Ajankohtaista

Jenkkifutiksessa tapahtuu

Suomalainen yliopistopotkaisija – Eemil Herranen Northern Arizona

Eemil Herranen on ensimmäinen suomalainen D1-tason yliopistopotkaisija. 12-vuotiaasta asti USA:ssa asunut Herranen piipahti Suomessa ennen Northern Arizona Universityn kesäharjoittelun alkamista

Pikkupoikana Eemil Herranen harrasti Suomessa monipuolisesti urheilua. Soccer oli pääosassa lapsuusaikana HJK:ssa ja Hongassa. Herranen tutustui jenkkifutikseen ensin Texasissa Woodlands High Schoolin junior varsity -joukkueessa. Herrasen pelaajauran ensimmäinen iso käänne oli pääsy san diegolaisen Del Norte High Schoolin varsity tiimiin. Herranen tutustui koulun lentopotkaisijan toimesta tuleviin henkilökohtaisiin valmentajiinsa UCLA:n tähtipunter Aaron Pereziin ja NFL-konkari Superbowl voittaja  John Carneyyn.  Potkupelaamisen perusteet loksahtivat saman tien oikealle reitille ja pelaajapolun kannalta elintärkeä verkostoituminen käynnistyi myös loistavissa merkeissä.

Louisianassa sijaitseva McNeese oli ensimmäinen yliopistopysäkki.  McNeese:ssä oli 7 potkaisijaa, joista kaksi oli lentopotkuspesialistia. Herranen pääsi kokemaan millaista on etelän kuuma meininki  LSU:n kotiottelussa. Yliopiston uusi  australialainen potkaisija ahmaisi pääosan peliajasta ja Herranen päätti jatkaa matkaa. College footballin uusin villitys trasfer portal oli ratkaisu Herraselle. McNeesen pelaajista peräti 40 kirjautui siirtolistalle, mutta vain 7 sai tasokkaan jatkopaikan. McNeesen potkufilmit  antoivat Herrasen taidoista riittävästi osviittaa ja häntä kosiskeltiin  mm. Cal Polyn, San Diego Staten, UC Davisin, University of San Diegon yliopistoihin. Northern Arizonan yliopisto otti 19-vuotiaaseen Herraseen uudelleen yhteyttä, kun Eemil oli laittanut suositusten kera lisäfilmiä. Herranen nappasikin kiinni Northern Arizonan Lumberjacksin offeriin  ja jatkaa potkaisijan uraansa D1 tasolla Big Sky konfrenssissa.

Matka collegeen

Jos kuulut TOP 2%  huippupelaajien joukkoon,  yliopistovärvärit löytävät sinut varmasti. Muutoin yliopistourasta haaveilevan nuoren pelaajan on syytä verkostoitua mahdollisimman laajasti.  Herranen kertoi, että hänen potkujalkansa ei ole ollut luonnostaan voimakas. 400 paunaa ei nouse kyykystä mutta sen sijaan hän on harjoituttanut potkujalkansa räjähtävyyttä suorituksessa.  Kicking & punting on 90% leg speed eli räjähtävää potkuliikettä. Eemil paransi sitä esim. porrasjuoksulla ja muilla fyysisillä harjoitteilla. Herranen sai paljon apua myös USA:n arvostetuimmasta potkukoulusta Chris Sailer Kicking campista.

Herranen on sitä mieltä, että useimmat yliopistot keskittyvät keräämään kesäleireillä hyvät tuotot. Jos leirillä ei voita potkukilpailuja, voi intressi yliopistovärväreillä olla melko vähäinen. Herranen kävi potkimassa mm. Houstonin yliopiston kesäleirillä 120 potkaisijan kanssa ja sijoittui lentopotkukisassa neljänneksi. Tämä ei hänen kohdallaan ratkaissut yliopistopaikkaa.

