Ajankohtaista

Jenkkifutiksessa tapahtuu

Spagettimalja lauantaina Kotkassa ja Ruutu+ kanavalla

Kotka Eagles lähtee otteluun suosikkina voitettuaan kauden kaikki ottelut.   Kotkalaisten edellisestä tappiosta divarikentillä on kulunut peräti kaksi vuotta. Edellisen kerran Eagles on poistunut kentältä häviäjänä vuoden 2018 Spagettimaljasta, jossa Helsinki Wolverines voitti lukemin 42-8.

Kotkalaisten hyökkäyspeli on perustunut tasapainoon, jossa Niclas Carpelanin heitot ja Ville Hämäläisen juoksut ovat tuottaneet tuhojaan vastustajan puolustuksen taustalla.  UNC:n hyökkäyksen syömähampaita ovat olleet Robert Johnsonin heitot sekä Raymond Sobowalen vahvat juoksut.  Sobowale on edennyt keskimäärin juoksuyrityksillään peräti 12 jaardia, joten ennustetulla märällä kentällä voimajuoksijan panos saattaa nousta ratkaisevaksi.

Joukkueiden runkosarjakohtaamisessa Eagles oli parempi lukemin 17-14. Runkosarjan viimeisellä kierroksella pelatussa ottelussa puoliajalla 17-0 tappiolla ollut UNC ei aivan onnistunut loppukirissään. Joukkue sai taottua taululle kaksi maalia siitä huolimatta, että keskushyökkääjä Sobowale jätti pelin kesken toisen puoliajan alkuminuuteilla. 

Veteraanipelinrakentajien kohtaaminen

Molempia Spagettimaljan joukkueita johtaa lajilegendan mitat täyttävät pelinrakentajat. Niclas Carpelan ja Robert Johnson johtavat divisioonan pelinrakentajatilastoja nokittaen toinen toisensa riippuen mitä mittaria pidetään vertailuperusteena.

                          Team    G   Att   Cmp   Int   Pct.   Y ds    TD    Avg/G

 Johnson R…… UNC     5   166    93       3     56.0   1280   18      256.0

 Carpelan N…..  EAG     5   106    63       3     59.4   1179    22      235.8

Niclas ”Nesi” Carpelan

46-vuotias Niclas Carpelan on pelannut jenkkifutista suomessa lähes koko lajin suomalaisen historian.  Hartiasuojat ja kypärä päässä mies on pelannut palloa jo 30 kauden ajan.  Nesin vaahteraliigakokemus ajoittuu 90-luvulle, jolloin hän pelasi ECG:n riveissä tukimiehen pelipaikalla.

Carpelan kertoo viihtyvänsä divisioonissa, koska alemmilla sarjatasoilla pelaamisen ja valmentamisen yhdistäminen on helpompaa kuin Vaahteraliigassa. Legendaksi mies on tullut osallistuttuaan eri sarjatasojen bowl-otteluihin todennäköisesti useammin, kuin kukaan muu suomalainen jenkkifutari. Juuri nyt Nesillä on päällä kymmenes perättäinen sarjakausi, jolloin hän on johtamassa joukkuettaan sarjatasonsa finaaliin (3 div, 2 div, 1 div). Spagettimaljaesiintymisiä hänellä on ennen lauantain peliä jo kymmenen, joista puolet ovat päättyneet voittoon. Viimeisin voitto 2019 Spagettimaljassa Pori Bearsista lukemin 30-20.

Lauantain ottelusta Carpelan odottaa tiukkaa vääntöä:

-Eagles voittaa ottelun, jos puolustus pystyy pelaamaan yhtä hyvän ottelun kuin runkosarjassa UNC:tä vastaan ja jos hyökkäys pystyy välttämään turn-overeita, joita tuli turhan paljon märällä säällä runkosarjaottelussa. Lisäksi hyökkäyksen on pystyttävä etenemään sekä juosten että heittäen. Yksi ulottuvuus ei riitä.

Robert ”Rojo” Johnson

Robert Johnson on pelannut pelinrakentajana Suomessa kolmentoista vuoden aikana, joista yhdeksän Vaahteraliigassa ja loput divarissa. Mukaan mahtuu myös kausia muissa Euroopan maissa sekä valmentajana Suomessa. 38-vuotiasta yhdysvaltalaista voidaan hyvällä syyllä sanoa kaikkien aikojen ulkomaalaispelaajana Suomen sarjoissa. Johnsonilla on hallussa edelleen peräti 11 Vaahteraliigan ennätystä. Hän on voittanut Vaahteramaljan viidesti ja Spagettimaljan kertaalleen ja nimenomaan Kotka Eaglesia vastaan pelatessaan 2018.

Odotettavissa ajoittaista sadetta

Lauantai-illalle on tämän hetken Forecan julkaiseman ennusteen mukaan luvassa ajoittaista sadetta 15° kelissä. Märällä kentällä ratkaisevaksi tekijäksi saattavat muodostua joukkueiden juoksupuolustukset. Finalistien edellisen kohtaamisen jälkeen pelinrakentaja Carpelan kommentoi Kymen Sanomille vesipalloksi muuttunutta peliä näin:

-Oli ihan mahdotonta touhua. Sanoin jo ennen peliä, että ei helvetti, vesisade, tämä on minun kryptoniittini. Ei ollut ensimmäinen kerta, kun minulla oli ongelmia sateessa. Alussa etenimme hyvin, mutta kun pallo muuttuu tuollaiseksi muodottomaksi saippuaksi, minun käteni eivät pidä millään

Lauantai-illan huumaa suorana Ruudusta

I-divisioonan finaali tuotetaan suorana lähetyksen Ruutu+ kanavalla samalla formaatilla kuin Vaahteraliigan lähetykset. Ottelussa selostajana toimii Mika Laurila ja asiantuntevia kommentteja on tarjoamassa Teemu Kuusisto.

IÍtavalaistuksessa pelattava ottelu Kotkan Arto Tolsa areenalla potkaistaan käyntiin klo 19.00. Suora lähetys Ruutu-studiosta klo 18.30 alkaen.  Myös tämä ottelu on tarjolla AFI-TV:n kautta globaalille katsojakunnalle.

Tutustu myös:

Lataa PDFTulosta