Ajankohtaista

Suomen miehet kohtaavat MM-avauksessaan kisaisäntä Israelin

Suomen miesten lippupallomaajoukkue kohtaa Jerusalemissa MM-kisojen avausottelussaan isäntämaa Israelin. Lajin erikoismiehiä vilisevä joukkue on kova tasonmittaaja kisojen mustana hevosena pidetylle Suomelle.

Suomen miehet ovat voittaneet amerikkalaisessa jalkapallossa enemmän arvokisamitaleja kuin kukaan muu eurooppalainen maajoukkue. Kontaktittomassa pikkuvelilajissa, lippupallossa menestys on kiertänyt suomalaisia ja miesten ainoa arvokisamitali on saavutettu vuonna 2014 Italian Grossetossa, josta tuliaisina oli Beach Flagin EM-hopea.

MM-kisojen ennakkoasetelmissa Suomi on miesten sarja todellinen musta hevonen.  Kovatasoisista jenkkifutareista koottu joukkue on lippupallokentillä varsin kokematon. Miro Kadmiry, Micky Kyei ja Kimi Linnainmaa ovat kukin osallistuneet U15-ikäluokan EM-peleihin 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä, mutta miesten tasolla kokemusta ei ole yhdelläkään Suomen pelaajista.  Suurimpia haasteita suomalaisille voidaan ennustaa puolustuspelaamisessa, jossa täydellinen kontaktittomuus saattaa aiheuttaa jenkkifutareillemme vaikeuksia ja ylimääräisiä rangaistuksia.

Kukaan ei tunne Suomen pelityyliä

Suomen pelaamattomuus arvokisoissa on myös käännettävissä joukkueen eduksi. Yhdelläkään vastustajista ei ole aavistustakaan mitä edestään löytävät. Sen sijaan Suomen valmennusjohdolla on ollut mahdollisuus tutustua vastustajien pelaajiin ja pelityyliin aiempien kisojen videoilta. Mahdollisuutta on käytetty hyväksi erityisesti avausvastustaja Israelin peleihin perehtymällä. Näin aiheesta Suomen päävalmentaja Tuomas Heikkinen:

-Avausvastustaja Israel on katsottu filmeiltä ja todettu taitavaksi sinällään yksinkertaista peliä pelaavaksi joukkueeksi. Heidän voi myös olettaa olevan aika samanlainen joukkue pelitavaltaan kuin viime vuosina. Avainpelaajisto on pitkälti sama. Muista alkaa saamaan ajantasaista tarkkaa infoa, kun pelit lähtevät pyörimään.

Heikkisen johdolla pelaajille on organisoitu kisojen alla Teams-kokouksia, joissa vastustajan peliä on päästy analysoimaan yhdessä koko joukkueen voimin. Yhdeksi joukkueen aseeksi on valittu kaikille muille joukkueille tuntematon suomen kieli. Normaalisti lajissa annettavat kutsut ja komennot toteutetaan osin englanniksi. Suomen flag-maajoukkue toimii MM-peleissä täysin yksikielisesti – suomeksi.  Muilta osin tuntumaa MM-tason lippupalloon lähdetään ottamaan peli kerrallaan:

-Ennen kaikkea meidän täytyy nyt keskittyä siihen mitä aiotaan itse lähteä toteuttamaan ja tehostamaan turnauksen edetessä. Tarkentaa ja hioa omat vahvuutemme ja pyrkiä nopeasti paikkaamaan ilmeneviä ei-vahvuuksiamme. Aloittaa mahdollisimman pirteästi ja pelata jokainen peli hiukan paremmin kuin edellinen. Ja pelaajistomme pitää pystyä peli peliltä sujuvammin käyttämään koko urheilullisuuttaan ja palloilijan työkalupakkiaan tässä lajissa. 

Suomen maajoukkueen matka Israeliin ei sujunut lauantaina ongelmitta. Ensimmäinen takaisku oli puolustuksen Aleksi Riiheläisen logistiikkaongelmat, joiden takia mies ei ehtinyt kisakoneeseen Vantaalle. Ne, jotka matkaan ehtivät joutuivat odottelemaan jatkolentoa Frankfurtissa käytännössä koko päivän. Suunniteltu jatkolento Tel Aviviin menetettiin, joten saapuminen kisapaikalle venyi aikaiseen sunnuntaiaamuun joukkueiden saapuessa hotelliinsa klo 03.00.

