Ajankohtaista

Jenkkifutiksessa tapahtuu

Naisten Vaahteraliiga vauhtiin lauantaina

Naisten liigan joukkuemäärä on pudonnut neljään Pietari Valkyriesin ja Kuopio Steelersin vetäydyttyä sarjasta. Uutena joukkueena mestaruustaistelussa on mukana West Coast Phoenix Raisiosta.  Kaikki joukkueet tulevat pelaamaan kauden aikana saman määrän otteluita lajille ei-tunnuksenomaisen pronssiottelun ollessa mukana poikkeuksellisen kauden sarjaohjelmassa.

Ehdottomana suosikkina taiteluun lähtee kolme perättäistä mestaruutta itselle voittanut Helsinki Wolverines. Ahmattarien ykköshaastajaksi asettautuu Turku Trojans, joka on vahvistunut mm. Savon suunnalta saapuneilla pelaajilla.

Kestääkö Wolverines suosikkipaineensa

Mestarijoukkue Wolverines jatkaa myös tällä kaudella kahden joukkueen strategiallaan.  Muhkeaa yli 60 pelaajan rosteria on valmentamassa kokenut coachin staff, jolla on etuoikeus päästä valitsemaan vaahteraliigarosteriinsa viikoittain ne parhaassa vireessä olevat pelaajat. Kehittyville uusille pelaajille ja nuorille annetaan pelituntumaan seuran I-divisioonajoukkueessa. Päävalmentaja Pekka Lamminsalo kertoo seuran verkkosivuilla strategian tuomista eduista sekä edustusjoukkueen vahvuuksista:

-Pelillisesti vahvuus on aivan varmasti linjan laadussa ottamatta varsinaisesti pois miltään muulta pelipaikalta. Toinen vahvuus on myös tällä kaudella se, että pystymme kehittämään ja tarjoamaan peliaikaa läpi joukkueen ja uskallan luvata, että myös tällä kaudella nousee liigaan aiemmin tuntemattomampia pelaajia.

Wolverinesin mestaruushaaveiden kannalta iso uutinen on koronapandemian takia Suomeen jääneen Tytti Kuusisen mukanaolo liigapeleissä. Alkuperäisen suunnitelman mukaan Kuusisen oli määrä pelata Bostonissa ja olla Wolverines-paidassa ainoastaan syksyllä Transatlantic Trophy II peleissä New Yorkissa. (Turnaus on siirretty vuoden 2021 syyskuulle). Euroopan paras keskushyökkääjä kommentoi muuttuneita suunnitelmiaan:

-WFA:n kausi peruttiin lopulta toukokuun lopussa tältä vuodelta kokonaan. Tavoitteena ja tahtotilana olisi kuitenkin palata Bostoniin seuraavalla kaudella, mutta tähän vaikuttaa moni asia kuten tulevat MM-kisat ja tietenkin miten koronatilanne saadaan Yhdysvalloissa hallintaan. Olen kuitenkin kiitollinen siitä, että päästään Suomessa tänä vuonna pelaamaan, se on meille iso etuoikeus.

Vahvistunut Trojans janoaa mestaruutta

Turkulaisjoukkue putosi viime kaudella finaalista kärsimällä tappion Pietari Valkyriesille tiukan taistelun jälkeen 22-28. Uuteen kauteen Trojans lähtee tuhdisti vahvistuneena.  Milena Abbasmamode, JJ Seiles sekä Vaahteraliigan taklaustilaston uusiksi laittanut Essi Saastamoinen ovat kaikki pelaajia, joilla on mahdollisuus henkilökohtaisella panoksellaan ratkaista tiukkoja pelejä.

Joukkueen päävalmentaja Pauli Ojasen lausunto seuran verkkosivuille kertoo tyytyväisyydestä

-Näitä pelaajia olen aiempina kausina kiroillut, kun olen pelejä jälkeenpäin videoilta katsellut. On hienoa saada heidät nyt pelaamaan omassa joukkueessa.

