Search
Close this search box.

Ajankohtaista

Jenkkifutiksessa tapahtuu

Miina Laukkanen seuraa perheen jalanjälkiä

Alkuperäinen haastattelu julkaistu IFAF sivuilla 22.5.2024


Miina Laukkanen pelaa Suomen riveissä tulevana viikonloppuna Saksaa vastaan Myyrmäen Jalkapallostadionilla Vantaalla taistelussa vuoden 2023/24 IFAF Naisten Euroopan mestaruuskisojen hopeamitalista. IFAF kysyi nuorelta laitahyökkääjä/puolustajalta hänen äitinsä jalanjäljissä kulkemisesta amerikkalaisen jalkapallon parissa.

Miten aloitit amerikkalaisen jalkapallon pelaamisen ja minkä ikäisenä?

-Aloitin pelaamisen Kouvola Indiansissa 8-vuotiaana, kun äitini pelasi naisten joukkueessa ja olin seurannut heidän harjoituksiaan ja pelejään ja halusin kokeilla itse, mutta ensimmäisenä vuonna en pelannut, vaan harjoittelin poikien kanssa. Sitten pelasin poikien joukkueessa noin viisi vuotta.

Äitisi pelaa edelleen jalkapalloa. Kerro meille hänen urastaan.

-Hän aloitti pelaamisen vuonna 2012 Kouvola Indiansissa (missä minäkin aloitin). Hän aloitti pelaamalla hyökkäyksen linjassa ja puolustuksen linjassa ja myöhemmin pelasi myös tukimiehenä. Sitten pelasimme ensimmäisen kauden yhdessä vuonna 2020 Lahti Panthersissa, jossa hän myös pelasi keskushyökkääjänä. Hän pelasi siellä vuonna 2021, kun minä pelasin Mikkeli Bouncersissa.

-Vuonna 2022 pelasimme jälleen samassa joukkueessa Kotka Eaglesissa, ja hän jatkoi pelaamista Kotkassa vuonna 2023, kun minä muutin Tampereelle ja pelasin siellä. Nyt vuonna 2024 olemme taas yhdessä Tampereella. Jalkapallo on aina ollut hänelle harrastus ja hauskanpitoa, joten hän ei ole ollut kovin kiinnostunut maajoukkueesta paitsi kerran, kun hän osallistui maajoukkueen leirille.

Millasta on pelata samassa joukkueessa äitisi kanssa?

-Olemme pelanneet kaksi vuotta samassa joukkueessa ja tänä kesänä on kolmas. Pelaaminen samassa joukkueessa äitini kanssa on muuttanut äiti-tytär-suhdettamme ja nyt olemme läheisempiä ja meillä on eräänlainen ystävyyssuhde, mikä on hienoa.

Miten äitisi on inspiroinut sinua?

-Hän on opettanut minua olemaan luovuttamatta ja tavoittelemaan unelmiani, vaikka se ei olisi helppoa. Hän on myös saanut minut pelaamaan kovaa ja työskentelemään vielä kovemmin.

Pelaat puolustajana ja laitahyökkääjänä Tampere Saintsissa, kummasta pelipaikasta pidät enemmän, hyökkäyksestä vai puolustuksesta?

-Olen pelannut enemmän hyökkäyksessä aiemmin, mutta puolustuksesta on tullut enemmän minun juttuni viimeisten parin vuoden aikana.

Mikä on ollut kohokohta jalkapallourallasi tähän mennessä?

-Kohokohtani tähän mennessä on ollut, että olen voittanut alle 20-vuotiaiden Suomen mestaruuden kolme kertaa peräkkäin ja tänä keväänä taistelemme neljännestä. Suurimpia kohokohtiani ovat myös olleet, kun minut valittiin vuoden 2021 tulokkaaksi naisten Maple Leaguessa ja olin All Stars -joukkueessa vuonna 2023.

Minkälaista kokemusta sinulla on maajoukkueesta?

-Viime vuonna menin maajoukkueen järjestämälle tekniikkaleirille. Sitten minut kutsuttiin naisten maajoukkueen kokeiluleirille, jossa valmentajat valitsevat pelaajat joukkueeseen. Sain myös viestin, että koska olen liian nuori, minua ei voitu valita viime vuonna, mutta voin tulla leirille saamaan laadukasta harjoitusta kovien pelaajien kanssa. Ja tänä vuonna, kun täytän 18, minulla oli mahdollisuus tulla valituksi joukkueeseen.

Suomen häviäminen Espanjalle oli yllätys ja seuraavaksi pelaatte Saksaa vastaan, joka voitti Iso-Britannian, kuinka vaikeaksi odotat pelin?

-Luulen, että peli ei tule olemaan helppo, mutta meillä on erittäin kova ja lahjakas joukkue kokeneiden valmentajien kanssa, joten uskon, että peli tulee olemaan tiukka, mutta meillä on todella mahdollisuus voittaa.

Mitkä ovat Suomen joukkueen vahvuudet?

-Suomen joukkueen vahvuuksia ovat aggressiivinen puolustus ja taitava heittohyökkäys vahvoilla juoksupeleillä.

Pidätkö pelien jakamisesta kahden vuoden ajalle vai haluaisitko mieluummin pelata turnauksessa yhdessä paikassa?

-Molemmissa vaihtoehdoissa on positiivisia puolia. Kun pelit ovat jaettu kahden vuoden ajalle, joukkueilla on enemmän aikaa valmistautua peleihin ja parantaa mahdollisia loukkaantumisia, mutta turnauksessa yhdessä paikassa kyseessä on suurempi tapahtuma ja mestaruus voitettaisiin nopeammin.

Mitkä ovat toiveesi Suomen maajoukkueelle?

-Toiveeni on, että jokainen pelaaja pelaa kovaa ja antaa 110% joukkueelle ja muille pelaajille. Toivon myös, että joukkue on vahva, yhtenäinen ja pelaa tiiminä.

 

Alkuperäinen Michael Prestonin laatima haastattelu:    Finland´s Miina Laukkanen following in family footsteps

 

Naisten EM-sarjan tärkeä peli Suomi – Saksa pelataan lauantaina 25.5. Vantaalla Myyrmäen jalkapallostadionilla.  Ottelu potkaistaan vauhtiin klo 12:00.  Osta liput Lippupisteestä, pue sinistä päälle ja tule kannustamaan Suomi mitaleille.

 

Liput:  Lippu.fi

 

 

 

 

 

Lataa PDFTulosta