Ajankohtaista

Jenkkifutiksessa tapahtuu

Wolverines hallitsee naisten liigassa

Neljällä joukkueella pelattavan naisten Vaahteraliigan runkosarjasta 2/3 on pelattu. Tulevana viikonloppuna sarjassa on tauko ja joukkueille tarjoutuu mahdollisuus hioa suunnitelmiaan tiivistä loppurutistusta kohden. Helsinki Wolverines on jatkanut siitä mihin viime kausi päättyi ja voittanut pelinsä puhtaasti varmistaen jo kotiedun välieräpeliinsä. Sarjanousija West Coast Phoenix on taistellut uudella sarjatasollaan hyvin, mutta pistetili on vielä avaamatta.  Lyhyt kausi ei anna anteeksi mitään, mutta juuri nyt joukkueilla on kuitenkin hetki aikaa laittaa pakettiaan järjestykseen.

Wolverines vahva juosten

Wolverines on edennyt kahdessa pelissään tasan 600 jaardia juosten heittojen jäädessä toistaiseksi taka-alalle. Voittoisan Trojans-pelin jälkeen Wolverines-päävalmentaja Pekka Lamminsalo kommentoi pelivalintoja seuran sosiaalisessa mediassa tyytyväisenä:

– Vaikka itse tykkäänkin tollaisesta heittopainotteisesta pelistä, kyllä aina on ilo nähdä vanhanaikaista jenkkifutista, jossa puolustus ja juoksupeli ovat keskiössä

Päävastuussa pallon kantamisessa ovat olleet Tytti Kuusinen (210y), Anna Martola (160y) ja Kiira Kesä-Heino (131y). Martola ei pukenut Trojans-peliin, joten jaardimäärä syntyi kauden avauspelissä komealla 14,5 jaardin keskiarvolla. Kaikkiaan pelit ovat osoittaneet, että Wolverinesin juoksu ei ole suinkaan yhden naisen varassa tälläkään kaudella.

Ahma-puolustus on pelannut kauden alun järkähtämättömästi. Vastustajille on annettu pisteitä tasan nolla ja eteneminenkin on saatu pidettyä maltillisilla jaardiluvuilla.  Joukkueen ykköspysäyttäjänä on taistellut Tiina Möttönen 12,5 taklauksellaan. Janika Nikander on saanut kahdessa pelissä tililleen 8,5 taklausta. Sarjan säkkitilaston kärkeen on kiilannut jo neljästi pelinrakentajan aloituslinjan takana kaatanut Minna Lehtinen.

Trojansilla vielä parannettavaa

Naisten liigan ennakkoasetelmissa kakkoseksi rankattu Trojans onnistui sarjan toisella kierroksella pysäyttämään Wolverinesin heittohyökkäyksen, mutta hallitseva mestari oli vielä kahden TD;n verran etevämpi kentällä.  Avauskierroksella Trojans kaatoi Saintsin selkein lukemin 41-6. Turkulaisten hyökkäys on painottanut juoksupelejä ja pallon kanssa eniten jaardeja on kerännyt totutusti Lea Kaszas (139y)

Troijalaisten puolustuksen ykköstaklaajana on kahdessa pelissä operoinut Hilkka Rahkonen 16,6 taklauksellaan. Kuopiosta Turkuun saapunut Essi Saastamoinen on tilastoissa hyvänä kakkosena 16 taklauksellaan.

Sarjan tauko antaa Trojansille tilaisuuden hio ajoituksiaan sekä pelin yksityiskohtia kuntoon kauden ratkaisuja varten. Joukkue on molemmissa peleissään ottanut vastustajaansa enemmän rangaistuksia ja tämä on saatava kuosiinsa, mikäli troijalaiset haluavat tosissaan haastaa hallitsevan mestarin syyskuun alussa.

Saints sarjan kolmosena

Tampere Saints saavutti viime kaudella naisten Vaahteraliigassa ainoastaan yhden voiton kukistamalla Turku Trojansin tiukassa pelissä yhdellä pisteellä. Tällä kaudella sama ei onnistunut Trojansin jyrätessä tamperelaisten yli avauspelissä selkein numeroin.   Kauden avausvoitto tuli joukkueen kohdatessa sarjanousija Phoenixin.  Tiukassa taistelussa Saints vei voiton lukemin 6-13.

Juosten tamperelaisista on edennyt eniten pelinrakentaja Emilia Räty 134 jaardillaan. Hyvänä kakkosena tulee Saija Pyymäki, jolla tilastoissa kahdesta pelistä yhteensä 102 juoksujaardia.  Heittopeleillä Räty on kirjannut joukkueelleen 157 jaardia plus yhden heitetyn touchdownin.

Tamperelaisten puolustuksen taklaustilastoa johtaa linebackerin paikalla pelaava Petra Pölkki 10,5 taklauksellaan. Sarina Forsblomin saldona kahdesta ottelusta on 7 taklausta. Saints-puolustus on onnistunut poimimaan vastustajan pallon haltuunsa kolme kertaa.

West Coast Phoenix aloittanut pirteästi

Sunnuntaina 2. elokuuta pelattiin Raisiossa Kerttulan kentällä kaupungin kaikkien aikojen ensimmäinen Vaahteraliigaottelu. Ottelussa kotijoukkue Phoenix onnistui avaamaan pistetilinsä kentällä, mutta voittoon asti nousijajoukkue ei ole vielä sarjassa yltänyt. Kauden avauksessaan raisiolaiset saivat totutella ylimmän sarjatason vauhtiin hallitsevan mestarin vieraina 37-0 päättyneessä kamppailussa.

Raisiolaisten hyökkäyksen suurin haaste on tällä hetkellä juoksupeli.  Kentän pinnalla WCP:n hyökkäystä on painettu kahdessa pelissä yhteensä miinusjaardeille (-9), vaikka kotiavauksessa tilastokirjaukset päättyivät jo positiivisiin lukuihin. Pääasiassa onnistumiset on kirjattu pelinrakentaja Ronja Sulinille, jonka tilastoista löytyy 27 plusmerkkistä juoksujaardia.  Sulinin heitoilla Phoenix on edennyt kahdessa pelissään yhteensä 231 jaardia.  Joukkueen ensimmäisestä Vaahteraliigamaalista vastasi Kerttulan kentällä Tiia Jansen 15 jaardin mittaisella kiinniotollaan.

Kiireisenä pidetyn Phoenix-puolustuksen ahkerimpina taklaajina ovat kunnostautuneet Jonna Veräjänkorva sekä Minttu-Miina Harjula, molemmat 15,5 taklauksellaan.

Tällä kaudella kaikki mitalit ratkaistaan pelaten

Tällä poikkeuksellisella kaudella kaikki  SM-mitalit tullaan jakamaan naisten Vaahteraliigassa pelaamalla. Sarjan alun perusteella mestaruudesta taistelevat tiukimmin Wolverines ja Trojans. Pronssiotteluun ovat kahden pelin näyttöjen perusteella sijoittumassa Saints sekä Phoenix. Naisten Vaahteramalja pelataan lauantaina syyskuun 5. päivänä puolueettomalla kentällä Leppävaaran urheilupuistossa Espoossa.

Naisten vaahteraliiga palaa tauoltaan lauantaina 15.8 jolloin Pyynikin kentällä kohtaavat Wolverines ja Saints.  Maanantaina 17. elokuuta Turun yläkentällä pelataan Monday night football-ottelu Trojans – WCP.

Tutustu myös:  Joukkuetilastot

Lataa PDFTulosta