Ajankohtaista

Spagettimaljassa Tampere Saints vs Kotka Eagles

Amerikkalaisen jalkapallon miesten I-divisioonan loppuottelu Spagettimalja pelataan lauantaina Tampereen Pyynikillä. Runkosarjan puhtaalla pelillä voittanut Saints on ennakkosuosikki, mutta sitkeästi taisteleva Eagles omaa yllätysmahdollisuutensa.

Jenkkifutiksen I-divisioona mestaruudesta pelataan tulevana lauantaina 39. kertaa.  Spagettimaljan joukkueista Tampere Saints on voittanut divarifinaalin kaksi kertaa (2015 & 2007), joiden lisäksi mestaruus on otettu Tampereella edesmenneen Rocksin nimissä vuosina 1992 ja 1984. Kotka Eaglesin ainoa Spagettimaljavoitto on vuodelta 2019. Eaglesin päävalmentaja Niclas Carpelan oli paraatipaikalla seuraamassa Saintsin edellistä maljavoittoa 2015. Tuolloin Nesi johti Hämeenlinna Huskien Hyökkäystä pelinrakentajan paikalta.

Saints eteni tämän kauden repaleisessa I-divisioonassa vakuuttavasti suoraan Spagettimaljaan ilman välieräpeliä. Kolmen joukkueen kisaksi koronaluovutusten takia typistyneessä sarjassa ECG:n ja Nordmenin pelit nollattiin tilastoista ja runkosarjan voittajalle aukesi suora paikka loppuotteluun.

Saints ja Eagles kohtasivat runkosarjassa kaksi kertaa. Ensimmäinen peli kesäkuussa päättyi tamperelaisten niukkaan 27–26 (14–7) voittoon Pyynikillä. Pelissä sankariksi nousi Saintsin keskushyökkääjä Charles Arnold 255 juoksujaardillaan. Myös toisen kohtaamisen voitti Saints lukemin 34–21 (14–14). Puoliajalle pelissä mentiin tiukassa tasatilanteessa, mutta lopulta tamperelaiset pusersivat voittoon kahdella nopealla maalilla ottelun viimeisellä neljänneksellä.

Saintsilla sarjan paras juoksuhyökkäys

Tampere Saintsin voittokulku I-divisioonassa on perustunut pitkälti vahvaan juoksupeliin. Joukkue on edennyt maata pitkin lähes 250 jaardin ottelukohtaisella keskiarvolla ja 16 joukkueen 23 TD:stä on juoksupelien tulosta. Joukkueen ja koko sarjan tehokkain keskushyökkääjä Charles Arnold on tehnyt murskaavaa jälkeä kentällä. Arnoldin juoksukeskiarvo on 170 jaardia ja 10 joukkueen juostuista maaleista on yhdysvaltalaisen suorituksista.

Saints hyökkäys ei ole kuitenkaan yksinomaan Arnoldin varassa. Matti Airaksisen ottelukohtainen juoksukeskiarvo on 72,7 ja viisi juostua maalia kertoo miehen olevan yhä kovassa vireessä. Myös pelinrakentaja Lari Siitonen on selviytynyt kaudesta hyvin ja pitää lauantaina Eaglesin takakenttää jatkuvassa hälytystilassa. Siitonen on pelannut lähes puhtaan pelin syötönkatkojen osalta. Miehen 56 heitosta ainoastaan yksi on päätynyt runkosarjassa vastustajan hyppysiin.   Iso kiitos hyökkäyksen onnistumisista joukkueessa annetaan kookkaalle linjalle, joka on pelistä toiseen pitänyt pelinrakentajansa lähes koskemattomana. Lari Siitonen on säkitetty kauden aikana ainoastaan kertaalleen. Tuo tapahtui avauspelissä Eaglesia vastaan.

Saints-hyökkäyksen koordinaattori Dajon Newell kertoo seuran otteluennakossa olevansa tyytyväinen joukkueensa nykytilanteeseen:

– Olen erittäin tyytyväinen siihen missä olemme juuri nyt. Olemme voittamattomia ja pelaamme kauden parasta peliä oikeaan aikaan. Olemme pystyneet keräämään pisteitä monipuolisesti useiden eri pelaajien suorituksina mikä tekee hyökkäyksestämme vaikeasti puolustettavan. Olemme juoksujoukkue ja käytämme yhdysvaltalaisvahvistuksemme vahvuuksia luonnollisesti pelissä, mutta samalla muille pelaajillemme on jäänyt tilaa tehdä omia ratkaisujaan, emmekä ole niin yksiulotteinen joukkue kuin näyttää.

Lari Siitonen johtaa tamperelaiset ensi kertaa kotifinaaliin (Kuva: Tytti Martikainen)

Nesin jäähyväisottelu pelaajana?

