Ajankohtaista

Jenkkifutiksessa tapahtuu

Viljo Lempiselle stipendi junior collegeen

Helsinki Roostersissa takapuolustajana pelannut Viljo Lempinen on saanut stipendin USA:n New Mexicossa operoivaan New Mexico Military Instituteen (NMMI).  Yliopiston jenkkifutisjoukkue Broncos pelaa Southwest Junior College Football Conferencessa kuuden muun teksasilaisen ja yhden oklahomalaisen koulun kanssa.

Viljo Lempinen on saanut ensimmäiset jenkkifutisoppinsa Vantaan Taftissa, jossa nuori mies pääsi ensimmäistä kertaa maistamaan mestaruuden tuomaa hyvänolontunnetta U15 sarjassa vuonna 2015.  Todellinen läpimurto tapahtui Roostersissa, jossa nuorelle lupaavalle takapuolustajalle annettiin ennakkoluulottomasti vastuuta kokeneen vaahteraliigamiehistön mukana. Monipuolisena urheilijana tunnettu Lempinen otti nopeasti paikkansa kukonpoikien kovan takakenttämiehistön kulmapuolustajana ja hänet valittiin liigan tulokaspelaajaksi kauden 2017 päätteeksi.

Lempinen on edennyt esimerkillisesti suomalaisen jenkkifutiksen pelaajapolulla.  Menestys juniorisarjoissa auttoi nopeaan nousuun pääsarjapelaajaksi ja urheilullinen menestys kilpasarjapelaajana takasi paikan Puolustusvoimien Urheilukoulussa syksyllä 2018. Maajoukkueissa Lempinen on ehtinyt olla nuoresta iästään monessa mukana. Kaudella 2017 hän oli U19 maajoukkueen EM-kisajoukkueessa Tanskassa ja miesten kokoonpanossa EM-kotikisoissa 2018.  Juuri miesten EM-kisoja Lempinen pitää toistaiseksi vaikuttavimpana kokemuksena jefun parissa. Roostersin some-sivulla hän muistelee

– Unohtumattomin pelikokemus tähän mennessä on varmaan maajoukkueen EM-kilpailut vuonna 2018. Kovatasoisia pelejä, mahtava joukkue ja erittäin hyvä ja äänekäs tunnelma otteluissa.

Lempinen on saavuttanut Roostersin miesten joukkueessa kolme Suomen mestaruutta. Taklauksia hän on kerännyt neljän liigakautensa aikana 107 kappaletta. Vastustajan pelinrakentajan heitto on päätynyt Viljon käsiin neljä kertaa, ja tilastojen mukaan hän on onnistunut lyömään pallon maahan ennen sen päätymistä laitahyökkääjälle yhteensä 27 kertaa.

Broncos pelaa Southwest Junior College Football Conferencessa (Kuva: NMMI)

Kunnianhimoa päästä korkeammalle

Viljo Lempisellä on ollut jenkkifutisuransa aikana kunnianhimoinen tavoite kehittyä ja päästä lajissa eteenpäin yhä pitemmälle.  Kasvattajaseurasta Taftista nuori mies siirtyi kestomenestyjä Roostersiin, koska halusi omien sanojensa mukaan haastaa itsensä mahdollisimman kunnianhimoisessa ja päämäärätietoisessa ympäristössä. Tammikuussa 2020 Lempinen oli nuorin osallistuja Kanadan ammattilaissarja CFL:n Suomessa järjestettävässä CFL Global Combine-testitapahtumassa.  Näytöt eivät vielä riittäneen ammattilaisvärväreille, mutta Lempinen halusi aktiivisesti päästä lajissa seuraavalle tasolle ja osallistui PPI:n Showcase-tapahtumiin ensin Helsingissä ja lokakuussa 2020 Kölnissä Saksassa. PPI on yksi organisaatioista, jotka auttavat nuoria urheilijoita luomaan kontakteja yhdysvaltalaisiin yliopistoihin. Lempinen kertoo Roostersin uutisessa, miten kontakti lopulta NMMI valmennukseen syntyi.

