Ajankohtaista

Jenkkifutiksessa tapahtuu

Syöpäleikkauksesta pelikentille

Jyväskylä Jaguarsin Mikko Punkarin tarina tältä keväältä auttaa laittamaan taas asioita tärkeysjärjestykseen ja on samalla esimerkki periksiantamattomuudesta. Terveyteen liittyvät asiat ovat syvällä yksityisyyteen laskettavissa aiheissa, mutta Punkari haluaa jakaa kokemuksensa jenkkifutisperheen kanssa.

 


Amerikkalaisen jalkapallon kakkosdivisioonassa pelaavan Jyväskylä Jaguarsin hyökkäyksen valmentajana ja laitahyökkääjänä toimivan Mikko Punkarin mukana olo kaudella 2021 ei ollut vielä keväällä kovinkaan varmaa. Punkarilla todettiin huhtikuussa kivessyöpä.

Onnenpotku

Punkari kertoo miten tapahtumat lähtivät etenemään:

– Tutkimuksiin hakeutuminen ajoissa oli oikeastaan tuuripeliä. Talvella neljävuotias lapseni oli tulossa vauhdilla likaiset kurasaappaat jalassa kotiin ja nostin hänet eteisessä ilmaan kainaloista, jotta lattiamme ei kastuisi. Hän ei ollut samaa mieltä avun tarpeesta ja potkaisi strategisen tarkasti haaroihin.

– Myöhemmin samalla viikolla kiinnitin huomiotani toisen kivekseni kokoon. Arvelin sen turvonneen potkun vuoksi ja päätin käydä työterveydessä. En tiedä olisinko kiinnittänyt asiaan huomiota niin ajoissa ilman potkua. Aikamoinen onnenpotku siis, vaikkei se siinä hetkessä siltä tuntunut.

Työterveydessä arveltiin potkua todennäköiseksi aiheuttajaksi ja oletettiin, että paikat palaavat ennalleen noin kuukauden kuluessa.  Näin ei kuitenkaan käynyt.

– Maaliskuussa soittelin työterveyteen uudemman kerran ja sain kutsun tutkimuksiin. Ultraäänikuvissa kivessyövän mahdollisuutta ei pystytty sulkemaan pois, jonka johdosta sain kiireellisen lähetteen jatkotutkimuksiin. Sairaala Novassa tehdyssä ultraäänitutkimuksessa selkeää kasvainta ei löytynyt, mutta kuvantamisen ja verikokeiden perusteella syövän mahdollisuutta ei voitu vieläkään poistaa laskuista.

Leikkaus, diagnoosi ja tutkimustulosten odottelu

Mikko Punkari leikkauksen jälkeen

Lääkäri suositteli Punkarille kiveksen poistamista. Näin tehtiin huhtikuussa, jonka jälkeisessä patologin tutkimuksessa varmistui, että kyseessä on kivessyöpä.

– Leikkauksesta toipuminen sujui yllättävän nopeasti. Sairaalasta pääsi kotiin saman päivän aikana. Haavan umpeutumisen vuoksi piti malttaa olla viikko sairaslomalla ja ottaa toukokuun alkupuoli iisisti.

Syöpädiagnoosin jälkeen tutkittiin kuvantamisella ja verikokeilla onko syöpä levinnyt muualle. Verikokeiden ja TT-kuvantamisen tuloksien saaminen kesti kesäkuun alkupuolelle.

– Syöpädiagnoosin saamisen ja jatkotutkimusten tulosten saamisen välinen aika oli korvien välissä aika pitkä. Samanaikaisesti yritti henkisesti varautua mahdollisesti rankkoihin jatkohoitoihin sekä normaaliin työelämään, joukkueen kauteen valmistautumiseen sekä perheen arjen ja lomien suunnitteluun.

Kesäkuun alussa saadut uutiset olivat onneksi hyvät. Syövästä tai laajentuneista imusolmukkeista ei löytynyt tutkimuksissa merkkejä.

– Helpotus oli kyllä aika valtava, kun lääkäri kertoi uutiset.

Tilannettani seurataan toki jatkossa tiheästi ja minulla on lokakuussa edessä uudet tutkimukset. Kuitenkin tämä kesä sujuu nyt aivan normaaleissa merkeissä, eikä säde- tai sytostaattihoidoissa.

Pelikentille

Jaguarsin avausottelussa 3.7. Oulua vastaan Punkari toimi sivurajalla pelkästään hyökkäyksen koordinaattorin roolissa. Otteluissa Kiuruvettä ja Kokkolaa vastaan Jaguars pelasi ilman kahta ykköslaituriaan Kaapo Peurakumpua ja Veeti Vehkalaa, jolloin Punkari nähtiin myös kentällä.

– Nopeus ei enää oikein riitä haastamaan vastustajia kaikissa kuvioissa, mutta blokkaamisessa pystyn vielä olemaan avuksi. Tuleviin otteluihin saadaan taas onneksi nuorempia ja nopeampia kavereita kentälle.

”Säkitä syöpä”

Punkari haluaa esimerkillään haastaa koko lajiperheen osallistumaan taisteluun syöpää vastaan. Kivessyöpä on Suomessa nuorten miesten yleisin pahanlaatuinen kasvain. Tavallisin syy hakeutua hoitoon on toisen kiveksen oireeton suureneminen tai kyhmy. Ennuste on hyvä ja yli 90 prosenttia potilaista paranee.

Amerikkalaisessa jalkapallossa pelinrakentaja pyritään säkittämään ennen kuin tämä ehtii levittää peliä laitahyökkääjilleen.

– Kivessyövän kanssa on sama homma. Mikäli syöpä huomataan ja kasvain saadaan leikattua ennen kuin se levittää etäpesäkkeitä, voi käydä yhtä hyvin kuin minulla. Halusin kertoa syövästä ääneen, jotta tietoisuus sairaudesta leviää ja nuoret miehet osaavat hakeutua tarvittaessa ajoissa hoitoon.

Tule mukaan

Punkarin joukkue Jaguars osallistuu Säkitä syöpä-kampanjaan ja haastaa sinut mukaan! Jaguarsin miesten joukkue lahjoittaa 1 euron syövän vastaiseen taisteluun:jokaisesta su 1.8. Kuopio Steelers-ottelun myydystä pääsylipusta. Lahjoitus koskee myös ennakkolippuja ja streamauksen kannatusmaksuja.

Lisäksi Säkitä syöpä-kampanjaan voi osallistua niin, että saa nimensä ja terveisensä näkyviin kampanjan tukijoiden joukossa: Yritykset voivat osallistua kampanjaan 300 euron sponsoroinnilla. Miesten joukkue lahjoittaa Syöpäsäätiölle 100 euroa jokaisesta myydystä paketista. Yksittäiset henkilöt voivat osallistua 10 euron kannatusmaksulla. Joukkue lahjoittaa tuesta puolet Syöpäsäätiölle.

Osallistua voi kide.app-palvelun kautta: kide.app

Lisätietoja:   Mikko Punkari  (mikko.o.punkari@gmail.com)

Pelikuva: Niko Perälä

Lataa PDFTulosta