Tuore jenkkifutiksen EM-pronssimitalisti Miro Kadmiry johtaa maanantaina flag-maajoukkueen MM-taistoon

Suomen vastustajat MM-kisoissa

Maanantai 6.12.  klo 11.30  SUOMI-ISRAEL

  • Israel on perinteikäs lippupallomaa, joka sijoittui vuoden 2019 EM-kisoissa neljänneksi. Paikallinen lajiliitto panostanut lippupalloon rajusti ja maan kansallisessa flag-sarjassa pelaa 30 joukkuetta. Alkavissa MM-kisoissa on mukana 8 pelaajaa vuoden 2019 joukkueesta. Kuten suomalaisilla, myös useimmilla israelilaisilla on jenkkifutistaustaa.  Kisaisännät ovat Meksikon ohella lohkon suosikkeja.

 

Maanantai 6.12.  klo 14.00  SUOMI – THAIMAA

  • Thaimaata pidetään Aasian toiseksi parhaana flag-maana heti Japanin jälkeen. Joukkueella on kokemusta kansainvälisistä peleistä ja yksilötasolla nopeutta sekä varmanäppisiä kiinniottajia.

 

Maanantai 6.12.  klo 16.30  SUOMI – SAKSA

  • Saksa ei ole ollut mukana flägin kansainvälisissä peleissä aikoihin maan lajiliiton harharetkien takia. Maassa on kuitenkin pelattu 5vs5 lippupalloa sarjamuotoisesti vuodesta 2016 lähtien ja neljään divisioonaan jaetussa maan mestaruussarjassa pelaa peräti 40 joukkuetta. Lippupalloon liittyvää erityisosaamista Saksasta löystyy siis reippaasti ja se tullee näkymään myös maajoukkueen peleissä.

 

Tiistai 7.12.  klo 12.45  SUOMI – MEKSIKO

  • Meksikoa pidetään yhtenä MM-kisojen playoff-ehdokkaista. Edellisissä kisoissa joukkue ylsi pronssipeliin saakka, mutta hävisi sen. Joukkue tunnetaan nopeudesta, ketteryydestä ja suunnattomasta määrästä erilaisia kikkapelejä.

 

Tiistai 7.12.  klo 15.15  SUOMI – SLOVAKIA

  • Slovakialle, kuten ei Suomellekaan povata kisojen ennakoissa suurta menestystä. Joukkue on rakenteeltaan nuori ja suurin osa pelaajista omaa jenkkifutistaustan. Varsinaisen lippupallotaustan sekä kaikkiaan kansainvälisten pelien kokemuksen puute merkitsee joukkueen sijoittamista eri rankingeissa lohkon jumbosijalle.

Suomen MM-joukkue 2021

Etunimi Sukunimi Synt.vuosi Joukkue
Ville Hämäläinen 1993 Eagles, Kotka
Johannes Jauhiainen 1994 Roosters, Helsinki
Miro Kadmiry 1991 Roosters, Helsinki
Anton Kalliokoski 2002 TAFT, Vantaa
Micky Kyei 1992 Roosters, Helsinki
Viljo Lempinen 1999 Roosters, Helsinki
Kristian Linnainmaa 1998 Spartans, Pirkkala
Kimi Linnainmaa 1994 Roosters, Helsinki
Karri Pajarinen 1998 Roosters, Helsinki
Aappo Saloranta 1991 free agent
Alexander Wasiljeff 1997 Roosters, Helsinki
HC/OC Tuomas Heikkinen
DC Heikki Halttunen
CDM Sari Kuosmanen
Trainer Kimmo Valariutta

 

Kahdeksan parasta jatkaa Alabamaan

Kaikkiaan neljän lohkon kaksi parasta joukkuetta jatkavat mitalipeleihin, jotka käynnistyvät jo tiistai-iltana. Varsinaiset mitali- ja sijoituspelit pelataan keskiviikkona 8.12. MM-kisojen panoksena ovat paikat seuraavan kesän World Gamesiin USA:n Alabamaan, jonne kaikki mitalipeleihin yltäneet saavat edustusoikeuden.

Kilpailujärjestäjän verkkosivujen mukaan Suomen pelejä ei ole ennakkoon valittu striimattavien pelien listalle.  Kisasivusto tarjoaa kuitenkin live score-palvelun, jonka kautta suomalaisjoukkueiden menestystä voi seurata reaaliajassa.

 

Maajoukkueen FB-sivut:  Amerikkalainen jalkapallo | Facebook

Tutustu kisasivuihin: Flagworld21

 

Lataa PDFTulosta