Search
Close this search box.

Ajankohtaista

Rovaniemi Nordmen Rautamaljan voittoon lauantaina

Nordmen oli niukasti parempi lauantaina Rovaniemen Susivoudissa pelatussa miesten kakkosen loppuottelu Rautamaljassa. Kuusankoski Cowboys kaatui buutsit jalassa lukemin 14-6 (0-0).

Rovaniemi Nordmen päätti kautensa riemukkaasti voitettuaan kotikentällä runsaan yleisön kannustaessa II-divisioonan mestaruuden. Ottelu oli vielä puoliajalla tasatilanteessa 0-0, mutta Nordmenin kaksi touchdownia kolmannella neljänneksellä ratkaisivat pelin kotijoukkueen eduksi.

Napapiirin jenkkifutarit eivät hävinneet kaudella 2023 yhtään ottelua. Rautamalja jää Rovaniemelle nyt toiseen otteeseen. Edellisen kerran maljaa on päästy nostamaan sarjan voiton kunniaksi kauden 2019 päätteeksi.

”Tällainen peli jää mieleen vuosiksi eteenpäin”

Nordmenin manageri Rob Pattersonilta eivät ylistyssanat meinanneet loppua miehen kehuessa loppuottelun taitelua ja tunnelmaa:

-Rautamalja oli juuri sellainen ottelu, jonka haluat nähdä ja johon haluat osallistua. Noin 300 hengen yleisö sai todellakin nähdä tiukan ja jännittävän pelin, joka ei ratkennut ennen pelin viimeistä minuuttia. Vaikka olisimme varmasti toivoneet voiton olevan helpompi saavuttaa, tiedämme, että tällainen peli jää mieleen vuosiksi eteenpäin. Todellinen puolustustaistelu, kumpikaan joukkue ei luovuttanut, ja molemmat jättivät kentälle kaikkensa Susivoudissa sinä päivänä.

Patterson antoi runsaasti tunnustusta omiensa lisäksi myös Cowboysin pelaajille ja organisaatiolle:

Molemmat joukkueet kohtasivat vastoinkäymisiä loukkaantumisten kanssa. Cowboysin Daniel Kivi näytti olevan erittäin vahva puolustuspelaaja, mutta hän kärsi pahasta olkapäävammasta, ja Nordmenin Sami Rautiainen taisteli pahoin loukkaantuneen nilkan kanssa palatakseen toiselle puoliskolle ja johdattamaan Nordmenit voittoon, mainitakseni vain muutamia.

Mikko Lautamatti osoitti uskomatonta rauhallisuutta ja päättäväisyyttä Cowboysille – todellinen johtaja jokaisen sanan määritelmän mukaan – teki kaikkensa viedäkseen Cowboysit voittoon. Hänen ponnistuksiaan tulisi ehdottomasti juhlia ja tunnustaa, sillä hän ilmentää jalkapalloilijan koko olemusta.

Olli Salmelan ratkaiseva touchdown antoi Nordmeille sen momentumin, jonka tarvitsimme pattitilanteen rikkomiseksi ja otteen saamiseksi. Aurelien Germay oli upea sinä päivänä, tekemällä suuria taklauksia ja myös tekemällä ne ratkaisevat pisteet Nordmenille, jotka lopulta sinetöivät voiton Rovaniemelle.

-Nostamme hattua Cowboysille, jotka eivät olleet ainoastaan uskomattomia vastustajia, vaan myös auttoivat striimin järjestämisessä, jotta heidän faninsa Kymenlaaksossa ja meidän fanimme ympäri maailmaa pystyivät katsomaan ja osallistumaan tällaiseen uskomattomaan kokemukseen.

Cowboys-pelinrakentaja Mikko Lautamatti ansaitsi vastustajan suuret kehut Rautamaljan esityksestään (Kuva: Pekka Hartikainen)

Nordmenin menestys on yhteistyön tulos

Pattersonin mukaan kakkosdivisioonan voittaminen on seuralle suuri edistysaskel.

-Valmentaja Jonathan Ashtonin johdolla olemme voineet keskittyä kulttuurin ja asenteen uudelleenrakentamiseen täällä Lapissa. Rautamaljan voitto osoittaa, että olemme oikealla tiellä vakiinnuttaaksemme asemamme seurana, joka ansaitsee tunnustusta ja kunnioitusta paikalliselta yhteisöltä sekä Suomen jenkkifutisperheeltä.