Kotka Eaglesin päävalmentaja Niclas Carpelanin yli kolmekymmenvuotinen pelaajaura saattaa saada päätöksensä Pyynikillä.  Varmakätisellä Carpelanilla on I-divisioonan paras heittojen onnistumisprosentti, mutta viime peleissä olkapäävamma on kiusannut niin paljon, että pelaaminen pelinrakentajana ei ole enää onnistunut. Päävalmentaja Carpelan lupaa kuitenkin esiintyä lauantaina omien sanojensa mukaan ”siellä täällä” ja aikoo jättää kaikkensa kentälle ratkaisupelissä.  Välieräpelissä Nesi pelasi mm. sisemmän laitahyökkääjän roolissa.

47-vuotias Carpelan on pelannut jenkkifutista Suomessa lähes koko lajin suomalaisen historian ajan.  Hartiasuojat ja kypärä päässä mies on pelannut palloa jo yli 30 kauden ajan.  Nesin vaahteraliigakokemus ajoittuu 90-luvulle, jolloin hän pelasi ECG:n riveissä tukimiehen pelipaikalla.  Legendaksi mies on noussut osallistuttuaan eri sarjatasojen bowl-otteluihin todennäköisesti useammin, kuin kukaan muu suomalainen jenkkifutari. Kausi 2021 on 11. perättäinen sarjakausi, jolloin Carpelan on johtamassa joukkuettaan sarjatasonsa finaaliin (3 div, 2 div, 1 div). Spagettimaljaesiintymisiä hänellä on ennen lauantain peliä jo yksitoista, joista viisi on päättynyt voittoihin.

Lauantaina Mikko Lautamatti QB:n paikalla

Eaglesin pelinrakentajatilanne Spagettimaljassa on haastava, koska myös joukkueen toinen tällä kaudella peliaikaa saanut QB Niko Hannula on loukkaantunut.  Onneksi apu on löytynyt joukkueen sisältä ja lauantaina hyökkäystä johtaa Mikko Lautamatti.  Lautamatti on aiemmin pelannut QB:n paikalla Kouvola Indiansin sekä Kuusankoski Cowboysin paidassa.  Konkari pelasi QB:n positiossa jo välieräpelissä Porissa heittäen palloa kuusi kertaa, joista neljä koppia omille, yksi TD ja kertaalleen pallo päätyi vastustajan haltuun. Jaardeja heitoilla Porissa saavutettiin 91.

Päävalmentajan roolissa Carpelan sanoo joukkueensa pyrkivän Tampereella virheiden minimointiin. Eagles oli runkosarjassa divarin eniten rangaistuksia kerännyt joukkue ja loppuottelussa kovaa vastustajaa vastaan ilmaisten jaardien antamiseen ei ole varaa. Vastaan hän odottaa kovatasoista suorittajajoukkuetta:

-Saints on suoritusvarma tasainen joukkue, joka tekee peleissä paljon pisteitä. Jos Tampereen haluaa voittaa, oman hyökkäyksen on toimittava

Välieräpelissään Eagles hyökkäyksen moottorina toimivat Clinton Allen jr, Ville Hämäläinen sekä Yusufa Lehtinen, jotka kantoivat palloa vuorotellen tehden voittoon tarvittavat TD:t

Onko Spagettimalja Niclas ”Nesi” Carpelanin jäähyväispeli pelaajana? (Kuva: Mikko Mäkelä)

Monta hyvää syytä saapua Pyynikille lauantaina

Miesten I-divisioonan loppuottelu Spagettimalja pelataan Tampereella Pyynikin kentällä lauantaina klo 18.00 alkaen.  Ennakkoasetelmista löytyy lukuisia syitä, miksi juuri tämä ottelu täytyy katsoa paikan päältä. Saintsin miehet eivät ole kertaakaan historiansa aikana pelanneet minkään sarjan mestaruudesta kotikentällä voitetun runkosarjan päätteeksi. Nyt joukkueella on mahdollisuus päästä nostamaan maljaa kotiyleisön edessä ensimmäistä kertaa.

Lauantai on mahdollisesti myös yhden suuren suomalaisen jenkkifutisuran päätepiste. Nesi Carpelan ansaitsee uransa päätteeksi täyden katsomon aplodit.  Lauantai-ilta näyttää, annetaanko aplodit maljaa nostavalle pelaajalegendalle.

Ottelu tarjoillaan myös suorana lähetyksenä Ruutu+ kanavalla, jossa ennakkostudio työnnetään eetteriin jo klo 17.30 alkaen.

Lataa: Saints rosteri

Lataa: Eagles rosteri

Tutustu:  I-divisioonan tilastot

Kuvat: Tytti Martikainen, Mikko Mäkelä

Lataa PDFTulosta