Search
Close this search box.

Ajankohtaista

Naisten I-divisioonan voitto Vaasaan

Naisten I-divisioonan loppuottelu päästiin pelaamaan lauantaina komeissa puitteissa Myyrmäen jalkapallostadionilla heti miesten Suomi-Ruotsi EM-pelin jälkitunnelmissa.  Runkosarjan voittanut Helsinki Roosters lähti peliin suosikkina, mutta vahvalla asenteella Vantaalle saapunut nousukuntoinen Wasa Royals otti voiton lukemin 18-27 (6-7). Royalsin tie divarin mestaruuteen ei ollut tällä kaudella niitä helpoimpia.

Helsinki Roosters ja Wasa Royals lähtivät ykkösen loppuotteluun jännittävistä asetelmista. Joukkueet olivat kohdanneet runkosarjassa kaksi kertaa ja molemmissa peleissä vierasjoukkue oli onnistunut ottamaan voiton matkaansa.  Royals oli ainoa joukkue, joka oli onnistunut ottamaan pisteet Roostersilta kesän aikana. Tasaisen runkosarjan päätteeksi vaasalaiset joutuivat hakemaan paikkaa loppuotteluun välieräpelissä Kotka Eaglesia vastaan. Royals voitti pelin yhden TD:n marginaalilla 13-8 (7-8).

Loppuottelussa Roosters otti ensimmäisellä neljännekselle johtoaseman, mutta siitä eteenpäin peliä piti hallussaan Royals. Kolmen perättäisen TD:n turvin vaasalaiset olivat ottaneet kolmannen neljänneksen päättyessä riittävän etumatkan ottelun voittamiseksi. Näin Royals-päävalmentaja Pasi Roimela kuvaa pelin kulkua:

– Ensimmäinen TD oli pitkä heittopeli, ja se oli tärkeä saada ottelun alussa, että Roosters joutuisi kunnioittamaan heittopeliä. Sen jälkeen juoksu oli meille helpompaa toteuttaa läpi ottelun. Puolustukselle tuli pari tärkeää pysäytystä 4. yrityksillä, ja myös yksi rähmäyksen peitto lähellä Roostersin maalialuetta oli isoja juttuja. Goalline-puolustus onnistui estämään Roostersin kahden pisteen lisäpistepelit pois maalialueelta, ja etenkin lopussa saimme eron pidettyä 9:ssä pisteessä kavennus-TD:n jälkeen. Paljon onnistumisia monella osa-alueella.

Royalsin kausi kääntyi nousuun jatkoaikavoitolla Eaglesista (Kuva: Mikko Mäkelä)

Vaikeuksien kautta mestaruuteen

Royalsin kausi naisten I-divisioonassa on varsin kaksijakoinen. Kauden avaus ei sujunut joukkueen odottamalla tavalla eikä pääsy edes välierään tuntunut varmalta kesäkuun vireen perusteella. Joukkue hävisi kolme ensimmäistä peliään, mutta juhannustauon jälkeen vaasalaiset eivät hävinneet enää kertaakaan. Roimela kertoo loppukirin taustoista:

– Loppuotteluun pääsy vaati paljon. Meillä oli hyvä pohja viime kaudesta, mutta muutamille tärkeille pelipaikoille tuli vaihdoksia kauden alla, ja kokonaisuutena kauden alku oli hieman vaikea. Kaksi ensimmäistä ottelua pelattiin hyvin, mutta hävittiin. Kolmas ottelu oli käännekohta, tai sen jälkeen se käänne tapahtui. Kolmen ottelun jälkeen saldo oli 0-3, ja näytti että tänä vuonna ei pelata edes pudotuspelejä.

-Kuitenkin tehtiin pieniä mutta tärkeitä muutoksia neljänteen otteluun, otettiin lopulta toisen jatkoajan jälkeen voitto, ja mahdollisuudet pudotuspeleihin eli yhä. Sen matsin jälkeen lähti juna oikeaan suuntaan.  Kaadettiin Roosters Helsingissä, ja Jaguars Jyväskylässä, ja kun muut ottelut menivät sopivasti ristiin, olimme yhtäkkiä toisena ja saimme kotiedun välierään. Ja siinä vaiheessa ei meitä saatu pois kurssista.

-Joukkue oli kasvanut yhteen, roolit omaksuttu täydellisesti, ja kaikki luotti siihen, että voitto tulee tavalla tai toisella.

Vaasalaisten huikea loppukiri huipentui mestaruuteen Vantaalla. Roimelan mukaan voittoon ei vaadittu mitään taikatemppuja, eikä päävalmentaja halua nostaa esiin yksilöitä. Voitto otettiin joukkueena jossa useat venyivät kauden parhaaseen, kuten parhaimmillaan finaalissa pitääkin:

– Finaalin ratkaisi aika perinteiset jutut. Pallonmenetykset, kenttäasetelmat ja toimivien asioiden tekeminen. Saimme Roostersilta pari pallonmenetystä tärkeässä paikassa, puolustus toimi erinomaisesti ja saimme pelattua Roostersin hyökkäykseltä ne asiat pois mitä halusimme, ja oma hyökkäys pystyi parilla kesken kautta käyttöönotetuilla peleillä jatkuvasti jauhamaan jaardeja ja aikaa pois kellosta. Tärkeää oli etenkin se, että pääsimme reiluun johtoon toisella puoliajalla, ja saimme tavallaan kontrolloida pelin kulkua.

-Yksilöitä voisi nostaa esiin yhtä monta kuin oli pukeissa kentällä. Osa pelasi kauden parhaan pelinsä, mutta tärkeintä on, että kukaan ei pettänyt missään vaiheessa.

Tulevan kauden osalta päävalmentaja Roimela ei vielä sano mitään varmaa.  Ykkösen edellinen mestari, Oulu Northern Lights otti sarjan mestaruuden kaksi kertaa, ennen kuin katsoi olevansa kypsä Naisten Vaahteraliigaan. Roimelan mukaan jossain vaiheessa joukkueen on tarkoitus päästä pelaamaan myös Suomen mestaruudesta:

– Nyt levätään pari viikkoa, sitten alkaa alkeiskurssit taas uusille pelaajille. Ensi kaudesta ei ole puhuttu virallisesti mitään, mutta ennemmin tai myöhemmin on tavoite pelata Vaahteraliigassa. Tällä hetkellä meidän ydinrunko voisi siellä pelata koska vaan, mutta joukkueen materiaali on liian kapea siihen tällä hetkellä.

Naisten I-divisioonan mestaruudesta pelattiin nyt jo 14. kertaa.

 

Tulospalvelu: 5.8.2023 18:00 Roosters Women – Royals Naiset, Naisten I-divisioona – Jenkkifutis tulospalvelu

Kuvat: Laura Helminen, Mikko Mäkelä

 

Lataa PDFTulosta