Search
Close this search box.

Ajankohtaista

U13 SM-finaali oli puolustusten taistelua

Giants onnistui säilyttämään voittoputkensa ja voitti SM-kultaa äärimmäisen tiukassa kamppailussa, jossa Crocodiles hävisi niukasti 21-20. Giantsille toistamiseen SM-junioritripla.

Yksi ottelun taistelupareista Sedric Coulibaly ja Paavo Karjalainen. Kuva Visa Koiso-Kanttila.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Crocodiles puolustus oli valmistautunut otteluun varsin hyvin ja se pysäytti Giantsin juoksuyritykset ensimmäisellä neljänneksellä lähes järjestelmällisesti. Giantsin lähes kuukauden kestänyt pelaamattomuus näkyi ottelun alussa.
ECG:n keskushyökkääjä Osku Linjan pelätyt kiertopelit eivät tuottaneet tulosta. Giants turvautuikin 1. neljänneksen alkuvaiheessa heittopeliin ja pippurinen qb Lenni Jortikka lennätti pelivälineen Emil Ekille 43 jaardin mittaisena. Tuloksena ottelun ensimmäinen maali ja Giants johtoon 6-0. Lisäpistepotku jää vajaaksi.

Toisen neljänneksen alussa Crocodiles sai mainion kenttäaseman, kun Giants pelasi 4. yrityksen vailla tulosta. Rangaistuksen seurauksena joukkue eteni maalintekoalueelle ja keskushyökkääjä Paavo Rantakömi kiisi neljän jaardin päähän maaliviivasta. Pisteidentekotilaisuus valui kuitenkin hukkaan ensin väärän aloituksen ja sen jälkeen rähmäyksen johdosta. Giantsin Niclas Michelsson onnistui peittämään pallon helsinkiläisille.

Molempien joukkueiden puolustukset pitivät rivinsä tiukkoina ja eteneminen oli vaikeaa. Lentopotkujoukkueet vierailivat vuorotellen kentällä. Giantsin potkaisija Emil Ek onnistui lentopotkaisemaan puolesta kentästä pallon aina 1 jaardin linjalle. Jatkotilanteesta Giants onnistui taklaamaan Seinäjoen pallonkantajan rähmäystilanteessa maalialueelle ja lisäsi 2 pistettä plakkariin. Giants johtoon 8-0.

Giantsin sitkeä juoksupelaaminen tuotti tulosta. Osku Linja rynni keskeltä ja laidasta irtautuen taklauksista ja päätyy maaliin. East City Giants 14-0 johtoon. Lisäpistepelissä Crocodilesin Niilo Aittanen pelaa valppaasti ja ottaa syötönkatkon.

Crocodiles tulee peliin mukaan. Aatu Koivuniemi palauttaa komeasti  aloituspotkun 65 jaardia maaliin. Pelinrakentaja Juuso Tuuri lisää kaksi pistettä qb-sneak juoksulla, jossa aluksi pallo irtoaa vapaaksi mutta Tuuri pääsen peittämään sen. Puoliaikatilanne 14-8 Giantsin niukka johto.

Osku Linja pallonkantopuuhissa. Kuva Visa Koiso-Kanttila.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Crocodiles aloitti pirteästi toisen jakson kaappaamalla pallon itselleen aloituspotkutilanteessa Paavo Rantakömin toimesta. Crocodilesin hyökkäysvuoro päättyi kuitenkin ennen aikaisesti,  kun Giantsin Emil Ek katkaisi syötön ja palautti palloa 12 jaardia. Ottelun kolmas syötönkatko nähtiin hetkeä myöhemmin, kun Aatu Koivuniemi otti syötönkatkon ja vei pelivälineen 27 jaardin päähän maalista.  Tuominiemi onnistui myös jatkotilanteessa ja vei juoksullaan Crocodilesin tasoihin 14-14. Lisäpistepeli ei onnistunut. Jännitys kohosi Myllypuron katsomossa.

Giantsin qb Lenni Jortikka laittoi lisää sinappia heittoonsa ja hän vapautti neljänneksen lopussa Emil Ekin pitkällä heitolla. Ek kuitenkin menetti pallonkantotilanteessa pallon hallinnan ja joutui peittämään sen 15 jaardin linjalla. Kiinnipitorangaistus vei Giantsia taaksepäin 10 jaardia.

Neljännen jakson alussa Giants pääsi jatkamaan hyökkäystä edellisen tilanteen johdosta 25 jaardin etäisyydeltä maalista.  William Rajala toi ensin 10 jaardia joukkuettaan eteenpäin heittopelillä. Crocodilesin takapuolustajat olivat tilanteessa ajan tasalla ja Anselmi Hautamäki otti ratkaisevan syötönkatkon.

Draamaa riitti ottelun loppuun asti. Puolustukset pitivät edelleen joukkueitaan pystyssä aivan loppuun asti. Heti seuraavassa tilanteessa Giantsin linjapuolustaja Sedric Coulibaly raapi irtopallon itselleen. ECG pääsi hyökkäämään uudelleen 19 jaardin päässä. Jortikka menetti kolmannella yrityksellä pallon seinäjokelaisille, mutta tilanne ratkaistiin epäonnistuneeksi heitoksi.  Neljännellä yrityksellä Jortikka heittää Emil Ekille pallon maalialueelle. Tilanteessa Giantsin kiinnipito.  Seuraava heittotilanne ei tuottanut pisteitä ja ottelu oli edelleen kutkuttavasti 14-14.

