Search
Close this search box.

Ajankohtaista

Wolverines haastaa lauantaina Trojansin Naisten Vaahteraliigan huipennuksessa

Naisten Vaahteraliigan mestaruus ratkaistaan lauantaina 12.8. Vantaalla Myyrmäen jalkapallostadionilla. Vastakkain asettuvat jo kolmatta perättäistä kertaa Turku Trojans ja Helsinki Wolverines.

Amerikkalaisen jalkapallon naisten Suomen mestaruudesta pelataan lauantaina jo 16. kertaa. Loppuotteluun ovat tiensä raivanneet hallitseva mestari Trojans ja runkosarjassa toiseksi yltänyt Wolverines.  Runkosarjan voittanut Trojans selviytyi finaaliin kukistamalla välieräpelissä runkosarjan neljänneksi sijoittuneen Oulu Northern Lightsin lukemin 33-18.  Runkosarjan kakkonen Wolverines otti voiton kolmanneksi yltäneestä Tampere Saintsista 38–16.

Loppuottelusta odotetaan tasaista. Vaikka turkulaiset eivät hävinneet yhtään peliä runkosarjassa, odotetaan syksyä kohden otteitaan huikeasti parantaneen Wolverinesin antavan tiukan vastuksen hallitsevalle mestarille.  Helsinkiläisjoukkueeseen sarjan viimeisiin peleihin liittyneet Tytti Kuusinen ja linjapuolustaja Minna Lehtinen ovat tuoneet Wolverinesin peliin kaivattua kokemusta, jota mestaruuden tavoittelu lauantaina edellyttää. Kuusinen ja Lehtinen olivat aiemmin kesällä voittamassa USA:n kovatasoisen WFA-sarjan mestaruutta Boston Renegadesin riveissä.

Käänteinen asetelma edellisvuoteen verrattuna

Joukkueet lähtevät peliin viime vuoteen verrattuna käänteisistä asetelmista. Kaudella 2022 kaikki runkosarjan pelinsä voittanut Wolverines oli loppuottelun ennakkosuosikki, mutta Trojans vei ratkaisevan pelin Vantaalla puhtaasti 0-23.   Tänä kesänä Trojans on ollut runkosarjassa pitelemätön, mutta välieräpelissä sarjan neljänneksi jäänyt Northern Lights laittoi turkulaiset tiukoille. Näin Trojans-päävalmentaja Jonna Hakkarainen kommentoi joukkueensa virettä:

-Luulen, että tiukahkosta semifinaalista jäi semmoinen nälkä pelaajille, että fokus saadaan varmasti viritettyä hyvään malliin finaalipeliin.

Hakkarainen on itsevarma siitä, millä eväillä seuran kolmas perättäinen mestaruus voidaan voittaa:

-Tarvitsee pelata vain parempaa jenkkifutista kuin vastustajajoukkue. Wolverinesilla on vahva ja hyvin valmennettu joukkue, joten meidän vaan täytyy suoriutua pelistä omalla hyvällä tasolla ja luulen sen riittävän voittoon.

Trojans yllätti runkosarjan voittajan, Wolverinesin loppuottelussa 2022 (Kuva: Kari Toivonen)

Wolverines parantanut otteitaan kauden edetessä

Haastajana loppuotteluun lähtevän Wolverinesin kausi lähti käyntiin nihkeästi. Joukkueen molemmat Trojans-kohtaamiset ajoittuivat juhannusta edeltävälle jaksolle, jolloin helsinkiläisten peli ei ollut löytänyt vielä parasta kuosiaan. Näin päävalmentaja Elina Kero kuvaa kauden etenemistä:

-Kauteen lähdettäessä tavoitteena oli kehittää peliä kesän edetessä kohti ratkaisupelejä. Muun muassa treenien sisältöä on hiottu kauden mittaan onnistuneesti, ja taukoviikkojen aikana harjoiteltiin tärkeitä perustaitoja. Treenien laadukkuus on noussut kesän edetessä huimasti, ja pelaajat ovat olleet erittäin keskittyneitä ja sytyttäneet toisensa vaatimustason nostoon. Joukkueen yhteishenkeä ja mentaalista valmiutta on saatu parannettua entisestään, tästä suuri kiitos kuuluu kapteenistolle. 

Myös Kero uskoo menestyksen lauantaina lähtevän perusasioista. Tärkeintä kentällä tulee olemaan Trojansin ratkaisupelaajien pelitilan minimointi:

-Trojans on huippukova joukkue, ja lähtee tappiottoman kauden jälkeen ennakkosuosikkina finaaliin. Trojansin monipuolisessa hyökkäyksessä tulee juoksupelien lisäksi kiinnittää huomiota heittopelin hidastamiseen sekä pelinrakentaja Lea Kaszasin omien juoksujen pysäyttämiseen. Trojansin puolustuksessa näkyvin osa on puolustuksen keskikerros Essi Saastamoisen johdolla, mikä varmasti huomioidaan hyökkäyksen pelisuunnitelmassa.

-Yleisesti voittoon vaaditaan huolellista valmistautumista, fokusta tekemiseen ja tuttua Wolverines-mentaliteettiin kuuluvaa loppuun asti pelaamista. 

Trojans pelaa naisten pääsarjan 16-vuotisen historian aikana jo kymmenettä kertaa mitalipeleissä ja neljättä kertaa loppuottelussa. Mestaruuksia turkulaiset ovat saavuttaneet kaksi. Wolverinesille mitalitaistelu ja loppuottelu ovat seitsemäs. Wolverinesin neljän perättäisen mestaruuden kausi ajoittuu vuosille 2017–2020.

Naisten Vaahteraliigan loppuottelu Trojans vs. Wolverines potkaistaan käyntiin Vantaalla Myyrmäen jalkapallostadionilla lauantaina klo 13:30. Portit avataan tuntia ennen kickoffia.

Kuvat: Kari Toivonen

 

Näillä tunnelmaan

 

 

Lataa PDFTulosta