Search
Close this search box.

Ajankohtaista

Jenkkifutiksessa tapahtuu

Tiedossa mähinää – U20 finaali Wasa Royals vs Helsinki Roosters

                                                    Kuva: Jaakko J. Salo

Huippujännittävä loppuottelu pelataan su 28.5. Vaasan Isomäen kentällä klo 14.00.

kokoonpanot (julkaistaan 1h ennen kick offia)

sarjataulukko

Joukkueet kohtasivat runkosarjan viimeisessä ottelussa vain viikko sitten ja Royals otti kotiedun finaaliin numeroin 28-21. Loppuottelusta on odotettavissa aivan uusilla virityksillä pelattava kamppailu.

Royals paukutteli runkosarjan aikana eniten bongoja ja päästi vähiten pisteitä. Royalsin hyökkäyksessä heidän nuoret pelaajansa ovat osoittaneet potentiaalinsa ja pystyneet tekemään ratkaisevia suorituksia. Iso menestyksen taustatekijä Vaasan hyökkäyksessä on joukkueen hyökkäyskoordinaattori Timothy Morovick, joka on ollut luomassa tällä hetkellä Suomen vauhdikkainta no-huddle U20 ja Vaahteraliigahyökkäystä. Puolustuskoordinaattori Martti Kass on roolittanut puolustuksen toimivaksi. Wasa Royalsin U20 joukkueesta peräti 21 pelaajaa on myös Vaahteraliigan miehistössä.

Helsinki Roosters on puolestaan tunnettu vahvasta heittopelistään. Daniel Stanzel on ohjastanut Roostersin kahteen edelliseen SM-kultaan tähän mennessä. Finaaliin riittää haasteita pelaajamateriaalin suhteen. Heidän hyökkäysrepertuaarinsa on aiheuttanut haasteita vastustajille koko kauden ajan. Santtu Äyräväisen luotsaama Roostersin puolustus on ollut vakuuttava ja sillä on ollut turnovereita varsinkin syötönkatkojen muodossa eniten sarjassa. Roostersin miehistöstä 16 pelaajaa on mukana Vaahteraliigassa.

Molemmat joukkueet ovat ansainneet paikkansa finaalissa vakuuttavien suoritusten kautta kauden aikana. Loppuottelussa korostuu viimeisen viikon valmennus ja erityissäädöt.  On vaikea ennakoida voittajaa tässä tasaisessa kohtaamisessa, mutta varmaa on tässäkin finaalissa on tarjolla jännitystä, draamaa ja unohtumattomia hetkiä.

Finaaliennakko

Wasa Royalsin qb Elias Haapamäki on juossut tukun maaleja.

Pelinrakentajat
U20 SM-sarjan loppuotteluun valmistautuessa katseet kääntyvät luonnollisesti joukkueiden pelinrakentajiin. Tässä vertailussa tarkastelemme kahta ikäluokan kärkipelinjohtajaa: Jerry Silomaata ja Elias Haapamäkeä.

Jerry Silomaa on nuori pelinrakentajalupaus, joka on ollut U19 maajoukkueen aloittaja. Hänen erikoisalansa ovat pitkät heitot, joissa hän on osoittanut taitonsa ja tarkkuutensa. Silomaa pystyy heittämään salamasyöttöjä kentän eri osiin ja varsinkin sen keskiosaan, mikä tekee hänestä arvaamattoman uhkan vastustajan puolustukselle.

Huomionarvoinen pelinrakentaja on myös Elias Haapamäki, joka on tehnyt vakuuttavaa nousua kohti pelipaikan eliittiä. Hän on päässyt kehittymään Royalsin valmennuksen lisäksi miesten maajoukkueleireillä.  Haapamäki on urheilullinen pelinrakentaja, jolla on paitsi tarkka heittokäsi myös vikkelät jalat. Hänen juoksunsa ja terävät liikkeet ovat tehneet hänestä vaarallisen aseen hyökkäyksessä. Runkosarjassa hän onnistui tekemään peräti 7 maalia juoksemalla.

