Ajankohtaista

Northern Lights vei naisten ykkösen puhtaalla pelillä

Oulu Northern Lightsin naiset olivat murskaavan ylivoimaisia naisten I-divisioonassa. Läpi runkosarjan tappiotta jyränneet oululaiset ottivat sarjan mestaruuden voittamalla Kotka Eaglesin naiset Castrenin kentällä lukemin 34 – 6 (14 – 6).  Lights ilmoitti voiton jälkeen hakevansa liigapaikkaa kaudelle 2023.

Lights-naiset juhlivat toista perättäistä naisten I-divisioonan mestaruutta lauantaina kotikentällään Oulussa.  Kotka Eagles teki loppuottelusta arvoisensa taistelemalla läpi ottelun lujasti. Ensimmäinen puoliaika otettiin molemmin puolin tuntumaa vastustajasta, eikä pistesuorituksia nähty  

Ensimmäisen merkinnän tulostaululle onnistui tekemään Oulun Natalia Blomster touchdownillaan. Annika Kyröläisen lisäpisteen onnistuessa Lights siirtyi pelissä 7-0 johtoon. Eagles kuittasi tilanteen nopeasti kaventamalla tilanteen lukuihin 7-6 Aino Kuusimäen maalisuoritukselle. Ensimmäisen puoliajan viimeisillä hetkillä Lights-pelinrakentaja Nea Törmänen rypisti pallon vastustajan maalialueelle ja Kyröläisen potkun onnistuessa puoliajalle siirryttiin Northern Lightsin 14-6 johdossa.

Ottelun toisella puoliajalla pistesuorituksissa onnistuivat ainoastaan oululaiset. Törmänen ja Blomster viimeistelivät päivän toiset TD:nsä ja Satu Laamanen onnistui kertaalleen. Ottelun loppulukemat sinetöi Kati Pulakka onnistuneella lisäpistesuorituksellaan. Voitto Lights-naisille siis lukemin 34-6.

Northern Lights naisille toinen perättäinen I-divisioonan mestaruus. (Kuva: Aino Raki)

Northern Lighsin edellinen tappio kaudella 2020.

Northern Lightsin naiset pelasivat upean kauden voittamalla runkosarjassa kaikki viisi peliään vakuuttavalla 249-6 piste-erolla.  Myös kaudella 2021 oululaiset voittivat kaikki pelaamansa ottelut.  Lights-päävalmentaja Joonas Taina kertoo menestyksen perustuvan joukkueen sitoutumiseen kaikkeen tekemiseen:

-Pelattiin hyvä ja nousujohteinen runkosarja, jossa parannettiin otteita peli peliltä. Erityisesti puolustus pelasi aivan uskomattoman kauden heti alusta lähtien. Tämä antoi hyvät lähtökohdat ja tietynlaisen rauhan parantaa hyökkäyspeliä kauden edetessä. Suurin syy menestykseen on varmasti sitoutuneessa joukkueessa, jossa pelaajat puskevat toisiaan eteenpäin ja paremmaksi harjoituksesta toiseen. Joukkueen runko pysyi myös lähes muuttumattomana yli talven ja uusien pelaajien oli luullakseni helppo tulla mukaan joukkueeseen, jossa taidot ja pelin ymmärtäminen karttuu myös kanssapelaajilta oppien. Kauden aikana myös joukkue kehittyi erityisesti pelaamaan kokonaisia otteluita tulostaulusta riippumatta. Tätä pidettiin yhtenä isona teemana otteluissa, että oman tekemisen taso tulee säilyä alusta loppuun. Joukkue vastasi tähän loistavasti, kun keskittyminen omaan tekemiseen oli pääosassa ottelusta toiseen.

 Naisten divarissa runkosarjan päättymisen ja välieräpelien välillä oli MM-kisoista johtuen yli kuukauden tauko.  Tainan mukaan joukkue ei ollut parhaimmillaan kauden päätöspeleissä, mutta vire kantoi mestaruuteen saakka.

