Search
Close this search box.

Ajankohtaista

Jenkkifutiksessa tapahtuu

Suomen lippupallomaajoukkueet tavoittelevat paikkaa Los Angelesin Olympialaisiin 2028

Kansainvälisen Olympiakomitea hyväksyi Intian Mumbaissa pidetyssä kokouksessaan amerikkalaisen jalkapallon kontaktittoman version, lippupallon mukaan Los Angelesin kisaohjelmaan 2028. Aiemmin kokouksessa amerikkalaisen jalkapallon maailmanliitto IFAF hyväksyttiin KOK:n täysjäseneksi.

Lippupallon kilpailutoiminnasta Suomessa vastaava Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon Liitto (SAJL) on valmistautunut käynnistämään oman LA28-projektinsa, jossa tavoitteena saavuttaa kisapaikka olympiaturnaukseen.

SAJL:n puheenjohtaja Roope Noronen on tyytyväinen, että IFAF:n pitkäjänteinen työ palkittiin parhaalla mahdollisella tavalla:

-IFAF:n saama täysjäsenyys on pitkäjänteisen työn tulos, jossa ensiaskeleita otettiin yli 10 vuotta sitten. IFAF:n ja sen jäsenmaiden tekeminen sai nyt tunnustuksen, josta on hyvä jatkaa ja kehittää lippupalloa ja amerikkalaista jalkapalloa eteenpäin.

Suomessa pääasiassa koulujen liikuntatunneilta tutun lajin nouseminen olympiakelpoiseksi on monelle yllätys. Noronen uskoo, että KOK:n päätös nostaa lippupallon uuteen kasvuun myös Suomessa.

-Olympialaisiin pääsy tarjoaa lippupallolle uuden mahdollisuuden ja haastaa jäsenseurojamme kehittämään toimintaansa. Suomelle kotikisat ensi vuonna ovat ensimmäinen askel olympiaprojektissa. Kisojen jälkeen on hyvä arvioida missä mennään ja miten paljon kehittämistä tarvitaan.

Miljoonien katseet suuntautuvat Suomeen ensi kesänä

SAJL:n toiminnanjohtaja Mika Heinonen uskoo, että olympiastatus tuo näkyvyyttä elokuussa 2024 Suomessa järjestettäville lajin MM-kisoille.

– Lippupallolle on valtava asia päästä osaksi olympiaohjelmaa. Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon Liitto isännöi kesällä 2024 Suomessa lippupallon MM-kisoja.  KOK:n päätös merkitsee sitä, että Lahdessa ja Liikuntakeskus Pajulahdessa 27.-30.8.2024 järjestettävien kisojen huomioarvo kasvaa merkittävästi. Lippupallo on jo nyt iso laji Amerikan mantereella, ja miljoonien fanien katseet tulevat suuntautumaan Suomeen ja MM- kisoihimme ensi kesänä.

 -Lisäksi teemme historiaa. Lippupallon MM-kisoista tulee ensimmäiset Suomessa koskaan järjestetyt kesäolympialaisten ohjelmassa olevan joukkuepalloilulajin MM-kisat, jatkaa Heinonen.

Suomi on amerikkalaisen jalkapallon eurooppalainen suurvalta, joka on voittanut eniten Euroopan mestaruuksia sekä miesten, että naisten turnauksissa. Lippupallon osalta maajoukkuetoiminta on vielä startup-tasolla. Suomen lippupallomaajoukkueiden toistaiseksi paras saavutus on vuodelta 2004, jolloin naiset sijoittuivat MM-turnauksessa hopealle.

SAJL:n tuoreet maajoukkueprojektit ovat tähdänneet menestymiseen vuoden 2024 kotikisoissa, mutta nyt tähtäin asetetaan neljä vuotta pitemmälle.

-Tulemme organisoimaan ja resursoimaan lippupallotoimintaamme siten, että miesten ja naisten maajoukkueiden olympiahaave voi konkretisoitua. Laji on vahvassa kasvussa maailmalla, joten kilpailu kisapaikoista tulee olemaan kova.  Harrastajamäärältään lippupallo on Suomessa vielä pieni laji, mutta menestyksemme amerikkalaisen jalkapallon arvokisoissa osoittaa, että potentiaalia menestymiseen löytyy myös lippupallossa. Uusien harrastajien ja toimijoiden ohella haemme projektillemme nyt yhteistyökumppaneita, kertoo SAJL:n Heinonen.

KOK:n vuosikokous hyväksyi maanantaina Los Angelesin 2028 kesäkisojen lajien joukkoon lippupallon ohella baseball/softballin, kriketin, lacrossen sekä squashin.

 

Lataa PDFTulosta