Ajankohtaista

Jenkkifutiksessa tapahtuu

Tyttöjunioritoiminta täysillä vauhtiin 2021

Amerikkalaisen jalkapallon tyttöjunioritoiminta on tarkoitus potkaista vauhdilla käyntiin tulevana kesänä. Kahdella edellisellä kaudella toiminta on keskittynyt yhtenä päivänä järjestettyyn U20 ikäluokan tapahtumaan. Nyt tavoitteena on rakentaa täysin uusi U20-tyttöjen sarjajärjestelmä, jossa mukana neljä alueellista joukkuetta.

Tyttöjefun moottorina, nuorten sarjapäällikkönä ja tyttöjen perustettavan maajoukkueen päävalmentajana toimii Milena AbbasMamode.

– Ideana on siis rakentaa toimiva tyttöjuniorisarja ja konsepti, jossa on neljä aluejoukkuetta. Jokaiselle alueelle valitaan aluekoordinaattori, joka vastaa alueen toiminnasta sekä vastaa toiminnasta sarjapäällikölle. Tyttöjuniorit jakautuvat eri seuroista aluejoukkueisiin maantieteellisesti, erilaiset sopimukset huomioiden. Tärkeimpinä pointteina tyttöjen etu ja seurayhteistyö.

kertoo AbbasMamode käynnistyvän toiminnan tavoitteista.

Tyttöjefun tavoiteet 2021

 

Tyttöjefutoiminnan tavoitteena on mahdollistaa tytöille pelaaminen samanikäisten tyttöjen kanssa. Suuri osa on pelannut pelkästään poikien sarjoissa ja tyttöjen oma sarja mahdollistaa erilaisen kokemuksen, sillä kyseessä on kuitenkin hyvin fyysinen laji. Oma tyttösarja antaa tytöille suunnatun paikan pelata ja kehittyä tasavertaisessa yhteisössä. Sosiaaliset kontaktit, uudet pelikaverit ja kokemusten jakaminen ovat myös tärkeää, varsinkin lajissa, jossa pelaajia on hyvin vähän. Alueellisen tyttöjunioritoiminnan avulla tytöt löytävät muita marginaalilajin pelaajia. AbbasMamoden mukaan tällainen sosiaalinen yhteys ja yhteenkuuluvuuden tunne on hyvin tärkeää nuoren naisen kehitysvaiheille.

-Tavoitteena on myös osoittaa tytöille, että tyttöjen jenkkifutis on yhtä tärkeää kuin muidenkin ja haluamme tarjota heille mahdollisuuden pelata, niin kuin annamme mahdollisuuden pelata kaikille muille sarjoille, iästä ja sukupuolesta riippumatta. Kehittyvän ja toimivan tyttötoiminnan myötä saamme näkyvyyttä ja sitä kautta lisäämme lajiharrastajia Suomeen. Tämä lisää jatkumoa lajin parissa.

Yllä kuvattujen tavoitteiden rinnalla kulkee tärkeä tavoite lisätä naisvalmentajia jenkkifutiksen pariin ja tyttöjen toiminnan kehittämisen ja laajentamisen kautta se on hyvin mahdollista.

United Titans voitti syyskuun pelin

Varsinaista tyttojen jefusarjaa ei ole lajin historiassa pelattu vielä kertaakaan. Pelaajamäärältään suurin tapahtuma toteutui viime vuoden syyskuussa, jolloin peräti kymmenen eri seuran tyttöpelaajista koostettu United Titans voitti Espoo Devilsin tytöillä vahvistetun Wolverinesin U20-joukkueen Helsingin Brahen kentällä lukemin 18-30 (18-22). Jo vuonna 2019 U20 toimintaa käynnisteltiin Wolverinesin ja Roostersin tyttöjen kohtaamisessa.

United Titans juhli syyskuussa 2020 Brahen kentällä U20 kohtaamisen voittoa

Kauden 2021 U20 sarja on suunniteltu pelattavaksi kokoonpanolla Helsinki Wolverines, West Coast Phoenix, Jyväskylä Jaguars ja Turku Trojans. Sarjan aikatauluista tiedotetaan myöhemmin.

Tyttötoiminnan moottori Milena AbbasMamode haluaa tiivistää käynnistyvän toiminnan lopuksi näin:

-Tarkoituksena on tarjota iloa, onnistumisia, kavereita, tiukkoja pelejä ja tyttöjefua.

Kansikuva: Hilarious Hobbit

Lataa PDFTulosta