Keskushyökkääjät
Loppuottelussa Raul Khalifan rooli tulee olemaan keskeinen. Khalifa on osoittanut kestävyyttään ja kykyään ratkaista pelejä eri tilanteissa. Esimerkiksi tiukassa ottelussa ECG-Butchersia vastaan Khalifa nousi esiin tekemällä kolme maalia toisen pelipuoliskon aikana ja käänsi näin voiton Vaasalle. Huippulupauksella on myös kantoja Vaahteraliigassa.
Antti Tuovinen ja Oliver Vesiluoma ovat vakuuttaneet suoraviivaisella ja tanakalla pelityylillään. Vesiluoma on hakenut oppia ja kokemusta Illinoisin high school -sarjasta. Antti Tuovinen pelaa toista vuotta ja laittaa 97-kilon ruhoaan peliin kiitettävästi.

Helsinki Roostersin keskushyökkääjäosasto on kohdannut haasteita kevään otteluissa, kun avainpelaajat Lassi Pajarinen ja Henri Kaasinen ovat joutuneet jäämään telakalle. Aatos Airto on kehittynyt sarjan edetessä ja on ollut  sitkeästi rimpuileva pallonkantaja, mutta hänkin oli sivussa runkosarjan viimeisestä ottelusta.  Roostersilla ei kyseisessä ottelussa ollut yhtään keskushyökkääjää. Vaikka nopea Aatu Mikkonen tekee paluuta kentille, hän ei valitettavasti pysty osallistumaan tähän loppuotteluun. Tämä asettaa vastuuta mahdollisesti kakkos-qb Jon Hietakunnakselle, joka on pelannut running backia U17 maajoukkueessa. Runkosarjan otteluun Royalsia vastaan keskushyökkääjän tontille oli nimetty Gustav Wahlstein ja Lucas Suokas.

U20 sarjassa eniten maaleja tehnyt wr Sharmake Salah Omer.

Laitahyökkääjät
Roostersin liimanäpit Sharmake ”Shaggy”  Salah Omar, Atte Peltola ja Artturi Tähkäpää tuovat monipuolisuutta ja vahvuutta joukkueen hyökkäykseen. Heidän kykynsä tehdä kiinniottoja vaikeissakin tilanteissa ja luoda ratkaisevia pelisuorituksia antavat Roostersille etulyöntiaseman hyökkäyksessä.
Entinen nyrkkeilyn SM-mitalisti Sharmake Salah Omer on ollut Silomaan tärkein kohde hyökkäyksessä. Shaggy on kyvykäs kiinniottaja, joka on tehnyt vakuuttavasti viisi maalia runkosarjassa.  Omarin pallovarmuus ja kyky tehdä ratkaisevia taitokoppeja tekevät hänestä  entistä vaarallisemman aseen Roostersin hyökkäyksessä.
Jaguarsin lahja Roostersille on Atte Peltola, joka juoksee itsensä auki kentän eri kohtiin. Mäkelänrinteen Urheilulukiossa vankistunut Artturi Tähkäpää pelaa myös läpimurtokauttaan. Peltola ja Tähkäpää ovat molemmat U19 maajoukkueen runkopelaajia.

Royalsin hyökkäysarsenaaliin kuuluvat muun muassa Ami Lindfors, Joonatan Purtola, Antonio Garcia Carme ja Kelvin Godvin, jotka tarjoavat vaihtoehtoja pelinrakentaja Elias Haapamäelle. Ami Lindfors on näyttänyt nopeutensa ja tehokkuutensa Vaahteraliigassa tekemällä maalin avausottelussa. U20 sarjassa Lindfors on tehnyt 4 touchdownia.  Joonatan Purtola on kykenevä pelaamaan keskialueella ja pystyy suorittamaan kovaa kontaktia vaativia kiinniottoja.
Lisäksi urheilulliset ja pitkäraajaiset kiinniottajat kuten 186 cm pitkä Antonio Garcia Carme ja 187 cm Kelvin Godvin tuovat lisää vaihtoehtoja hyökkäykseen. Godwin on kykenevä murtamaan taklauksia.

Hyökkäyslinja

Alexander Dirisha on keskeinen tekijä Royalsin linjapelissä.

Royalsilla on mitat täyttävä hyökkäyslinja. Sentterinä toimii U17 maajoukkueen aloittaja Elmeri Kojonen (177cm, 115kg),  vasen guard Riku Saarela (187cm, 120kg), vasen tackle Samu Suominen (194cm, 125kg), oikea guard Alexander Dirisha(176cm, 130kg) ja oikea tackle Jasper Stagnäs (184cm, 115kg). Sarjan aikana hyökkäyslinja on pysynyt vauhdikkaassa no-huddle vauhdissa mukana ja myös käyttänyt tätä rytmiä hyödykseen.

