Ajankohtaista

Jenkkifutiksessa tapahtuu

Puolustusvoimien Urheilukoulu kutsuu

Lajitaustaiset kouluttajat Christer Berg ja Aleksi Närhi kannustavat varusmiesikäisiä urheiluun panostavia jenkkifutareita hakemaan aktiivisesti Armeijan Urheilukouluun.

Varusmiespalvelun tullessa ajankohtaiseksi maajoukkuepelaajien Christer Bergin ja Aleksi Närhen valinta oli Urheilukoulu Santahaminassa. Kaksikko on valmiina työnsä puolesta kouluttamaan ja treenauttamaan uusia jenkkifutareita Santahaminassa.

Amerikkalaisella jalkapallolla on ollut oma lajiryhmä vuodesta 2006 asti. Urheilukoulun lajiryhmän valintakokeissa kiinnitetään huomiota mm. urheilutuloksiin, haastatteluihin, lajiliittojen lausuntoihin sekä psykologisiin testeihin. Urheilijat ovat 18-vuoden ikäisiä palveluksen aloittaessaan. Palvelusaika on 347 vrk:ta, jonka aikana jokaiselle annetaan AUK/RUK koulutus.

Urheilijan arkea helpottaa se, että lähes kaikki illat ja viikonloput ovat vapaata harjoitteluaikaa. Haku päättyy 28. helmikuuta 2023.

Lue lisää Urheilukoulun sivuilta.

Sähköinen hakemus.

Mikäli asevelvollinen aikoo hakeutua suorittamaan varusmiespalvelustaan Urheilukoulussa, hänen olisi hyvä tuoda asia esille jo kutsunnoissa, jotta asia voitaisiin huomioida palveluspaikkaa ja palvelukseen astumisaikaa määrättäessä.

Palvelus valiojoukoissa on haastavaa, mutta palkitsevaa

Urheilukoulun lajiryhmän pääkouluttaja Christer Berg

Kouluttaja Berg kannustaa urheiluun panostavia nuoria urheilukouluun kokemaan ”millaista on elää kuin ammattiurheilija”.

-Urheilukoulu mahdollistaa urheilijalle varsinkin meidän lajissamme paljon muutakin kuin asepalveluksen ja urheilun yhdistämisen. Monen urheilijan. ja varsinkin jenkkifutarin kannalta urheilukoulu tarjoaa ainutkertaisen mahdollisuuden kokea millaista on elää kuin ammattiurheilija. Valmennusleireillä on usein ulkopuolisia ja omia asiantuntijoita luennoimassa ravinnosta, levosta ja muutenkin urheilijana kasvamisen kannalta tärkeistä aiheista. Fasiliteetit kasarmilla ja urheiluopistoilla on viimeisen päälle ja kun sotilaallisen puolen hoitaa hyvin, ei ole huolta siitä ettei pääsisi harjoituksiin, peleihin tai maajoukkueen tapahtumiin mukaan.

Urheilukoulu ei ole tarkoitettu niille, jotka haluavat päästä asevelvollisuudestaan mahdollisimman helpolla. Bergin mukaan mukaan valittavilta odotetaan paljon ja siksi rima valinnoissa on korkealla:

-Tiedustelijan sotilaskoulutus on haastavaa, mutta palkitsevaa. Urheilijoilta odotetaan myös sotilaallisesti paljon, mutta meidän lajissamme tämä ei tuota mielestäni haasteita. Samalla tavalla kun treeneissä ja peleissä tehdään kuten valmentaja käskee, niin täälläkin.

Oman varusmiespalveluksensa kohokohtana Berg muistelee leiriä Portugalissa.

-Parhaat omat kokemukset on Portugalin teholeiriltä, missä päästiin todella maistamaan ammattiurheilijan arkea. Aamusta iltaan elettiin käytännössä urheilun ehdoilla, aamun reippailuista illan lihashuoltoihin, kovia treenejä unohtamatta. Jokaisena yönä pidettiin firstbeat mittareita, jotka mittasivat palautumista ja sen mukaan voitiin myös keventää silloin kun tarve oli, sekä lisätä rasitusta taas kun palautumista tapahtui.

Urheilukoulu on osa menestyvän jenkkifutarin pelaajapolkua

SAJL:n nuoriso- ja koulutuspäällikkö Heikki Halttunen kannustaa nuoria tavoitteellisesti treenaavia pelaajia hakemaan aktivisesti Urheilukouluun.  Seuraavaan valintaakin ehtii vielä hyvin mukaan.

-Urheilukoulu on olennainen porras huippujenkkifutareiden pelaajapolulla. 85:stä lajiryhmäläisestä 20 on jatkanut Pohjois-Amerikan yliopistokentille. Urheilukouluvuosi toimii kuin ”Prep School”, jossa urheilija pääsee trimmaamaan itsensä kohti isompia pelejä. maajoukkueessa, Pohjois-Amerikan yliopistosarjoissa tai ELF/CFL/NFL International Player Pathway  -ammattilaiskentillä. Unohtamatta johtajakoulutuksen roolia sekä loistavia treenimahdollisuuksia 8 viikon leirityksineen, kyse on ainutlaatuisesta mahdollisuudesta.

Halttunen haluaa heittää haasteen myös nuorille naispelaajille.  Se ensimmäinen Urheilukouluun valittu nainen antaa vielä odottaa itseään, mutta lajin parissa on lupaavia nuoria , joista joku saattaa olla kiinnostunut tästä vaihtoehdosta.

-Asevelvollisuusvuoden aikana urheilijat tutustuvat myös muihin huippu-urheilijoihin yli lajirajojen. Jenkkifutarit ovat olleet Urheilukoulun ”reippaita poikia”, jotka eivät pienistä asioista marise ja kyntävät eteenpäin tilanteessa kuin tilanteessa. Olisi hienoa saada tulevaisuudessa myös naisia mukaan lajiryhmään.

Lisää Urheilukoulun lajiryhmästä

Vuosikurssit

 

Lataa PDFTulosta