Search
Close this search box.

Ajankohtaista

Jenkkifutiksessa tapahtuu

Tuomas Mankki Turku Trojansin naisten vaahteraliigajoukkueen päävalmentajaksi

Toukokuun alussa käynnistyvän Naisten Vaahteraliigan mestarijoukkue Trojans lähtee kauteen uuden päävalmentajan ohjauksessa. Tuomas Mankki ottaa vastuulleen joukkueen neljännen perättäisen mestaruuden metsästämisen.

Tuomas Mankki ottaa Trojans-naisten vaahteraliigajoukkueen hyökkäyksen koordinaattorin tehtävien ohella vastuulleen päävalmentajan roolin. 33-vuotias Mankki on ollut vuonna 2016 päättyneen peliuransa jälkeen lähes katkeamatta mukana Trojans naisten valmennuksessa toimien aluksi laitahyökkääjien valmentajana ja viime vuonna hyökkäyksen koordinaattorina. Hän on ollut mukana nostamassa mustapaitaista turkulaisjoukkuetta kolmen mestaruuden putkeen, jolle haetaan jatkoa tulevana kesänä.

Mankin oma pelaajaura Vaahteraliigassa käynnistyi vuonna 2009 Lappeenrannan Rajaritareissa. Aluksi keskushyökkääjänä viihtynyt pelaaja keräsi jaardeja ja touchdowneja lopulta pääasiassa laitahyökkääjänä yhteensä kolmen liigajoukkueen paidassa. Kolmen Rajaritareissa vietetyn kauden jälkeen Mankki pelasi kaksi kautta Wolverinesissa ja kolme kautta Trojansissa. Maajoukkueen mukana Mankki on pelannut seitsemässä ottelussa.

Kun peliura päättyi, työ jenkkifutiksen parissa jatkui Trojansin ohella nuorisomaajoukkueissa.

-Lopetin peliurani kauden 2016 jälkeen, ja seuraavana kesänä liityin U15-kehitysmaajoukkueen valmennusrinkiin WR-valmentajaksi. Osittain saman staffin kanssa ollaan tehty yhteistyötä siitä asti junioreiden maajoukkuevalmennuksessa eri ikäryhmissä, ja tällä hetkellä toimin poikien U19- ja U17-maajoukkueiden hyökkäyksen koordinaattorina.

Mankki on tuttu näky Suomen nuorten maajoukkueiden valmennusboksissa (Kuva: Jarmo Vehkomäki)

Teemme asioita jatkossakin yhdessä ryhmänä

Trojansin naisten menestys- ja mestaruusputki käynnistyi kaudella 2021 Pauli Ojasen johdolla.  Kaudella 2023 päävalmentajan roolissa toimi oman peliuransa päättänyt Jonna Hakkarainen. Tuomas Mankki hyppää niin sanotusti isoihin saappaisiin organisaation ja fanien odottaessa menestykselle jatkoa. Hän kertoo pelaajilta ja muulta valmennus-staffilta saadun tuen ja kannustuksen olleen se isoin tekijä, joka sai ottamaan vastuuroolin haltuunsa.

-Oleellista on, että joukkueen ja staffin peruspalikat sekä toimintatavat ovat pysyneet pitkälti samana. Vaikka rooli paperilla on vähän laajempi, ja urheilijoillemme pyrin olemaan luotettava ja helposti lähestyttävä vastuuhenkilö, niin valmennus-staffina teemme asioita jatkossakin yhdessä ryhmänä – tutulla sapluunalla ja ilman hierarkioita.

Mankin tukena Trojans-valmennuksessa operoi tiimi, jonka runko on pysynyt isolta osin samana, kuin 2023. Uusina kasvoina valmennuksessa ovat mukana puolustuksen linjaa valmentava Aleksi Vuorinen ja hetken aikaa valmennustehtävistä pois ollut Ville-Valtteri Suojanen, jonka vastuulla on ohjata ja valmentaa puolustuksen takakentän pelaajia.

Kaudella 2023 joukkueen mestaruuteen valmentanut Jonna Hakkarainen ei ole mukana tulevan kesän valmennustiimissä.

Trojans valmennustiimi 2023

  • Tuomas Mankki, HC/OC
  • Juhani Koivumäki, DC
  • Tero Virtanen, STC/LB
  • Waltteri Varjokivi, RB
  • Aki Halonen, OL
  • Ville-Valtteri Suojanen, DB
  • Aleksi Vuorinen, DL

 

Vaikka iso osa hyväksi koetuista käytännöistä jatkuu joukkueessa Mankki lupaa, että pelikentällä tullaan näkemään myös uusia ratkaisuja ja ratkaisijoita molemmin puolin palloa:

-En näe, että arjen tekemisemme muuttuu juurikaan, vaikka omaan toimenkuvaani tulee pari kirjainta lisää – olemme tiivis ja laadukas ryhmä urheilijoita, valmentajia ja taustahenkilöitä, jotka kaikki ottavat yhdessä omistajuutta ja vastuuta siitä, että tänäkin vuonna kehitymme ja menestymme. 

-Se on kuitenkin aivan varma, että tulevalla kaudella meidän pitää tehdä asiat jälleen kerran paremmin ja laadukkaammin kuin viime vuonna, koska kilpailijammekin tekevät niin. Ensi kesälle uskallan luvata piirun verran laadukkaampaa perustekemistä, hieman uudistettua pelivalikoimaa eri puolilla palloa sekä muutamia läpimurtoja, jotka nostavat uusia nimiä laajemmin jefukansan tietoisuuteen.

Trojans aloittaa kautensa lauantaina 4.5. viime kauden finaali toisinnolla vastaan asettuessa Helsinki Wolverines. Koko sarjan käynnistävä peli potkaistaan vauhtiin Turun Yläkentällä klo 12:00.

 

Kuvat:  Kari Toivonen, Jarmo Vehkomäki

 

 

Lataa PDFTulosta