-Välierässä ja finaalissa ei ehkä pelattu ihan parastamme, mutta se kertonee hyvästä perustasosta, että kausi kuitenkin mestaruuteen päättyi. Playoff-vastustajat Jaguars ja Eagles olivat tehneet hyvää työtä meidän hyökkäyksen jarruttamiseksi ja saatiin kyllä haastetta kerrakseen niin pelaajille kentällä, kuin valmennukselle sivurajallakin. Koko kauden loistavasti pelannut puolustus oli edelleen tuki ja turva myös pudotuspeleissä ja vanha totuus “puolustus voittaa mestaruuksia” pitänee edelleen tämänkin jälkeen paikkaansa.

Northern Lighsin Iida Kivioja, Oona Ylinen, Jenni Suorsa, Riikka Pietikäinen ja Aino Lepojärvi olivat elokuussa voittamassa Suomelle MM-pronssia Vantaan kotikisoista.

Viisi pelaajaa MM-pronssijoukkueessa

 Peräti viisi Lightsin divisioonajoukkueen pelaajaa raivasi tiensä maajoukkueeseen ja pääsi juhlimaan MM-pronssia. Päävalmentaja Taina on ylpeä paitsi kisajoukkueeseen valituista mutta myös leiritykseen maan parhaiden joukkoon yltäneistä suojateistaan:

-Kausi 2022 jää varmaan kaikille isosti mieleen myös hienoista koti-MM -kisoista Vantaalla. Olemme todella ylpeä kisajoukkueeseen tiensä raivanneista oululaisista ja myös kaikista muista, jotka ottivat haasteet vastaan ja lähtivät rohkeasti mukaan leirityksiin. Kunnia tehdystä työstä, pelaajana kehittymisestä ja lunastetusta paikasta maajoukkueeseen kuuluu tietysti pelaajille itselleen, mutta haluaisin ajatella, että harjoitteluun ja yhdessä tekemiseen sitoutuneella joukkueella on ollut myös positiivinen vaikutus lopputulemaan.

Oulu hakee liigapaikkaa kaudelle 2023

Mestaruuden ratkettua Oulu Northern Lights kerto sosiaalisessa mediassaan hakevansa kaudelle 2023 sarjapaikkaa Naisten Vaahteraliigaan.  HC Joonas Tainan mukaan tavoite asetettiin heti voitokkaan 2021 kauden jälkeen.

-Joukkue asetti itselleen tavoitteeksi liiganousun ja panostamisen sen mahdollistamiseksi jo edellisen kauden jälkeen syksyllä 2021. Voitaneen sanoa, että 1. divisioonan voitto oli tietyllä tapaa “välitavoite” ja täydellisen kaudesta tekee vasta sarjanousu Vaahteraliigaan. Verrattuna edelliseen vuoteen joukkueen rosteri on jonkin verran leveämpi ja erityisesti vuoden kokeneempi. Pelaajamäärää on onnistuttu kasvattamaan vuoden takaisesta ja samalla säilyttämään sitoutuneisuuden taso joukkueessa. Meidän pitää kuitenkin edelleen panostaa isosti rekrytointiin ja uusien pelaajien hankintaan syksyn ja talven aikana. Joukkueen henki on loistava ja joukkueessa ymmärretään yhdessä tekemisen voima. Lisäksi pelaajissa huokuu halu kehittyä niin yksilöinä, kuin joukkueenakin ja tämän mahdollistamiseksi sarjanousu on nyt ajankohtainen.

Joonas Taina jatkaa Northern Lightsin naisten päävalmentajana myös 2023 (Kuva: Aino Raki)

Päävalmentaja Taina haluaa olla esimerkkiä vaatimastaan sitoutumisesta ja jatkaa tehtävässään myös kaudella 2023.

-Tulen jatkamaan joukkueessa ja tuohon vuosi sitten asetettuun sarjanousu-tavoitteeseen liittyen haluan olla myös omalta osaltani esimerkkinä sitoutumisesta, jota olen myös pelaajilta vaatimassa. Vaahteraliiga on myös valmennuksellisesti iso haaste, niin itselle kuin koko valmennusryhmälle, joka toivon mukaan vielä kehittyy ja laajenee syksyn ja talven aikana.

Oulu Northern Lightsin naisilla on historiaa menestymisestä korkeimmalla sarjatasolla. Kaudella 2012 oululaiset voittivat Suomen mestaruuden ja joukkue on yltänyt pronssille kolmasti.

 

Joukkueet kauden 2023 Naisten Vaahteraliigaan päätetään myöhemmin syksyllä seurojen liigalisenssihakemusten perusteella.

Lataa PDFTulosta