Search
Close this search box.

Ajankohtaista

Jenkkifutiksessa tapahtuu

Suomen EM-taistelua johtaa kokenut valmennus- ja tukitiimi

Suomen miehet pelaavat lauantaina Itävallan St Pöltenissä amerikkalaisen jalkapallon Euroopan mestaruudesta. 45 kärkipelaajan lisäksi perjantain lennolle pakkaa laukkunsa kokenut 17 henkinen valmennus- ja huoltojoukkue.

Yhteen hitsautunut valmennustiimi on ratkaisevan tärkeä amerikkalaisen jalkapallon joukkueelle. Se luo vahvan perustan joukkueen menestykselle. Valmentajien yhteistyö ja toimiva kommunikaatio auttavat pelaajia kehittymään yksilöinä ja maajoukkuetasolla on tärkeää, että he kehittyvät osaksi joukkuetta.

Yhtenäinen ja motivoitunut valmennustiimi pystyy suunnittelemaan pelistrategioita ja reagoimaan nopeasti muuttuviin tilanteisiin kentällä, mikä voi tehdä eron voiton ja tappion välillä.

Koikkalaisella 3-0 rekordi päävalmentajana

Lauantain Suomi-Itävalta EM-finaali on Mikko Koikkalaisen neljäs ottelu maajoukkueen päävalmentajana. Miehen kolme edellistä peliä, kaikki IFAF EM-sarjaan kuuluvia, ovat päättyneet voittoihin. Syksyllä 2022 Tanska ja Tsekki kaatuivat suurinumeroisesti lohkovaiheen peleissä ja elokuussa Ruotsi raivattiin tieltä matkalla Suomen miesten maajoukkueen kaikkien aikojen kymmenenteen EM-finaaliin. Nyt edessä on toistaiseksi suurin haaste. Koikkalainen on tyytyväinen, että mestaruudesta päästään taistelemaan kokeneen valmennustiimin ohjeuksessa.

-Olen todella kiitollinen, että saan valmentaa ja valmistautua tämän ryhmän kanssa suurimpaan otteluun, jossa olen mukana ollut. Pääryhmä on ollut pitkään yhdessä ja tämä on tärkeää, jotta emme hukkaa aikaa toisiimme tutustumiseen.

HC/OCKoikkalainenMikko
DCKarppinenKalle
ACNiemiOskari
ACPahkalaMarianne
ACMajanderJulius
ACVehomäkiErkka
ACHolmströmJens
ACSarviVictor
ACRantaSampo
ACRantalaPekka

Yksi valmennustiimin kokeneimmista jäsenistä on puolustuksen koordinaattori Kalle Karppinen, joka on ainoa valmennustiimin jäsenistä, jolla on kokemusta EM-pokaalin nostamisesta. Karppinen oli mukana pelaajana vuoden 2000-mestaruusjoukkueessa.

Valmennustiimin tuoreimmalla jäsenellä tietoa Itävallan vahvuuksista

Yksi Suomen maajoukkueen salaisista aseista löytyy sivurajalta. Koikkalaisen valmennustiimi sai yllättävän vahvistuksen Marianne Pahkalan liityttyä syksyllä valmennustiimiin hyökkäyksen apuvalmentajaksi. 

Pahkala on työskennellyt Yhdysvalloissa University of Georgian, University of Nebraskan ja Rice Universityn erilaisissa valmennustehtävissä. Hän on ollut mukana myös NFL-seurojen Detroit Lions, Washington Commanders ja Kansas City Chiefsin organisaatioissa harjoittelijan roolissa. Juuri nyt erityisen arvokkaaksi hänet tekee viime kesän kokemukset Itävallasta ja erityisesti Vienna Vikingseistä. Itävallan 45 miehen rosteriin on kirjattu peräti 26 Vienna Vikingsin pelaajaa. Pahkala toimi kaudella 2023 Vikingsien apuvalmentajana vastuullaan mm. fysiikka- ja keskushyökkääjien valmennus.

Näin päävalmentaja Koikkalainen kommentoi tuoretta tiimin  vahvistusta:

-Uutena jäsenenä ryhmään liittyi Marianne Pahkala ja olen niin iloinen, että saimme hänet mukaan ryhmään. Hänellä on paljon kokemusta suurista yliopistoista ja tuntee varmasti parhaiten Itävallan joukkueen.

-Marianne toimi tällä kaudella Vienna Vikingsin ELF-joukkueen apuvalmentajana ja Itävallan joukkueesta suurin osa tulee tuosta joukkueesta. Lisäksi valmennuspuolella on huomattava määrä hänen tämän vuoden kollegoitaan. Marianne toimii hyökkäyksen apuvalmentajana Suomen maajoukkueessa. 

Pahkalan ohella sisäpiiritietoa Vienna Vikingsin pelaamisesta löytyy Elmeri Laalolta sekä Karri Pajariselta, jotka pelasivat viime kesän ELF-joukkueen rosterissa.

Åström on toinen joukkueen Euroopan mestari

Myös Suomen maajoukkueen taustajoukoista löytyy Itävaltaan matkaava henkilö, joka oli mukana Hampurissa voittamassa Suomen edellistä mestaruutta. Maajoukkueen lääkärinä Peter Åström oli mukana vuoden 2000 finaalissa ja nyt heti perään 2023 varmistamassa joukkueen hyvinvointia seuraavassa mestaruustaistelussa. Pitkään maajoukkueen taustalla toiminut Åström edustaa  Urheilu Mehiläistä, joka on Suomen jenkkifutismaajoukkueen yhteistyökumppani.

EquipmentÅhlTor
PhysioValariuttaKimmo
PhysioSaariValtteri
Team doctorÅströmPeter
PhotoVehkomäkiJarmo
Assistant CDMValastiJohanna
CDMVehkomäkiLeena

Miesten maajoukkueen joukkueenjohtaja Leena Vehkomäki kertoi maajoukkueen some-tilillä viime hetken tunnelmista näin:

-Mun loistavan staffin kanssa valmistellaan Itävallan reissua. On jaettu pelipaitoja ja pakattu kasseja. Viikonloppuna Kimmo ja Valtteri teippaili nilkkoja ja veti lämmittelyjä joukkueelle, kun oltiin leirillä. Apukokki-Johanna oli välillä aika mietteliäs, mitä tästä tulee. Huollossa Turre täytti pulloihin BioSteeliä. Joukkueen lääkäri Pete on ollut puhelimen päässä, peleissä on fyysisesti mukana.

-Tän mahtavan porukan kanssa pidetään huolta maajoukkueesta St. Pöltenissä Itävallassa, kun Suomi pelaa EM-finaalissa lauantaina.

Amerikkalaisen jalkapallon EM-loppuottelu Itävalta-Suomi pelataan lauantaina 28.10.2023 Itävallan St Pöltenin NV Arenalla. Ottelun kickoff klo 16:00.  Suomessa peli tarjoillaan kokonaisuudessaan suorana lähetyksenä Yle Areenassa. Lisäksi TV2 hyppää mukaan lähetykseen klo 17:20 ja ehtinee tarjoilemaan myös suoria tunnelmia ottelun jälkimmäiseltä puoliskolta

 

Kuvat: Jari Turunen, Jarmo Vehkomäki

Lataa PDFTulosta