-Merkittävin yksittäinen tekijä oli varmasti Kölnissä lokakuussa 2020 järjestetty Showcase-tapahtuma, johon saapui paljon lupaavia pelaajia Euroopan eri kolkista. Siellä pärjäsin hyvin, jonka ansioista kiinnostusta kouluilta alkoi näkyä. Kun pääsin lopulta yhteyksiin NMMI:n päävalmentajan kanssa ja tarjoutui mahdollisuus päästä pelaamaan jo keväällä ja täydellä stipendillä, tuntui se parhaalta vaihtoehdolta.

Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon Liiton nuoriso- ja koulutuspäällikkö Heikki Halttunen on tyytyväinen jälleen yhden suomalaisnuorukaisen etenemisestä yhdysvaltalaiseen collegeen:

-Viljo Lempisen määrätietoinen hakeutuminen kohti isompia pelikenttiä on tuottanut hienon värväystuloksen. Lempinen on ensimmäinen takakenttäpelaaja Euroopasta New Mexico Military Instituteen. Koulu on löytänyt eurooppalaisista pelaajista kultasuonen, sillä tässä junior college joukkueessa on pelannut viime vuosina tusinan verran saksalaisia, itävaltalaisia ja ranskalaisia. Suomalaisille tuttu nimi Junior Aho, linjapuolustaja Ranskasta,  pelasi kauden Seinäjoki Crocodilesissa, siirtyi USA:han josta ponnisti NW Military Instituten kautta D1 yliopisto SMU:hun. Viljo Lempiselle avautuu samanlaiset väylät jatko-opinnoille.

Lempinen Pohjoismaiden yhteisssän Team Nordicissa Dallasin International Bowl IX:ssä tammikuussa 2018.

Hyvät koulutulokset vaikuttavat värväyksiin

SAJL:n Halttusen mielestä Lempinen on erinomainen roolimalli myös opintojen hoitamisessa kunnialla maaliin. Menestys koulussa ei ainakaan vaikeuta polkua junior-tason collegeista suurempiin akateemisesti arvostettuihin yliopistoihin.

-Lempinen oli uuttera harjoittelija Mäkelänrinteen urheilulukiossa, josta hän sai riittävää lisäharjoittelua seuransa Roostersin treenien oheen. Systemaattinen harjoittelu sai jatkoa Urheilukoulussa, jonka aikana hän sai komennuksen USA:han. Lempinen edusti Pohjoismaiden parhaimmistoa Dallas Cowboysin kotistadionilla International Bowl IX:ssä  2018 tammikuussa. Team Nordic kohtasi USA:laisen kokoonpanon ja Lempinen erottautui ottelussa edukseen taklaamalla viidesti ja puolustamalla kaksi heittoa. Team Nordicin norjalainen pelaaja Edy Dos Santos pukee myös NW Military institute Broncosin peliasun tänä keväänä.

-Viljo Lempisen osalta on todettava, että hän on hoitanut myös akateemisen puolen erinomaisesti. Tämä tulee olemaan hänelle yksi iso etu jatko-opintoja ajatellessa. Lempinen kirjautti SAT-kokeesta 1350 pistettä, joka on tämänhetkinen ykköstulos suomalaisten yliopistopelaajien parissa.

Junior college ei suinkaan ole vielä Lempisen unelmien täyttymys jenkkifutisuralla. Matkaa riittää ja kaikki on vielä nuoren pelaajan saavutettavissa. Näin mies itse tulevaisuudestaan:

– Tämä on iso askel eteenpäin ja upea mahdollisuus. Unelmat on aina jossain pidemmällä, mutta suunta on oikea!

 

Lähde: Roosters

Kuvat: Jari Turunen, NMMI

 

Katso myös Viljo Lempisen ajatuksia kauden 2018 Ruutu-haastatelussa:

Lataa PDFTulosta