Itsensä markkinoinnissa on paljon tekemistä. On oma taiteenlajinsa pitää jatkuvasti tasokasta SoMe-kohinaa itsestään yliopistovärväreitä silmällä pitäen. Useimmat potkaisijat menevät walk on -pelaajina joukkueisiin. Ensin harjoitellaan joukkueen kanssa ja vakuutetaan valmentajat kovassa kilpailutilanteessa. Yliopistovärvärit painottavat 75 % ottelufilmejä valinnoissaan.  Usein henkinen kantti ratkaisee. Tarvitaan myös sisua. Eemil Herranen on selvittänyt suomalaista sisua mm. coach John Carneylle, joka onkin kirjannut sisu-termin toimistonsa seinälle.

Northern Arizona Lumberjacks

Arizonan tunnetut jalkapalloyliopistot ovat Arizona Tucsonissa ja Arizona State Tempessä. Kahden kilometrin korkeudessa vuoristoseudulla sijaitseva Flagstaff on Northern Arizonan yliopisto kotikaupunki.  NAU tulee kovaa vauhtia perässä yliopistopelaamisen osavaltioherruudesta. Viime vuonna joukkue voitti Arizona Wildcatsit. 2022 ensimmäinen ottelu on Arizona Statea vastaan. 30 000 opiskelijaa tuottaa yliopistolle varallisuutta ja football joukkue mm. matkustaa lentämällä jokaiseen otteluunsa. Juuri valmistunut 47 miljoonaa dollaria maksanut urheilukompleksi valmistui parahiksi Herrasen ensimmäisen opiskeluvuoden kunniaksi. Kotiotteluissa sääolosuhteilla ei ole NAU:ssa merkitystä, sillä joukkue pelaa sisähalli Walkup Skydomella ottelunsa. Näkymät Flagstaffissa muistuttavat ponderosa mäntymetsiensä johdosta osaksi suomalaista maisemaa.

Kovan harjoittelun johdosta Herranen hengaa training roomissa usein. Ei tosin huvin vuoksi vaan lihashuollon takia. Ensimmäinen tehtävä freshman urheilijalla onkin ostaa athletic trainereille ja equipment  roomin staffille munkit. Tämän jälkeen yhteistyö sujuu.

Northern Arizonan special teams valmentajalla Dave Ungererilla oli pitkä ammattilaisura CFL:ssä. Hän onkin sanonut Eemilille kilpailutilanteesta kahden muun lentopotkaisijan kanssa – it’s your spot to loose. Kaikki on pelissä, sillä aloittajan paikalla  #97 Eemil Herranen kuittaa full ride -stipendin. Spring football campilla hänen lentopotkujen keskiarvo oli varsin hyvä 45 jaardia.
Eemil Herrasen oma pelaaminen perustuu paljon videoanalyysiin. Yliopiston videojärjestelmä ottaa jopa seitsemästä eri kulmasta kuvaa.  NAU:ssa harjoittelun ydin on ottelunomaisuus. Kickerit lämmittelevät ja tekevät omia rutiinejaan 30 minuuttia harjoitusten aluksi. 20 minuuttia joukkueen kanssa ja vielä tunti omatoimista, tarvittaessa joukkuetoistoja. Herrasen lentopotkujen työkalulaatikosta löytyy kuusi peruspotkua (directional punt, varied directional punt, roll out punt,  drop punt, roll out punt, roll out drop punt, coffin corner punt …),  joihin löytyy myös variaatioita.

Lentopotkaisija elää osaksi kellon kanssa, sillä suoritusten pituuksia mitataan jatkuvasti. Hand to foot eli kun potkaisija saa pallon käsiinsä ja potkaisee sen. Operation time on aika joka mitataan aloitussyötöstä potkuun. Sama mittaus tehdään myös pistepotkuissa. Tämän ajan pitäisi olla college-tasolla aina alle 1.3 sekuntia tai muuten potku blokataan.

