Search
Close this search box.

Ajankohtaista

Jenkkifutiksessa tapahtuu

Vuoden 2023 palkitut sekä koko historia yhdessä palvelussa

Jenkkifutisliiton digitaalisuuden lisäämiseen tähtäävä strategia tuottaa lajin ystäville jälleen vaivattoman uuden tavan tutustua dataan, jonka etsiminen ja selaaminen on ollut aiemmin vaikeaa. Varsin pirstaleisesti esille tuodut eri vuosien parhaina palkitut löytyvät nyt yhdestä helppokäyttöisestä palvelusta.

Kaudella 2023 amerikkalaisen jalkapallon parhaita suorituksia huomioitiin yhteensä 26 eri palkintokategoriassa. Lisäksi Suomen Urheilutoimittajain liitto valitsee perinteisesti vuoden parhaan jenkkifutiksen pelaajan jäsenäänestyksessään, jonka tulos julkaistaan tammikuussa 2024. Takavuosina SAJL keskitti palkintojen julkaisun ja jakamisen Ruotsi-maaotteluiden yhteydessä järjestettäville risteilylle, mutta risteilyperinteen katkettua, myös yhtenäinen palkitsemistilaisuus on jäänyt toteuttamatta. Esimerkiksi vuoden 2023 osalta lajin parhaita on julkaistu useassa eri tilanteessa, ja osa valinnoista on jäänyt kokonaan julkaisematta.

Ohessa lista vuoden 2023 valinnoista.  Isot onnittelut kaikille palkintonsa ansainneille.  Kaikki palkitut tulevat saamaan pokaalinsa lähitulevaisuudessa.

 

Vuoden 2023 palkitut

Palkintokategoria
Voittaja
Seura
Vuoden paras jenkkifutari  Julkaistaan tammikuussa 2024
Vuoden seura Tampere Saints Tampere Saints
Vuoden nuorisoseura Seinäjoki Crocodiles Seinäjoki Crocodiles
Vuoden kasvaja  Kotka Eagles Kotka Eagles
Vuoden joukkue Miesten maajoukkue SAJL
Vuoden valmentaja Lasse Voipio Porvoon Butchers
Vuoden nuorisovalmentaja Tuomas Kivisaari East City Giants
Vuoden nuorisotoimija Nadja Mattila Tampere Saints
Vuoden vaahteraliigatuomari Veikko Lamminsalo
Vuoden nuori pelaaja Malek Jaradat Helsinki Roosters
Vuoden pelaaja MVL Zachary Wright Porvoon Butchers
Vuoden hyökkääjä MVL Christian Powell Seinäjoki Crocodiles
Vuoden etenijä (Ari Tuuli Trophy) Mikko Seppänen Porvoon Butchers
Vuoden puolustaja (Matti Lindholm Trophy) Raul Khalifa Wasa Royals
Vuoden linjamies MVL DeMarco Artis Wasa Royals
Vuoden tulokas MVL Raul Khalifa Wasa Royals
Vuoden pelaaja NVL Essi Saastamoinen Turku Trojans
Vuoden hyökkääjä NVL Lea Kaszas Turku Trojans
Vuoden etenijä NVL Mari Jääskelä Helsinki Wolverines
Vuoden puolustaja NVL Essi Saastamoinen Turku Trojans
Vuoden linjapelaaja NVL Anni Alanko Helsinki Wolverines
Vuoden tulokas NVL Nelli Malk Helsinki Wolverines
Vuoden I-divisioonapelaaja M1D Jessie Robbins Tampere Saints
Vuoden I-divisioonapelaaja N1D Ida Similä Wasa Royals
Vuoden II-divisioonapelaaja M2D Sami Rautiainen Rovaniemi Nordmen
Vuoden II-divisioonapelaaja N2D Emmet Lappi Helsinki Wolverines
Vuoden III-divisioonapelaaja M3D Iisakki Eskelinen Joensuu Wolves

Palkittujen historia selattavissa interaktiivisina visualisointeina

Amerikkalaisen jalkapallon pelit ja tapahtumat tuottavat suuren määrän dataa, jonka hallitseminen ja esittäminen on ollut perinteisin työkaluin haasteellista. SAJL toteutti jo vuonna 2021 ensimmäisen Microsoftin Power BI business intelligence-työkalulla tuotetun kokonaisuuden, jossa miesten vaahteraliigan pelaajadataa voi selata vuoden 2003 suorituksista lähtien.  Nyt samalla välineellä tarjoillaan selattavaksi koko lajihistorian aikan palkitut.  Datan kokoamisesta vastannut SAJL:n viestintäpäällikkö Janne Vainio kertoo datavisualisointien haasteista:

-Kaikista suurin työ näissä digitalisoinneissa on yhdenmukaisen datan kerääminen. Varsinkin tässä palkittujen projektissa jouduttiin tietoja kaivamaan useista eri lähteistä ja useissa eri tallennusmuodoissa. Digitalisoinneissa pätee lahjomaton yleissääntö ”shit in – shit out” eli lopputulos ei koskaan ole parempi kuin palveluun sisään syötetty data. Aivan täydellistä datapakettia ei tähänkään saatu kasaan, mutta pyritään täydentämään puuttuvia tietoja sitä mukaan, kun kadonneita tietoja saadaan jäljitettyä. Aika kattavaksi tuo on kuitenkin jo nyt saatu. Esimerkiksi Mikko Seppäsen ”Ari Tuuli Trophyjen” määrän saa kaivettua esille parilla klikkauksella.

Vanhemmassa datassa saattaa siis olla epätarkuuksia, joita Vainion mukaan korjataan sitä mukaan, kun informaatio väärästä ja korvaavasta datasta saadaan tietoon.

Tutustu:  SAJL palkitut 1980-2023

 

HUOM: Microsoft Power BI visualisoinnit toimivat parhaiten isoilla näytöillä. Mobiileillakin palvelu pelaa, mutta verkkosivulle upotettu tieto ei skaalaudu puhelimen näytölle parhaalla mahdollisella tavalla.

Seuraava datavisualisoinnin urakka tulee koskemaan miesten ja naisten Vaahteraliigojen All Stars-joukkueita. Tulokset tuosta tullaan tarjoilemaan lajiväelle vielä tämän vuoden aikana. Vaahteraliigan pelaajatilastojen päivitystä kauden 2023 datalla joudutaan odottamaan lähelle vuoden vaihdetta.

Kaudella 2024 SAJL tulee keskittämään suuren osan palkintojen julkistamisista 26.10.2024 Suomen miesten EM-lohkopelin yhteydessä järjestettävään SAJL:n 45-vuotisjuhlaan.

 

Otsikkokuva:  Irja Vaateri

 

Lataa PDFTulosta