Ajankohtaista

Jenkkifutiksessa tapahtuu

Sunnuntaina WFA:n mestaruudesta pelaa kolme suomalaispelaajaa

Women’s Football Alliancen (WFA) loppuottelu pelataan sunnuntaina Yhdysvaltain Ohiossa. Tänä vuonna mestaruudesta on taistelemassa kolme suomalaispelaajaa.

WFA:n eri sarjoissa pelasi nyt päättyvällä kaudella ennätysmäiset viisi pelaajaa. Heistä kolme, Boston Renegadesin Tytti Kuusinen sekä Janna-Jemina Seiles ja Minnesota Vixenin Jonna Tuovinen pelaavat sunnuntaina USA:n arvostetuimman naisten liigan mestaruudesta.

Suomalaisväriä nähdään myös finaalin esiotteluna pelattavassa sarjan tähdistöpelissä. D.C. Divasissa vahvan kauden pelannut Nana Olavuo on saanut kunnian olla mukana toisessa kentällä nähtävistä All-American-kokoonpanoista.a

Tytti Kuusinen odottaa huikeaa peli isolla stadionilla

Keskushyökkääjän paikalla pelaava Tytti Kuusinen on saavuttanut aiemmin mainetta kansainvälisillä kentillä Suomen maajoukkueen mukana, mutta nyt myös uusi manner on vallattu 29-vuotiaan voimajuoksijan toimesta. Kuusinen keräsi Boston Renegadesin kivenkovassa hyökkäyksessa juoksuillaan 522 jaardia ja teki kymmenen touchdownia.  Maaliluku oikeuttaa WFA:n tilastoissa kolmannelle sijalle.

Sarjan National  Conferencen finaalissa suomalainen oli ottelun hahmo.  130 juoksujaardia ja huikeat neljä touchdownia nostivat Renegadesin WFA:n loppuotteluun ja Kuusisen Boston Globen urheilusivujen otsikoihin. Nyt edessä on suuriin puitteisiin Ohion Cantoniin viety finaali, jossa Renegades tavoittelee seuran neljättä perättäistä mestaruutta.

Sunnuntain loppuottelu pelataan paikallista aikaa klo 14:00 joka merkitsee Ohion heinäkuussa kuumaa keliä. Tähän Kuusinen, sekä koko Bostonin joukkue ovat kuitenkin valmistautuneet huolella. Näin Tytti kommentoi tunnelmiaan päivää ennen finaalia:

-Tosi hyvillä fiiliksillä matkataan mestaruusotteluun. Ollaan valmistauduttu hiomalla pelejä ja yksityiskohtia, katsottu paljon filmiä ja isona elementtinä myös ollut keskipäivän lämpöön totuttelu. Pelit on tähän asti pelattu illalla, mutta finaali pelataan nyt klo 2 päivällä, ja Ohiossa on lämmintä luvassa takuulla. Joukkueessa vallitsee varma fiilis omasta tekemisestä, mut mitään ei pidetä itsestäänselvyytenä, vaan jokaisesta jaardista ja pisteestä lähdetään taistelemaan vikaan pillin vihellykseen saakka.

-Uskon että upea ottelu luvassa hienolla Hall of Fame stadionilla, ja upeaa myös et saadaan valtakunnallista näkyvyyttä, kun peli näytetään ESPN2 kanavalla.

Boston Renegadesin paidassa pelaa Kuusisen ohella myös Janna-Jemina Seiles, jota voidaan pitää WFA:n konkarina. Seiles oli Bostonin mukana jo kauden 2019 finaalissa, jossa Renegades otti mestaruuden kukistamalla Los Angelesin Cali Warin lukemin 52-24.

Kaudella 2022 myös Lohja Lionsin vaahteraliigajoukkueessa pelaava laituri kävi kesken WFA-kauden Suomessa lomalla ja samalla auttamassa sarjanousijan roolissa kotimaan liigassa pelaavaa joukkuettaan. Nyt Seiles on takaisin Yhdysvalloissa ja mukana sunnuntain ratkaisupelissä.

Tytti Kuusinen teki konferenssifinaalissa neljä touchdownia Pittsburg Passionsia vastaan

Minnesota Vixen hakee revanssia finaalitappiolleen

Minnesota Vixen on mukana myös kauden 2021 finaalissa, jossa Boston renegades otti voiton lukemin 42-26. Nyt pohjoisen joukkue on valmis revanssiin  eikä sen voittomahdollisuuksia ainakaan vähennä suomalaispuolustaja Jonna Tuovisen pelaaminen Minnesotan takakentällä.

Tampere Saintsissa kotimaan kentillä pelaava Tuovinen oli runkosarjassa joukkueensa paras taklaaja 40 pysäytyksellään.  Vixen kohtasi omassa konferenssifinaalissaan Los Angelesilaisen Cali Warin, joka kukistui tiukan pelin jälkeen  lukemin 36-6.  Nyt minnesotalaiset ovat valmiita ottamaan itselle sen, mikä vuosi sitten jäi ottamatta.

Tuovinen kertoi pelin alla vahvan joukkuehengen olevan se tekijä, jonka avulla revanssi on mahdollinen.

-Kyseessä tosiaan on toinen vuosi putkeen Vixenille ja Bostonille vastakkain finaalissa, ja tätä revanssia on odotettu todella paljon. Valmistautuminen on varmasti alkanut jo silloin kun viimeksi on puhallettu peli päättyneeksi.

-Hyvällä latauksella lähdetään mestaruutta hakemaan. Meidän joukkueemme tunnetaan tosi hyvästä yhteishengestä: jokainen peli tehdään ja eletään koko joukkueella, aina sivurajaa ja valmentajia myöten – se on meidän vahvuutemme. Tiedossa on todella fyysistä peliä, mutta samalla pitää pysyä pää mukana koko ajan. Sekä vastustajan bäkkiosastolta, että rissuista löytyy tuttuja niin se tuo tietysti oman lisämausteen peliin!

Jonna Tuovinen #37 oli joukkueensa pahas taklaaja WFA Pro:n runkosarjassa (Kuva: Alanna Hinz-Sweeney)

Kuusisella ja Tuovisella jo varma MM-kisapaikka

Suomen naisten maajoukkueen valmennus nimesi viime maanataina 14 pelaajaa 30. heinäkuuta käynnistyvien koti-MM-kisojen kokoonpanoon. Tytti Kuusisen sekä Jonna Tuovisen nimet löytyivät päävalmentaja Mika Elorannan listalta.

Seuraava julkistus kokoonpanon osalta tehdään 15.7, kun joukkue ilmoittaa kansainvälisen lajiliiton IFAFin vaatiman 60 pelaajan rosterin.

WFA:n mestaruusottelu Boston Renegades – Minnesota Vixen pelataan sunnuntaina 10.7. Ohion Cantonissa klo 14:00 paikallista eli 21:00 Suomen aikaa. All-American peli, jossa Suomea ja D.C Divasia edustaa Nana Olavuo pelataan aamuotteluna 10:30 alkaen paikallista aikaa.

 

Kuvat:  Mitzi Velez Lorenzana (Boston Renegades), Alanna Hinz-Sweeney (Minnesota Vixen)

Lataa PDFTulosta