Search
Close this search box.

Ajankohtaista

Jenkkifutiksessa tapahtuu

Neljä kuukautta Georgian yliopiston fysiikkavalmentajana

Marianne Pahkala toimi alkuvuoden 2023  USA:n tämän hetkisen ykkösyliopistojoukkueen Georgia Bulldogsin fysiikkavalmentajana.

Pahkala päätti palata Suomessa vietetyn vuoden jälkeen takaisin sorvin ääreen USA:n yliopistourheilun pariin. Harjoittelupaikan hakeminen on työlästä ja valtavan määrän soittoja ja sähköposteja jälkeen Marianne valittiin 111 hakijan joukosta Georgian valmennusryhmään ns. fellow coachiksi. Fellow coach on intern-harjoittelijoiden esimies ja häntä voidaan tituleerata kokeneemmaksi harjoittelijaksi. Vastuuta on vähän enemmän.

Peruspäivä Georgia footballin fysiikkavalmennuksessa venyi helposti 12-tuntiseksi ja 30 000 askelta päivässä oli varsin normaali määrä. Mariannen työpäivä Pahkala alkoi varhain, sillä työt alkoivat klo 05 tai viimeistään klo 06.  Aamiainen syötiin urheilijoiden kanssa, mutta loppupäivä sujui usein kovassa kiireessä eikä ruokailuun tahtonut jäädä aikaa, vaikka tarjolla oli kaiken maailman proteiinijuomia ja muuta. Off season -fysiikkaharjoitusten ajat ovat riippuvaisia pelaajien opiskelujen aikatauluista ja harjoittelu on tehty niin, että oppituntien ympäriltä yritetään löytää aika harjoitteluun. Yleensä tämä tapahtuu ennen opiskeluja ja ensimmäiset treenit olivat yleensä aamulla klo 06. Seuraava ryhmä  saapuu esimerkiksi klo 08 ja  iltapäivällä on vielä kolmas sessio omalle ryhmälle. Tämän jälkeen on palaverit, pelipaikkaryhmäharjoitukset ja muut treenit, jotka tapahtuvat iltapäivisin.

– Valmennan periaatteessa jokaista jenkkifutaria. Olen myös mukana filmisessioissa ja lajitreeneissä eli kyse se ei ole pelkästään  fysiikkavalmennuksesta vaan siihen liittyy kaikki mitä harjoittelu pitää sisällään. Georgiassa halutaan, että meillä on täydellinen ymmärrys siitä  mitä meidän pelaajat oikeasti tekevät. Sopivien harjoitteiden avulla osataan hioa pelaajien fysiikkaa ja palautumista siten, että kaikki suoriutuvat kaikkein parhaiten.

7-viikon off season jakson jälkeen on 15 harjoituksen spring football osuus. NCAA määrittelee tarkkaan harjoittelun määrän.

– Rosterissa on 130 pelaajaa, jotka on jaettu  40– 50 hengen ryhmiin. Olen itse aina tietyllä nostopisteellä, jonka kaikki urheilijat käyvät läpi, esimerkiksi rinnalleveto, kyykky tai penkki.  Nostopisteellä suoritusaika on 12 minuuttia ja sitten vaihdetaan seuraavaan.  Näen näin kaikki urheilijat päivän aikana ja pääsen valmentamaan heitä.  Kevätkaudella tällä hetkellä nostetaan 3 kertaa viikossa ja harjoitellaan lajia 3 kertaa viikossa, jonka lisäksi me juostaan 2 kertaa viikossa. Strenght&conditioning päävalmentaja Scott Sinclair  ohjeistaa, että mitä me tehdään jokaisen harjoituksen aluksi. Georgialla on käytössä sähköinen systeemi, johon urheilija kirjaa nimensä ja saa tietää painot ja toistot kyseiseen harjoitukseen. 

Mariannella on vertailukohtaa harjoitteluolosuhteisiin Nebraskan ja Ricen yliopistoista.

– Georgiassa olosuhteet ovat mielettömät. En ole ikinä nähnyt mitään samanlaista. Tilat ovat pari vuotta vanhat tilat ja niissä näkyy ne miljoonat, joita niihin on käytetty. Budjetit ovat vain eri luokkaa.  Georgiassa on panostettu siihen, että urheilijoiden on hyvä olla.

Kaikki fysiikkavalmentajat harjoittelee fysiikkavalmentaja Sinclairin ohjaamana eli  yksi pakollinen salitreeni kuuluu päiväohjelmaan. Halutaan kokea osaksi samaa mitä urheilijat kokevat. Fysiikkavalmennustiimiin kuuluu 5 kokoaikaista työntekijää ja lisäksi 3 nuorempaa harjoittelijaa sekä 2 fellow eli vanhempaa harjoittelijaa. Palautetta tulee myös valmentajille. Georgiassa vaaditaan ihan valtavasti ja palaute annetaan hyvin suoraan.  Jos urheilija saa kuulla välillä kunniansa, niin käy myös välillä valmentajillekin.

– Georgian standardi on, että kukaan ei ole suojassa vaan kaikki pienetkin asiat yksityiskohdat katsotaan tarkkaan oikealla tavalla tehtäviksi. Georgian henkeen kuuluu myös sinnikkyys ja päävalmentaja Kirby Smartin yksi inhokki asia maailmassa on luovuttaminen. Lähes jokaisen treenipäivän päätteeksi tehdään jonkinlainen finnisher loppuharjoitus ja se yleensä on Smartin toiveesta sellainen missä hän näkee, että kenellä on kovin henkinen kantti. Esimerkiksi yksissä treeneissä pelaajan selkään laitettiin 100 paunan eli 45kg:n kiekko ja sitten lankutusasennossa jätkät sai odottaa kunnes joku putoaa. Se joka jäi leikistä pois sai kuulla kunniansa Smartin mikrofonin kautta. Kilpailuhenkisyys viedään niin pitkälle, että kaikesta kilpaillaan. Kukaan ei ole saanut peliaikaa tai paikkaa helpolla.

Pelin henki on, että huuto otetaan sisään ja se tulee toisesta korvasta ulos. Kilpailu niin valmentajiston ja pelaajiston parissa on kovaa ja jos ei pärjää, niin paikka on täytetty sekunnissa eli tehdas toimii. Georgian on voittanut kaksi yliopistomestaruutta ja on huipulla.
Marianne näki myös Georgian komennuksellaan miten raha liikuttaa yliopistourheilijoita myös käytännössä . Yksi maan kärkilinjapuolustaja Bear Alexander  kirjautui transfer portaliin ja ilmoitti kiinnostuksen vaihtaa yliopistoa juuri ennen Georgian spring gamea. NIL sopimuksen University of Southern California USC:n kanssa sanotaan olleen 2 miljoonan dollarin luokkaa ja sillä rahalla Bear osti talon äidilleen.

Marianne Pahkala on jatkanut Georgian jälkeen valmennuksen parissa siirtyen Itävallan Wieniin, jossa hän tekee Vienna Vikingsin kanssa fysiikka- ja videovalmennusta ELF:in tämänhetkisen hallitsevan mestarin riveissä.
– Vikings on Euroopan mittakaavassa vähän verrattavissa Georgiaan. Olosuhteet ovat hyvät toimistot, kentät ja punttisalit ovat kunnossa. Pyrin tuomaan Georgiasta mukanani  kovaa tekemistä ja ehdottomasti kilpailuasennetta.  Kilpailu pitää pitkän off seasonin vireänä ja oikein tarjoiltuna se on mielekästä urheilijoille.

Lataa PDFTulosta