Ajankohtaista

Jenkkifutiksessa tapahtuu

SUEKilta kansallisen kilpailumanipulaation tilannekuva

Suomen urheilun eettinen keskus SUEK ry on laatinut Kansallisen kilpailumanipulaation tilannekuvan yhdessä kansallisen yhteistoimintaryhmän kanssa. Tilannekuvan mukaan kilpailumanipulaation suhteen tilanne on Suomessa tällä hetkellä rauhallinen ja parempi kuin esimerkiksi naapurimaissa.

Kahden viime vuoden aikana SUEKin tietoon ei ole Suomesta tullut vakavia kilpailumanipulaatioepäilyjä, jotka olisivat johtaneet esitutkintaan tai urheiluperusteiseen tutkintaan. SAJL on ollut lajien eturintamassa kilpailumanipulaation ehkäisemisessä. Jenkkifutisliitto on ollut ensimmäisten liittojen joukossa laatimassa SUEKin kanssa yhteistä riskiarvioita ja SAJL päivittää omia ohjeitaan jäsenseuroilleen vuosittain.

Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon Liiton tuore toiminnanjohtaja Mika Heinonen on perehtynyt ensimmäisten toimikuukausiensa aikana lajiliiton käytäntöihin ja on tyytyväinen kohtaamaansa, mutta kannustaa samalla valppauteen eikä anna lajin mukavoitua hyvään hetkeen:

-Vaikka yleinen tilanne kilpailumanipulaation suhteen on Suomessa tällä hetkellä rauhallinen, on meidän lajiliittona syytä ottaa asia edelleen vakavasti. Tulemme päivittämään antidopingohjelmamme tänä vuonna ja lisäämään siihen kilpailumanipulaation torjuntaohjelman, josta osia löytyy jo nyt liiton säännöistä.

Ei yksinomaan vedonlyöntiin liittyvä ongelma

Kilpailumanipulaatio liitetään usein vedonlyöntiin ja siihen liittyvää kilpailun kulkuun tai lopputulokseen vaikuttamista tai sen yritystä. Kilpailumanipulaatio on kuitenkin muutakin: se on moninainen ilmiö, joka voi kohdistua esimerkiksi välineisiin, tuomareihin, suorituspaikkoihin tai urheilijan henkilökohtaisiin tietoihin.

SUEK:n tutkintapäällikkö Jouko Ikonen kommentoi SUEK-tiedotteessa kilpailumanipulaatiota näin:

-Kilpailumanipulaatio uhkaa urheilun ydintä reilua peliä. Uhka voi tulla myös urheilun ulkopuolelta, ja siksi urheiluyhteisön ja viranomaisten välinen yhteistyö on tärkeä osa kilpailumanipulaation torjuntaa. Aina ei ihan ymmärretä kilpailumanipulaation moninaisuutta, siksi kaikilla urheilutoimijoilla pitää olla kyky tunnistaa kilpailumanipulaation riskit. Kun ymmärretään kilpailumanipulaation ilmiötä paremmin, pystytään tunnistamaan tilanteet ajoissa, jottei syyllistytä manipulaatioon myöskään vahingossa. Lisäksi on tärkeä huolehtia ajoissa, että lajien säännöt ovat myös kilpailumanipulaation suhteen ajan tasalla.

SAJL:n Heinonen haastaa jenkkifutisyhteisön pohtimaan, miten tulevaisuuden vilpeiltä voi varautua ajoissa:

-Urheilijoiden ja muiden toimijoiden on jo nyt hyvä miettiä, mitkä ovat meidän lajimme erityispiirteet, joihin manipulointiehdotuksia voisi kohdistua. Tuokin tieto hyödynnettynä saamme yhdessä aikaiseksi ohjelmat, jotka osaltaan karsivat vilpin ja sen yritykset jenkkifutiksesta. SUEKin ILMO-kanavan lisäksi lajissamme on käytössä oma SAJL:n ilmoituskanava.

Lue myös: SUEK tiedote

Tutustu:  SAJL:n toimintasäännöt

Ilmoita havaitsemastasi ongelmasta:  SAJL:n ilmoituskanava

Lataa PDFTulosta