Trojans avaa kautensa lauantaina 25. heinäkuuta Vaahteraliigan avausottelulla Tampere Saintsia vastaan. taistelu Turun Yläkentällä käynnistyy klo 13.00.

Saints lähtee haastamaan suosikkeja

Tamperelaiset ovat onnistuneet marssittamaan kentille aiempina kausina laajan rosterillisen pelaajia. Sarja-avaus Trojansia vastaan näyttää, miten joukkue on saanut parsittua kasaan heinäkuun kamppailuihin. Päävalmentaja Panu Hämäläinen kuvailee pandemian tuomia haasteita seuran verkkosivuilla:

-Se on varmaa, että kauden luonne on muuttunut siitä mitä olemme syksyn ja talven aikana ehtineet suunnitella, mutta siitä huolimatta olemme hyvin avoinna sen suhteen mitä se meille tuokaan. Joukkueemme on valitettavasti kokenut poistumaa niin loukkaantumisten kuin muidenkin syiden takia.

Pyhimysten hyökkäystä tulevalla kaudella johtaa pelinrakentaja Emilia Räty, jonka ohella joukkueen taisteluhenkeä pitävät yllä kapteenistoon valitut Annika Heino, Jonna Tuovinen sekä Sarina Forsblom. Myös Tampereelle on saatu täydennystä Savon suunnalta Steelers-pelaajien Minttu Hollmingin, Oona Ohralahden ja Nelli Oksasen liityttyä Saints vahvuuteen. Avausotteluunsa valmistautuvat tamperelaiset ovat saaneet jo tuntumaa pelitilanteeseen scrimmage-harjoituksellaan sarjanousija Phoenixia vastaan.

Phoenix on potentiaalinen yllättäjä

Viime kaudella niukasti (8-6) I-divisioonan finaalissa Bouncersille taipunut raisiolaisseura teki syksyllä ison päätöksen hakemalla paikkaa Vaahteraliigassa kaudelle 2020.  Leveä ja fyysinen rosteri tarjosi sarjanousulle hyvän perustan, jonka päälle rakentaa seuraavaa menestyksen tasoa.  Kuten muillakaan, ei myöskään raisiolaisilla kaikki suunnitelmat ole toteutuneet odotetusti. Phoenixin db-valmentaja Janus Porali kertoo seuran Youtube-kanavalla kevään poikkeustilan vaikutuksista:

-Helmikuussa alkoi näyttää siltä, että ollaan jo aika hyvin valmiina kauteen. Sitten tuli ikävästi koronavirus ja siinä oli kolmen kuukauden tauko ennen kuin päästiin jatkamaan mihin jäätiin. Ensi viikolla pitäisi näyttää, mihin se aika on käytetty.

Sateisessa säässä Tampereella pelattu scrimmage Saintsia vastaan on antanut Phoenixin pelaajille ennakkotuntumaa siitä, millaista kyytiä on odotettavissa liigakentillä. Lauantaina sarjanousijan tasoa pääsee mittaamaan ensimmäisenä kovin mahdollinen vastustaja,  liigan ennakkosuosikki Wolverines.

Naisten Vaahteraliiga käynnistyy lauantaina kahdella ottelulla. Suomen sarja lienee käynnistyessään ainoa aktiivinen naisten jenkkifutissarja maailmassa pandemian jäljiltä.  Liiga huipentuu lauantaina 5. syyskuuta pelattavaan Vaahteramaljaan. Mestaruuspeli pelataan tällä kaudella Espoossa Leppävaaran stadionilla.

Kierros 1.

  • Lauantai  25.7.  klo 13.00  Trojans – Saints,  Yläkenttä, Turku
  • Lauantai  25.7.  klo 15.30  Wolverines – West Coast Phoenix,  Brahenkenttä, Helsinki

Katso myös:  sarjaohjelma

Lataa PDFTulosta