Seuraavan hyökkäysvuoron aluksi Crocojen Aatu Koivuniemi pinkaisi ensin 30 jaardia ja tämän jälkeen 15 jaardia juoksupeleillä. Seinäjoki eteni vahvasti kohti maalia.  Kuitenkin puolustuspelaaminen nousi jälleen esille Giantsin riveistä ja yksi päivän nimi Emil Ek otti syötönkatkon kriittisessä paikassa.
Ek jatkoi hyviä otteita ja eteni seuraavaksi heittopelillä 20 jaardia. Crocodiles puolustus aloitti kuitenkin oman vyörytyksensä. Ensin  tukimies Eetu Javanainen, joka oli aiemmin onnistunut tekemään pari isoa taklauspeliä linjan takana, onnistui säkityksessä. Linjapuolustaja Paavo Karjalainen heitti lisää löylyä ja onnistui säkittämään seuraavalla yrityksellä pelinrakentaja Jortikan.

Giants puolustus vastasi jälleen syötönkatkolla. Tällä kertaa tekijänä oli Sedric Coulibaly, jonka ansiosta Giants pääsi hyökkäämään 43 jaardin päästä. Emil Ek onnistui ensin tuomaan joukkueensa maalintekoalueelle.  Osku Linja juoksi muutaman kerran pallon  kanssa ja Giants pääsi kutkuttavasti 20 cm päähän maaliviivasta. Lenni Jortikka rynni johtomaalin. Ottelun lopun kannalta ratkaisevan lisäpistepotkun suoritti Emil Ek. Giants johtoon 21-14.

Eikä tässä vielä kaikki. Pelikellossa oli jäljellä vielä muutamia sekunteja. Aatu Koivuniemi onnistuu toistamiseen palauttamaan aloituspotkun maaliin 85 jaardin mittaisena. 21-20. Crocodiles lisäpisteyritys ei tuota tulosta ja päätuomari viheltää pelin päättyneeksi. Trilleri päättyy lopulta East City Giantsin 21-20 voittoon. 

Crocodiles Junioreiden video ottelusta

 

Ottelun MVP-pelaajat palkintoraadin kera. Vas. Sedric Coulibaly, liittohallituksen jäsen Henri Kurki, Osku Linja, ECG alumni Antti Hemminki ja Aatu Koivuniemi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ottelun arvokkaimmat pelaajat:

Team MVP  wr Aatu Koivuniemi, Seinäjoki Crocodiles
Team MVP  ol/dl Sedric Coulibaly, Helsinki East City Giants
Game MVP rb/dl Osku Linja, Helsinki East City Giants

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Giantsin juniorimenestys ei ole sattumaa

Henri Kurki. Kuva Visa Koiso-Kanttila

Henri Kurki on varsinainen G-mies, joka on vastannut Giantsin nuorisotoiminnasta viimeisen kymmenen vuoden ajan. Giantsin nuorten valmentajista Jon Michelsson ja Mikko Paju ovat olleet hänen apunaan ihan alusta asti. Kurki on nyt siirtymässä kuskin paikalta takapenkille.
Aloitusvuosi toiminnalle oli 2012, jolloin lähes 0-tilanteesta perustettiin pikkujättiläiset. U13 ja U11 ikäryhmän pelaajia oli yhteensä seitsemän. 2016 tehtiin päätös urheilijoiden kokonaisvaltaisesta kehittämisestä. Nuorille harrastajille luotiin pelaajapolulle selvät merkit ja urheilullista profiilia nostettiin selvästi. Peruskuntokaudella valmentajina toimivat erilliset juoksu- ja voimavalmentajat. Harjoituksia oli  kuusi kertaa viikossa.
Myöhemmin mukaan valmennusrinkiin tuli lisää kokeneita coacheja mm. Toni Vahla, Mika Eloranta, Jarkko Nieminen, Tuomas Kivisaari ja Samuel Orvomaa. Helsinki East City Giants on voittanut hämmästyttävän määrän mestaruuksia vuosina 2017-2022: U13 SM-sarjassa 5 kultaa, U15 SM-sarjassa 4 kultaa sekä U17 SM-sarjassa 4 kultaa.

– Niille joille jenkkifutis on ainoa laji – laadukasta treeniä on tarjolla läpi vuoden. Mukana on ollut myös jääkiekkoilijoita, koripalloilijoita, jalkapalloilijoita ja heille on myös pystytty tarjoamaan  valmennuksen laadun kautta innostava harrastus. Jokaiseen kauteen ja sen otteluihin eri ikäryhmissä on valmistauduttu huolellisesti. Etävalmennus on ollut omassa roolissaan. Valmistautuminen ensi kauteen on jo alkanut. On myös korostettava, että meillä on todella hieno ja toimiva yhteistyö Giants-harrastajien vanhempien kanssa.

Helsinki East City Giantsin esiinmarssi ikäkausimaajoukkueissa 2022 on ollut myös selkeä. PM-kisoihin valmistautuvan U17 maajoukkueen viimeistelyleirillä on 1/3 Giants-pelaajia. Kesän U19 B-sarjan EM-kultajoukkueessa mukana oli seitsemän jättiä. Lisäksi joukkueen nuorista pelaajista neljä on vaihto-oppilaana Yhdysvalloissa kaudella 2022-2023.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lataa PDFTulosta