Lentopotkaisijan potkujen hang time on yksi mittauskohde.
Herrasen potkuvalmentaja NAU:ssa dokumentoi lisäksi potkujen sijainteja: 4 jos potku tulee keskelle kenttää, 3 jos potku on hash- ja divider (hashin ja numeroiden välissä) merkkien keskellä,  2 divided numerot. 1 on on paras merkintä ja se tarkoittaa sitä, että pallo tipahtaa numeroiden ja sivurajan väliin. Herrasen location average on ollut 2.4, joka on varsin hyvä.

Mielenkiintoa hyökkäyspelaamiseen tuo myös Herrasen kakkosrooli. Hän toimii pistepotkuissa holderina ja on myös valmis pelaamaan potkuhämäyksestä heittopelin. Ehkäpä ensi syksynä nähdään historiallinen ensimmäinen D1-tason eteenpäin suuntautuva heitto suomalaispelaajalta.

Punt Factory Finland

Eemil Herranen seurasi Velodromilla Vaahteraliigan avausottelua Roosters-Steelers mielenkiinnolla. Hänen seurassaan olivat Kari Grönroos ja Jyrki Lempinen, jotka ovat auttamassa suomalaisia potkaisijoita urallaan Kari Grönroos Kicking Campin puitteissa. Grönroos toivottaa kaikki potkaisijat tervetulleeksi seuraavalle avoimelle potkaisijoiden leirille Pajulahteen ma-ke 20.-22.6.2022. Australialaisilla potkaisijoilla on systemaattinen Punt Factory Australia, joka sylkee ulos huippupotkaisijoita. Eemil Herranen näkee, että Suomella on mahdollisuudet aivan samaan tulevaisuudessa. Suomalaisen Punt Factoryn ensimmäiset huiput Eemil Herranen/Northern Arizona ja Mika Montonen/Boston College esiintyvät ensi syksynä D1-tasolla. Jatkossa toivottavasti löytyy uusia suomalaisnimiä, jotka saattavat olla vielä tällä hetkellä soccerin parissa.

Herranen huomasi Velodromilla osassa lentopotkuissa ongelmia vastatuulen kanssa ja hän kehottaakin potkaisijoita harjoittelemaan aina tuulisella ilmalla nimenomaan potkuja vastatuuleen. Vastatuuleen potkaisemisessa pallon kärki osoittaa vähän alaspäin, hartiat nojaavat normaalia potkuasentoa enemmän eteenpäin ja potkusuunta on läpi ja eteenpäin – drive through the ball. Potkua ei suunnata ylöspäin.
High schoolissa Herranen potki vielä pistepotkuja ja hän valmistautui potkuihin sivutuulta vastaan testaamalla pallon käyttäytymistä lämmittelyjen aikana. Field goaleissa hän tarkensi katseensa maalin toiseen pystypuuhun ja tähtäsi sitä kohti. Samalla hän sai tuntuman tuulen vaikutuksesta potkuun ja pystyi säätämään potkun kohdalleen.
Herranen on harjoitellut esimerkiksi on side -potkua siten, että kyljellään makaavaa palloa hän potkaisee siten, että pallo kaartaa 10 jaardin jälkeen takaisin päin. Harjoituksissa kikka on onnistunut, mutta ottelussa sitä ei ole tehty. High schoolissa Herranen potki onside ja onnistui oman potkunsa jälkeen peittämään niitä useasti.

Herrasen päätavoite on ammattilaisuus, joka häämöttää neljän opiskelu- ja pelivuoden päässä. Yksi ylimääräinen yliopistovuosi tuli koronan johdosta.  I just got to perform Herranen toteaa lopuksi. Vapaa-ajalla hän harrastaa aina kun ehtii long board surffausta San Diegon kotirannoilla.

 

 

Katso tuore Eemil Herrasen haastattelu.

Käy tutustumiskierroksella Northern Arizonan yliopiston upouudessa urheilukeskuksessa.

Lataa PDFTulosta