Search
Close this search box.

Ajankohtaista

Naisten Vaahteraliigan loppuottelussa kohtaavat Wolverines ja Trojans

Amerikkalaisen jalkapallon Naisten Vaahteraliigan loppuottelu pelataan lauantaina 3.9. Vantaalla Myyrmäen jalkapallostadionilla. Kauden huipentumaan ovat selviytyneet hallitseva mestari Turku Trojans, sekä runkosarjan puhtaalla pelillä voittanut Helsinki Wolverines.

Runkosarjan voittanut Helsinki Wolverines kukisti omassa välieräpelissään sarjanelonen Mikkeli Bouncersin lukemin 26–0 (20 – 0). Toiseksi sarjataulukossa sijoittunut Turun Trojans voitti sarjakolmonen Tampere Saintsin puhtaasti 51–0 (23 – 0).

Jenkkifutiksen naisten Suomen mestaruudesta pelataan jo 15. kertaa. Finalisteista Wolverines on voittanut mestaruuden neljästi (2017, 2018, 2019, 2020). Trojansille vuoden takainen mestaruus on seuran ensimmäinen.

Wolverines ennakkosuosikkina kentälle

Wolverines lähtee lauantain finaalin paalupaikalta ennakkosuosikkina. Joukkue on voittanut vakuuttavalla tavalla kaikki pelaamansa ottelut ja runkosarjan piste-ero 437-94 kertoo oman tarinansa ylivoimasta.  Kun välieräpeli lasketaan mukaan neljä helsinkiläisten 11 kamppailusta on päättynyt ilman vastustajan maalisuorituksia. Yksi noista peleistä on Trojansia vastaan pelattu.

Trojans katkaisi viime vuonna Wolverinesin neljän mestaruuden putken ja asia on edelleen Wolverines-päävalmentaja Pekka Lamminsalon muistissa.

-Viime vuosi on historiaa eikä siihen voi enää vaikuttaa, mutta valehtelisin jos finaalirevanssi ei toisi tähän kamppailuun lisälatausta. Viimeisimmästä kohtaamisesta Turun kanssa heinäkuun alussa tuskin kannattaa vetää liian suuria johtopäätöksiä suuntaan tai toiseen. Turulla oli ilmeisesti omia pelaajia poissa ja meillä oli samaan aikaan puolet joukkueesta pelaamassa Oulussa eli lauantaina nähdään kummaltakin joukkueelta merkittävästi erilaiset kokoonpanot.

Wolverines voitti joukkueiden molemmat runkosarjakohtaamiset (14-0, 6-22), mutta nyt pelataan mestaruudesta. Lamminsalo kertoo, millä eväillä hän uskoo Wolverinesin palaavan takaisin mestaruusputkeen:

-Pelillisesti iso fokus viikonloppuna on pakottaa Trojans-hyökkäys pelaamaan yksipuolisesti ja minimoida heiltä räjähtävät pelit. Meidän hyökkäyksen puolella tärkeää on hidastaa Trojans-puolustuksen keskikerroksen pelaamista ja etenkin huomioida Essi Saastamoisen blitzit. Jännittävät matchupit mielestäni kummallakin puolella palloa, eli tätä peliä ei todellakaan kannata missata.

Tytti Kuusinen ei pelaa lauantaina

Wolverines lähtee kauden huipentumaansa ilman tähtikeskushyökkääjä Tytti Kuusista. Kuusinen on kirjattu mukaan joukkueen valmennustiimiin apuvalmentajan roolissa. Juoksuvoimaa runkosarjassa ylivoimaisesti eniten jaardeja kentän pintaa pitkien keränneessä hyökkäyksessä kuitenkin löytyy. Mari Jääskelä ja Essi Söderholm ehtivät kerätä muhkean määrän jaardeja vastustajilta jo ennen Kuusisen liittymistä joukkueeseen kauden lopulla.

Tutustu:  Wolverines tilastot

Trojansilla sarjan tiivein puolustus

Hallitseva Suomen mestari Trojans lähtee hakemaan toista mestaruuttaan vahvaan puolustuksensa tukeutuen. Turkulaispuolustus oli runkosarjan tiivein antamalla vastustajalle ainoastaan keskimäärin 8,2 pistettä per peli. Joukkueen heittopuolustus oli liigan tehokkain ja juoksukin pysäytettiin toiseksi tehokkaimmin tilastoin.

Trojans-puolustuksen johtava pelaaja on Essi Saastamoinen, joka on tällä kaudella ehtinyt valloittamaan sekä Naisten Vaahteraliigan, että MM-kisojen taklaustilastot. Runkosarjan kymmenessä pelissä Saastamoinen keräsi 110,5 pysäytystä, joten ei ole sattumaa, että vastustajan päävalmentaja nostaa juuri Saastamoisen esiin pelisuunnitelmastaan kertoessa.

Trojans-hyökkäyksen tehokkain pelaaja on ollut Lea Kaszas, joka runkosarjassa takoi vastustajan päätyyn 12 touchdownia, vaikka alkukauden peleissä hänen roolinsa hyökkäyksessä oli pieni. Toiseksi eniten pisteitä turkulaisista on kerännyt Laura Pulkkinen. Hän on viiden touchdownin ohella ainoa naisten sarjan potkaisija, joka on onnistunut kenttäpotkumaaleissa kuluvan kauden aikana. MM-pronssipelinkin potkullaan Suomelle ratkaissut Pulkkinen monotti runkosarjassa peräti kolme kolmen pisteen arvoista maalia.

Tutustu:  Trojans tilastot

Naisten Vaahteraliigan Loppuottelu 2022 pelataan 3. syyskuuta Vantaalla Myyrmäen jalkapallostadionilla.  Ottelun kickoff klo 13:00. Portit avataan tuntia ennen pelin käynnistymistä.

 

Loppuottelun liput ennakkoon:  Lippu.fi   (HUOM: Portilla ei ole lipunmyyntiä)

Lataa PDFTulosta