Lippupallo

Vauhdikas lippupallo on uusi olympialaji

Lippupallo eli flägi on amerikkalaisesta jalkapallosta sovellettu vauhdikas pelimuoto, jossa on säilytetty monet jenkkifutiksen taktisista piirteistä, mutta laji on täysin kontaktiton.

Amerikkalaisen jalkapallon pelilliset elementit on yhdistetty nopeatempoiseen ja dynaamiseen peliin, jonka jokainen aiemmin pallopelejä harrastanut sekä vasta-alkaja omaksuu helposti. Lippupallossa pelaajilla on lantiollaan lippuvyö, jossa roikkuu muoviset liput molemmin puolin. Pelistä on poistettu jenkkifutikselle ominaiset suojavarusteet, fyysinen linjapeli, potkupelit sekä blokkaaminen ja taklaaminen. Taklaamisen sijaan vastustajan eteneminen pysäytetään vetämällä lippu irti vyöstä, eli liputtamalla.

Kontaktittomuutensa vuoksi lippupallo sopii kilpaurheilun lisäksi hyvin sekä koulupeliksi että vapaa-ajan harrastukseksi.

Pienemmän pelikentän ansiosta lippupalloa voidaan pelata myös sisätiloissa. Joukkueessa on viisi pelaajaa, ja peli soveltuu erinomaisesti sekajoukkueille. Lippupallo on parhaimmillaan huippunopea taktiikkapeli, joka vaatii saumatonta yhteistyötä koko joukkueelta. Se sopii kaikille – tytöille ja pojille, naisille ja miehille. Ja mikä tärkeintä, se on ennen kaikkea hauskaa!

Lippupallo on matalan kynnyksen liikuntamuodon lisäksi myös olympialaji. Kansainvälinen Olympiakomitea on hyväksynyt lippupallon osaksi vuoden 2028 Los Angelesin olympiaohjelmaa. Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon Liitto on käynnistänyt huippu-urheiluprojektin tavoitteenaan varmistaa Suomen maajoukkueille kisapaikka Los Angelesin turnaukseen.

Tutustu lippupalloseuroihin

Lippupallon sarjatoimintaan osallistuvia seuroja löytyy keväällä 2025 kuudelta paikkakunnalta – Helsingistä (2 kpl), Jyväskylästä, Kouvolasta, Oulusta, Tampereelta ja Turusta.  Osa amerikkalaisen jalkapallon seuroista osallistuvat lippupallon yksittäisiin turnauksiin kesän ja syksyn aikana.

Lippupallon sarjat Suomessa

SAJL:n lippupallon kilpasarjat uudistuvat kaudelle 2025. Uudessa mallissa pelataan erilliset kevät- ja syyssarjat, kesän avoimet turnaukset sekä erikseen järjestettävät SM-viikon yhteydessä pelattavat lopputurnaukset. Kevätsarja pelataan vuosittain helmi–toukokuussa ja syyssarja syys–marraskuussa. 

Suomen lippupallo-maajoukkueet

Suomen lippupallomaajoukkueilla on vankka menestyksen historia. Joukkueemme ovat voittaneet kuusi Euroopan mestaruutta, kolme EM hopeaa, yhden MM hopean ja yhden MM pronssin. Nyt tavoittelemme maapaikkaa Los Angelesin 2028 Olympialaisiin miehissä ja naisissa.

Lippupallon olympiaprojekti

2025 kaikki maajoukkueet yhdistetään yhtenäiseen kehitysohjelmaan, joka kuljettaa pelaajia U15-ikäisistä kohti aikuismaajoukkuetta ja arvokisoja. Ohjelma käynnistyy avoimilla testitapahtumilla, joissa urheilijat voivat ansaita paikan matkalle kohti Los Angelesin olympialaisia.

Erotuomaritoiminta

Vahvassa kasvussa oleva laji tarvitsee innostuneita ja osaavia erotuomareita. SAJL:n lmaisen verkkokurssin avulla voit suorittaa lippupalloerotuomarin peruskoulutuksen, jossa  itseohjautuvasti voit opiskella ja suorittaa erotuomarikokeen. Voit myös osallistua erotuomarikerho FFFO ry:n koulutuksiin.

Verkkokoulutus: Lippupallon erotuomariksi
FFFO verkkosivut:  flagi.fi

Lippupallon valmentaminen

Ilmaisen lippupallovalmentajan e -flagi coach I valmennuskurssin jälkeen lajin perusteet ovat hallussa. verkkokurssi on ilmainen ja tarkoitettu kaikille lippupallon valmentamisesta kiinnostuneille.

Verkkokurssin tavoitteena on luoda pohjaa laadukkalle lippupallon valmennustoiminnalle.

 

Suorita:  e-flagi coch I

Pelikirjoja

Lippupallossa voi käyttää valmista pelikirjaa, josta pelinrakentaja valitsee käytettävän pelin. Valmiilla pelikirjalla halutaan nopeuttaa pelien toteuttamista. Lippupalloa voi pelata myös ilman pelikirjaa ja vain yksinkertaisesti syöttää pallo vapaalle pelaajalle. 

Pelikirja tuo mukanaan systemaattisuutta ja ratkaisuja eri tilanteisiin. Kun sääntöjen luomat raamit on mielessä (esim. yksi eteenpäinsyöttö aloituslinjan yli/pelinrakentaja ei voi juosta suoraa aloitussyötöstä pallon kanssa), vain mielikuvitus on rajana oman pelikirjan luomiselle.

Peli voidaa kutsua usealla tavalla:
a) kertoa eri hyökkääjille heidän kuvionsa nimeltä
b) käyttää heittopuun numerointijärjestelmää
c) nimetä peli, jolloin peli on yksi kokonaisuus (konsepti), jonka pelaajien tulisi osata

Tutustu erilaisista muodostelmista pelattaviin peleihin, niin hyökkäyksen kuin puolustuksen puolella. Tee oma pelikirjasi – vain mielikuvitus on rajana.

Esimerkissä on jokaisen pelipaikan kuvio jaoiteltu lyhyellä ohjeella. Värit:
sininen=heittopeli, ruskea= play action eli juoksuheitto-hämäyspeli, vihreä=juoksupeli. Punainen=puolustuskutsut.

Muistilapun eli wristcoachin voi korvata millä tapaa vain, pienellä vihkolla, laminoidulla paperipalalla joka on kiinni hikinauhassa tms. …

Lataa täältä NFL kattava lippupallon pelikirja englanniksi.

HYÖKKÄYS

Pitkä aloitussyöttö

Lyhyt aloitussyöttö

5vs5 hyökkäyspelejä engl.

PUOLUSTUS

Erilaisia puolustuksia

Blitzaus

5vs5 puolustuspelejä engl.