolella ja nimenomaan tällaisten kokeneiden veteraanipelaajien paluun myötä.

Miesten maajoukkue aloitti valmistautumisen MM-kisoihin marraskuussa 2023 (Kuva: SAJL)

Valmennustiimi laajenee

Kotikisoihin valmistauduttaessa myös valmennustiimiä on vahvistettu.

– Valmennuspuolelle saatiin lisää kokemusta, kun Kari Titola tuli mukaan puolustuksen valmennukseen ja joukkueenjohtaja Heikki Halttunen auttaa valmentajia eri tavoin mm. videovalmennuksen avulla. Kaiken kaikkiaan Suomen joukkueen taustalla on valtava määrä amerikkalaisen jalkapallon kokemusta ja tätä yritetään siirtää sopivin tavoin lippupallon valmennukseen ja lajiin toimivaksi. Elokuun lopussa sitten nähdään miten tämä prosessi on edennyt, ja missä asioissa onnistutaan suhteessa muihin maihin, jotka varmasti ovat myös saaneet lisää potkua flagin huipputoimintaansa olympiastatuksen kautta.

Harjoitusotteluita ennen MM-avausta

Joukkueen pelaajien määrä on MM-kisoissa lopulta 12. Valittuun 16 pelaajan ryhmän nimeäminen aiheuttaa sen, että tässä vaiheessa joudutaan jättämään listalta pois motivoituneita ja ahkerasti leireille osallistuneita hyviä pelaajia. Tällaisten valintojen tekeminen on valmentamisen yksi varjopuoli. 16 pelaajan kokoonpano on kuitenkin tarkkaan harkittu ja se perustuu näkemykseen koko joukkueen kokonaisedusta. Maajoukkueessa mukana oleminen ei kuitenkaan pääty tähän 2024 MM-kisaan Suomessa.

Suomen miesten flagi-maajoukkue pelaa elokuussa harjoitusotteluita U17 poikien maajoukkuetta, Kuwaitin ja Kanadan MM-kisaryhmiä vastaan. Näissä otteluissa on tarkoitus peluuttaa myös niitä kavereita, joiden toivotaan olevan jatkossakin mukana maajoukkuetoiminnassa, vaikka eivät nyt kisajoukkueessa olisikaan.

Lopullinen 12 pelaajan MM-kisakokoonpano nimetään 19.8.2024.

 

Liput 30.8. mitalipeleihinyt myynnissä:   Lippu.fi

 

 

 

Lataa PDFTulosta