Ajankohtaista

Jenkkifutiksessa tapahtuu

Ukrainalaispakolainen Oleksii Bodhan löysi harrastuksen jenkkifutiksesta

Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainasta paennut 17-vuotias Oleksii Bodhan löysi harrastuksen jenkkifutiksen parista Pori Bearsin harjoituksissa. Paikallinen yhteisö ja elinkeinoelämä tarttuivat nopeasti haasteeseen ”Allun” auttamiseksi.

Odessasta perheensä kanssa paenneen Oleksii Bodhanin tuore jenkkifutisharrastus on sattumusten summaa. Pori Bearsin juniorijoukkueissa valmennustehtävissä tällä kaudella aloittanut Antti Levonen kertoo, miten ukrainalaispakolainen päätyi Bearsin harjoituksiin.

-Olin perheeni kanssa vanhemmillani käymässä, kun äitini puhelin soi. Soittaja oli vapaaehtoistyötä pakolaisten kanssa tekevä lääkäri, joka kysyi huonekaluja, astioita ja vaatteita ukrainalaisperheelle, joka oli tullut Poriin. Kun kuulin että perheessä on 17-vuotias poika, kutsuin hänet heti harjoituksiin.

Nuori ukrainalainen innostui tarjouksesta ja Bearsin organisaatiossa käynnistettiin suunnitelma Oleksiin saamisesta mukaan toimintaan. Bears-puheenjohtaja Joni Kotro tarttui Levosen haasteeseen ja seura tarjosi nuorelle miehelle lainaan varusteet. Pelikengät hänlahjoitettiin nuorelle ukrainalaiselle omaksi. Jenkkifutiksessa tärkeän tuliterän kypärän Allu sai entiseltä pelaajalta lahjoituksena. Kotro lupasi myös seuran toimesta pojalle vapautuksen kausimaksuista.

Bearsin Levonen ryhtyi viipymättä hakemaan paikalliselta yhteisöltä tukea nuoren ukrainalaisen auttamiseksi. Muutamassa päivässä löytyi joukko yrityksiä, joiden avulla Oleksiin harjoittelu sekä pelaaminen saatiin mahdolliseksi, mikäli hän haluaa pelata tulevana kesänä Bearsin mukana.  Levonen haluaa kiittää Karhu Group Oy:tä Rengasmestarit Oy:tä, Porin Puukaluste Oy:tä, 100A Sporttia, Porin Lentotilaus Oy:tä sekä Westas Oy:ta mukana olosta.  Paikallisen yhteisön tuella ”Allun” lisenssi- sekä vakuutusasiat saadaan järjestykseen hyvissä ajoin.

Levonen esittää isot kiitokset myös Pori Bears Alumnille, jonka jäsenet ovat olleet aktiivisia asiassa. Entiset pelaajat ovat tehneet seuralle lahjoituksia, jotka ohjataan Oleksiin tarpeisiin.

Auttamiseen ei tarvitse välttämättä muuta, kuin hetken aikaa ja vähän viitseliäisyyttä.

Bearsin Mika Valkama ja Oleksii Bodhan valitsemassa varusteita harjoituksiin

Suomi suunnitelmissa jo ennen sotaa

Suomen koulutusjärjestelmän hyvä maine oli syy, miksi Oleksii suuntasi Venäjän hyökkäyksen käynnistyttyä juuri Suomeen. Näin nuori mies kertoo Suomeen saapumisen taustoista:

-Tulimme Suomeen siitä syystä, että tarkoituksena oli hakea tänne opiskelemaan kesällä 2022, ja koska tunsin Suomen koulutusjärjestelmän, oli päätös tulla tänne luontainen. Olin innoissani mahdollisuudesta tulla tänne yliopistoon opiskelemaan, kunhan olen ensin suorittanut koulun loppuun Ukrainassa. Sitten elämä muuttui.

-Koska minulla oli suunnitelmia Suomeen tulosta jo ennen, suuntasimme tänne. Olen kiitollinen Suomelle, koska auttoi isoäitiäni ja äitiäni. He ovat vahvimmat ja tärkeimmät naiset elämässäni.

Ukrainassa kaikki 18-60 vuotiaat ovat velvollisia jäämään puolustamaan maataan hyökkääjää vastaan. Oleksiin pääseminen sotaa karkuun oli ”hiuskarvan” varassa hänen täyttäessään 18 tänä vuonna. Oleksiin isäpuoli jäi kotimaahan taistelemaan miehitystä vastaan.

Ukraina on nyt taistellut Venäjää vastaan reilun kuukauden onnistuen pysäyttämään ennakkoon ylivoimaisena pidetyn naapurinsa rynnäköt. Vaikean taustan omaava kansa on ylpeä historiastaan. Oleksii uskoo, Ukraina tulee nousemaan vahvana kansakuntana jaloilleen tilanteen rauhoituttua:

-Rakastan Ukrainaa. Olen syntynyt siellä ja monet ystäväni ovat edelleen siellä, mutta olen varma, että maamme nousee ja kasvaa entiselleen kansakuntana. Ukrainalaisuus ja Ukraina on ehkä vahvin valtio maailmassa. Kun miettii historiaamme, olemme joutuneet taistelemaan kielemme ja vapautemme puolesta. Pelkästään kirjallisuuden saaminen omalla kielellämme on ollut taistelun takana. Varsinkin sodan alettua, kansalaisten periksiantamattomuus ja halu suojella Ukrainaa on vahvistunut ja kaikki ovat valmiita suojelemaan omia kaupunkejaan.

Potkaisijaksi ja laitahyökkääjäksi.

Oleksiin jenkkifutisharrastus on käynnistynyt lupaavasti. Bearsin Levosen mukaan Oleksiin ensimmäiset harjoitukset menivät loistavasti. Nuori mies osoittautui luontaiseksi urheilijaksi, joka omaksui kaiken mitä hänelle opastettiin kerrasta. Lisäksi hän on jaloistaan todella nopea.  Näin Levonen kertoo ukrainalaisnuorukaisen ensimmäisistä hetkistä Pori Bearsin treeneissä:

– Hän kyseli minulta säännöistä ja yleisesti lajista asioita viedessäni hänet vastaanottokeskukselle, ja jäimme näitä asioita puhumaan autoon lähes tunniksi.

– Treeneissä Allu otettiin vastaan avosylin. Pojan otteet kentällä ovat herättäneet kiinnostusta kanssapelaajissa, valmentajissa ja entisissä pelaajissa. Sunnuntain harjoituksissa coach Valkama halusi kokeilla miten futaaja potkii palloa. Lähes puolen kentän field goal-potkut käänsivät muiden pelaajien päitä. Allu halusi kuitenkin varmistaa, että pääsee myös hoitamaan WR-tonttia.

Suomeen odotetaan jopa 80.000 sotaa pakenevaa ukrainalaista lähikuukausien aikana. Monet heistä tulevat olemaan mielekästä harrastustoimintaa kaipaavia nuoria. Suomalaiset jenkkifutisseurat ovat toimineet jo aiemmin edelläkävijänä maahanmuuttajanuorten kotouttamisessa yhteiskuntaamme.  Bears heittää esimerkillään haasteen myös muille SAJL:n jäsenseuroille hädässä olevien auttamiseen.

 

Tervetuloa Suomeen Oleksii   /  Ласкаво просимо до Фінляндії Олексій

 

Kuvat: Pori Bears

 

Lataa PDFTulosta