Search
Close this search box.

Ajankohtaista

Jenkkifutiksessa tapahtuu

Nuorten lippupallon Grand Prix -ottelut käynnistyivät

Lähes sata nuorta lippupalloilijaa pelasi la 20.1.2024 Pajulahden jalkapallohallin hyvissä olosuhteissa flagia.

20.1.24 Pajulahti GP pelattin Pajulahden jalkapallohallissa.

Kuuden tunnin intensiivinen flagi-turnaus saatiin maaliin onnellisissa merkeissä. Kisailemaan oli ilmoittautunut  11 joukkuetta kolmessa eri ikäluokassa. Voittajiksi sarjoissa tulivat U17 Pohjanmaa Goats, U15 Jyväskylä Jaguars ja U13 Helsinki Roosters. SAJL lippupallokoordinaattori Jenna Hautamäki oli tyytyväinen päivään.
– Saatiin hieno startti nuorten Lippupallon GP-sarjalle Pajulahdessa. Tiukasta aikataulusta huolimatta ottelut sujuivat mainiosti ja pelaajat viihtyivät. Suuri kiitos kaikille erotuomareille sekä seurojen toimihenkilöille, jotka olivat mukana järjestelyissä päivän aikana. Kiitos myös turnauksen ensiapuvastaava Jenni Patanalle sujuvasta turnauksesta. Isoimmilta haavereilta vältyttiin, vaikka pelejä kertyikin useampi päivän aikana.
Seuraava haaste on saada lisää GP-otteluita junioreille. Liitto pyrkii tukemaan seuroja lippupallon aloittamisessa ja harrastamisessa. Suunnitteilla on järjestää vielä lisää GP- turnauksia, joilla on mahdollisuus aktivoida lisää seuroja mukaan junioreiden lippupallotoimintaan. Onneksi joukkueet eivät kuitenkaan ole vain liiton turnauksien varassa, sillä GP- otteluita voi järjestää vaikkapa kahden seuran välille tai seurat voivat halutessaan organisoida isompiakin turnauksia.  

Jenna on seurojen resurssi flagissa. Häneen voi olla yhteydessä  koulukäyntien ja -turnausten, lajiesittelyjen, GP-turnausten ja otteluiden, SM-viikkojen sekä MM-kisojen merkeissä.

Mukana olleet seurat:
Helsinki Flag Football – 2 joukkuetta
Helsinki Roosters – 3 joukkuetta
Jyväskylä Jaguars
Porvoo Butchers – 2 joukkuetta
Pohjanmaa Goats
Tampere Saints
Turku Trojans

Tulokset ja sarjataulukot

JP Peltokankaan valokuvat

Valokuvia

Ville Kivisaari/Pohjanmaa Goats on viime syksyn EM-kisojen 4. sekä U15-sarjan kultamitalisti.

– Kaiken kaikkiaan onnistunut turnaus. Neljä ottelua on ihan riittävä määrä pelipävään. On ollut kovia vastustajia ja tämä on ollut todella hyvää harjoitusta esimerkiksi niille, jotka pyrkii lähtemään ensi syksynä Serbiaan pelaamaan EM-kisoihin. Meillä oli Goatsissa muutama ihan uusi lajin harrastaja, joilla ei ole jenkkifutistaustaa. Aarni Anttila on tuttu yleisurheiluharrastuksen puolelta HKV:stä. Hän juoksee SM-tasolla 400m aitoja ja on maajoukkuemies siinä lajissa. Toinen uusi pelaaja oli luokkakaverini Chris Mandunga, joka pelaa korista Drive Basketball jengissä. Molemmat pelaajat kehittyivät päivän matsien aikana ja oppivat flagin perusteet vauhdilla. Aarni otti useamman säkityksen ja Chris yhden syötönkatkon.

Maajoukkuetoimintaa tulossa 2007-2010 syntyneille – EM-kisat syyskuussa Serbiassa

Juuso Marno tarkkailee talenttia Pajulahdessa.

Turnausta oli seuraamassa lippupallon ikäkausimaajoukkueiden valmennuksessa mukana oleva Juuso Marno.

– Pajulahdessa nähtiin iso osa ikäluokkien parhaista pelaajista ja kilpailu maajoukkueen pelipaikoista tulee olemaan mukavan kovaa. Muutamat yksilöt erottuivat ja he voivat kolkutella lähivuosina jo miesten maajoukkueen ovia, ollen Olympiakarsintoja ajatellen mieleen painettavia nimiä.
Vanhemmilla ikäluokilla (2007 ja 2009) on tottakai etua fyysisyyden suhteen, mutta todella paljon nähtiin loistosuorituksia myös 2008 ja 2010 syntyneiltä nuorilta. Toivottavasti saadaan Jyväskylän ja Vantaan karsintoihin vielä Pajulahdesta puuttuneiden junioriseurojen parhaimmisto, varsinkin Royalsin, Wolverinesin ja Crocodilesin nuoria odotan leireille, vaikka Pohjanmaa oli Goatsien muodossa muuten edustettuna.
Pelillisesti laji ja joukkueet ovat vielä nuoria. Pajulahdessa nähtiin paljon virheitä, jotka loivat näyttäviä pitkiä maaleja sekä syötönkatkoja. Erittäin suurella ilolla seurasin muutamia joukkueita, kuten Porvoota ja Jyväskylää, joissa pelaajat ovat itse ottaneet paljon roolia pelien rakentamisessa. Aina kaikki konseptit eivät toimineet, mutta vain kokeilemalla laji ja oma osaaminen kehittyy. Tässä ehkä muillekin Suomen seuroille vinkkiä: lippupallossa ei välttämättä tarvita valmentajaa, vaan nuoret voivat itse laittaa joukkueen kasaan ja ilmoittautua turnauksiin mukaan.

Suomen ikäkausimaajoukkueet valmistautuvat Belgradissa, Serbiassa pelattaviin EM-kisoihin syyskuun alussa. Suomi lähettää EM-kilpailuihin joukkueet jokaiseen sarjaan (tyttöjen ja poikien U17, sekä U15 sekajoukkueiden sarja). Yhteensä kolmessa joukkueessa tulee olemaan noin 45 urheilijaa.  Tryoutit käynnistyvät maaliskuussa 2024:

la 9.3. Vehkahalli, Jyväskylä
-su 17.3.  Myyrmäen jalkapallohalli, Vantaa

la  23.3. Myyrmäen jalkapallohalli, Vantaa

 

 

Lataa PDFTulosta