-Viime vuonna emme päässeet tavoitteeseemme, mutta kaikille jäi kytemään kipinä ja halu näyttää, että voimme rakentaa voittavan joukkueen, jossa imua uusille pelaajille ja yhteistyökumppaneille.  Olemme painottaneet yhteistyön tärkeyttä paitsi paikallisten yritysten ja tukijoiden kanssa, myös yhteistyön tärkeyttä paikallisten viranomaisten kanssa Rovaniemen kaupungista, ja ehkä vieläkin tärkeämmin yhteistyötä ja keskinäistä kunnioitusta vastustajiamme ja muita Suomessa kilpailevia kohtaan.

Nordmenin organisaation vahvuutena Patterson pitää sen kansainvälisyyttä. Kansainväistä osaamista on mukana seuran toiminnassa hallituksesta ja valmennuksesta aina mukana toimiviin vapaaehtoisiin:

-Tämä on antanut meille uuden näkökulman siihen, miten voimme rakentaa siltoja ja ystävyyssuhteita lajin kautta, sen sijaan että yrittäisimme saada toiset näyttämään huonoilta. Ideologiamme on, että olemme vahvempia yhdessä ja yhtenäinen rintama on paljon tärkeämpi kuin vain muutama huipputekijä ja kaikkien muiden tyytyminen murusiin.

Rautamalja keräsi lauantaina Susivoutiin täyden katsomon (Kuva: Pekka Hartikainen)

II-divisioonassa tehdään isoa työtä koko lajin eteen

Patterson toivoo, että alemmissa divisioonissa tehtävä työ saisi enemmän huomiota ja kiitosta lajin ja lajiliiton parissa:

-Vaikka pelin taso ja kilpailu eivät ehkä vertaudu ensimmäiseen divisioonaan tai Vaahteraliigaan, uskomme vakaasti, että jos haluamme tämän lajin jatkuvan Suomessa, tunnustusta ja kiitosta tulisi antaa tasapuolisesti kaikille divisioonille ja joukkueille – muuten tämä laji on tuomittu kuihtumaan pois. Monet kakkosen joukkueet tuottavat jo nyt parempilaatuista sisältöä kuin ensimmäisen divisioonan tai Vaahteraliigan joukkueet, ja siksi uskomme, että ponnistelujen tulisi keskittyä alempiin divisiooniin varmistaaksemme, että uudet tulijat tuntevat kuuluvansa joukkoon ja että kynnyksen aloittaa laji ei olisi kenellekään pelottava.

-Jaguarsin Fifth Quarter -projekti osoittaa selvästi, että on ihmisiä, jotka haluavat parantaa asioita, ja lajiliiton tulisi pyrkiä tukemaan näitä ponnisteluja ja työskennellä kovemmin sisällyttääkseen kaikki seurat mukaan – ei vain Vaahteraliigan joukkueet.

Tulevan kauden päätökset antavat vielä odottaa

Kysymykseen Nordmenin tulevan kauden sarjatasosta Patterson ei anna vastausta tässä vaiheessa.

-Seuraavien kahden kuukauden aikana ennen ilmoittautumisten deadlineja mietimme mitä haluamme jatkossa tehdä.  Sitten päätämme millä sarjatasolla haluamme pelata. Vaikka meillä oli erittäin vahva kausi, tämä ei tarkoita automaattista siirtymistä ensimmäiseen divisioonaan, sillä pelaajavaihtuvuus vaikuttaa aina tähän päätöksentekoprosessiin. Meidän täytyy täyttää muutamien avainpelaajien jättämät aukot, mutta etsintä tähän alkaa myöhemmin syksyllä, kun järjestämme aloituskurssimme. Tietenkin kuuntelemme valmennushenkilökuntaamme ja heidän mielipiteitään ja päätämme sitten, mikä olisi mielestämme parasta seuralle.

-Vaikka toivomme voivamme hyödyntää saamaamme suosiota ja positiivisuutta, jonka saamme Rautamaljan voitosta, emme lähde sokeasti tähän prosessiin emmekä ole naiiveja päättäessämme seuran parhaasta toimintatavasta.

 

Tutustu:  2023 Iron Bowl Reflections

Kuvat:  Pekka Hartikainen

 

 

Lataa PDFTulosta