Isot miehet ratkaisevat otteluita, sillä taistelu linjassa vaikuttaa todella moneen asiaan. Roostersilla on joukkueessa kolme U19 maajoukkueen hyökkäyslinjamiestä. Vasenta laitaa hallitsevat ot Viktor Asklöf, og Sampo Leppänen ja oikean puolen tacklena on ollut Akusti Saarinen. Koko kauden linjan kokoonpanossa ovat olleet myös Samuli Både ja sentteri Iiro Metsäniemi. Leppänen puuttui Royals ottelusta. Hänen työntövoimaansa Roosters kaipaa erityisesti. Roostersin hyökkäyslinja on onnistunut erityisen hyvin heittosuojauksessa ja taannut Jerry Silomaalle työrauhan.

Puolustuslinja

Roostersin puolustuksen linjassa tulee olemaan kirjava, mutta taisteleva kokoonpano. Paljon peliaikaa ja pelinrakentajan jahtaamista on tiedossa de Elias Ribeirolle. Helsinkiläisten merkittävä menetys runkosarjan loppuvaiheissa on ollut keskustan voimamies Malek Jaradat.   Urheilukoulussa palveleva Jarno Lipola on myös ollut poissa kokoonpanossa.

 

Wasa Royalsin puolustuslinja kaipaa vahvaa tekijää de Axel Arvilaa riveihinsä. Iso mies on menettänyt asevelvollisuutta suorittaessaan 15kg, mutta tämä voi näkyä ripeämpänä liikkeenä. Toinen linjan perusankkuri on Mattias Kass. Muu miehistö tulee hyökkäyksen puolelta vuorottelemaan puolustusroolissa.

Tukimiehet

Raul Khalifan nimi tulee uudestaan esille. Hän on joukkueen johtava taklaaja U20 sarjassa. Myös Vaahteraliigassa kaveri on seuransa toiseksei tehokkain taklaaja 11,5  kahdessa ottelussa. Advan Kelmendi ja Joona Leppänen antavat Raulille taustatukea.

Roostersin puolustus on pitänyt joukkuetta pystyssä läpi kauden. Roostersilla on varsin vankka tukimiestrio, kaikki kolme ovat esiintyneet U19 maajoukkueessa: Aaro Rask, Werner Salminen ja Niklas Lagström. Lagström on myös pelannut U20 sarjan hyökkäyslinjassa.

 

Mäkelänrinteen urheilulukiolainen Eino Marno on yksi Roostersin takakentän tehopelaajista.

Takamiehet
Roostersilla on Vaahteraliigassa pelaava takakenttäryhmä. Hämäläis-trio Severi Hämäläinen, Jaakko Jokinen ja Oskari Toijala sekä kolme omaa kasvattia Eino Marno, Elias Ylitalo ja Lucas Suokas ovat kaikki nuorisomaajoukkuetaustaisia panttereita.  Tämä ryhmä liikkuu ketterästi ja on pelannut koko u20-sarjan kiitettävästi ja rohmunnut lähes kymmenen syötönkatkoa. Oskari Toijalalla on roolitus myös hyökkäyksessä, missä hän on tehnyt maaleja laitahyökkääjänä.

Eleettömästi pelaava safetyn prototyyppi  on 190cm Aaro Tuovinen,  joka aloitti uransa Oulu Northern Lightsissa, siirtyi Vaasaan ja vietti kaksi vuotta high schoolissa North Broward Prep Schoolissa Floridassa. Cornerback Kasper West esiintyi U19 maajoukkueessa ja on saanut varmuutta pelaamiseensa.  Toinen corneri Joseph Penesumbu on kokenut konna, joka pelaa fyysistä futista. Hän vierailee myös keskushyökkääjän roolissa, jossa on onnistunut pisteiden teossa. Joonatan Purtolalla on rooli myös puolustuksessa takakentällä.

 Potkaisijat

Vaasan erikoismies on takakentällä pelaava Kasper West, joka suoriutunut lisäpistepotkuista erinomaisesti ja mätkinyt niistä 17 pistettä. West hoitaa varmalla tavalla myös lento- ja aloituspotkut.

Roostersin salainen ase pistepotkuissa on Lucas Suokas, jolla on kyky tehdä kohtuullisilta etäisyyksiltä potkumaaleja ja tiukassa ottelussa 3 pistettä voi olla juuri se mitä tarvitaan.

Lataa PDFTulosta