Search
Close this search box.

Ajankohtaista

Jenkkifutiksessa tapahtuu

23 vuotta viimeisestä mestaruudesta

Suomi on amerikkalaisen jalkapallon eurooppalainen suurvalta 13 arvokisamitalillaan ja viidellä mestaruudellaan. Viimeisestä mestaruudesta on kuitenkin vierähtänyt aikaa jo 23 vuotta. Tulevana lauantaina uusi sukupolvi pelaajia pääsee ensi kertaa taistelemaan EM-tittelistä.

Suomen tuorein ja järjestyksessään viides miesten Euroopan mestaruus voitettiin 20.8.2000.  Vahvana ennakkosuosikkina peliin lähtenyt kotijoukkue Saksa nujerrettiin huikeassa vuoristoratamaisessa pelissä, jossa isännät johtivat peliä puoliajalla 23-10 ja siirtyivät kolmannen neljänneksen alussa jo 29-10 johtoon. Ottelun momentum kääntyi Suomelle Miikka Riionheimon katkaistua saksalaisten TD-yrityksen omalla maalialueella ja palautettua pallon vastapäiseen maaliin huikealla suorituksella.  Suomi voitti ottelun lopulta niukimmalla mahdollisella marginaalilla 29-30.

”Eihän me näin paskoja olla ruvetaan pojat pelaamaan”

Ottelussa ratkaisevan TD:n juossut pelinrakentaja Petrus Penkki muistaa pelin vaiheet vielä vuosikymmenten takaa kuin eilisen:

-Tulee mieleen kuinka nopeasti oltiin 14-0 tappiolla, kun Saksan NFLE rissu Jorg Heckenbach teki kahdesta ekasta Saksan hyökkäysvuorosta maalin. Tohon päälle heitin lyhyestä kuvasta intterin, joka palautettiin maaliin ja oltiin 20-0 tappiolla ekan neljänneksen jälkeen.

-Tässä vaiheessa meno oli katsomossa, kuten Reperbahnilla konsanaan. Meidän sivurajalla ajatukset lähinnä oli: ”Eihän me näin paskoja olla ruvetaan pojat pelaamaan.” Lähinnä ammattiylpeyden kautta lähdettiin, koska voitosta ei tartte puhua vielä, kun 3TD perässä ollaan. Toisella neljänneksellä päästiin peliin mukaan kummallakin puolella palloa ja kavennettiin puoliaikatilanteeksi 23-10.

-Saksa aloitti vahvasti toisen puoliajan ja teki maalin toisen puoliajan alkuun 29-10. Saksa oli laittamassa naulaa arkkuun kun CB Miikka Riionheimo katkaisi maalialueella syötön. Pallo mukavasti vauhdissa kiinni ja sivurajaa maaliin asti. Tuohon päälle puolustukselta heti kolme ja ulos. Me hyökkäyksessä muutettiin hommia menemällä enemmän 3 ja 4 rissun muotoihin, jonka kautta saatiin lyhyillä ja keskipitkillä heitoilla palloa liikutettua kivasti. Hyvän driven viimeisteli RB Marko Vartiainen juoksemalla parin saksalaistaklaajan läpi kavennuksen 29-24.

-Kavennuksen jälkeen tuli fiilis, että me hoidetaan tää vielä, koska tunnelma oli vastapuolen sivurajalla aika kireä ja katsomo oli myös verrattain hiljainen.

-Puolustus ei Saksalle viimeisellä neljännellä juuri mitään antanut. Hyökkäyksessä kun saatiin pallo takaisin, niin seurasi pelin paras drive jossa edettiin heittoa ja juoksua sekoittaen. Kutsuttiin bootleg heitto maalin läheltä, jossa sen verran tilaa antoi Saksan puolustus, että sain juostua johto ja voittomaaliin 30-29.

-Yleisesti pelistä voi sanoa, että se oli aika tunteiden vuoristorataa. Pelinjälkeinen fiilis todella euforinen. Varsinkin muistan, kun pelin jälkeisestä pressitilaisuudesta kävelin meidän pukukopeille ja millainen aito ilo huokui ja kuului jo 50m päähän kopista.

Vuoden 2000 mestarijoukkueen DB Kalle Karppinen koordinoi Suomen puolustusta EM-finaalissa (Kuva: Jarmo Vehkomäki)

Nykymaajoukkueen ainoa Euroopan mestari

Lauantain Itävallan St Pöltenissä Suomi marssittaa kentälle uuden sukupolven joukkueen, jossa yksikään pelaajista ei ole päässyt nostamaan EM-pokaalia päänsä päälle. Valmennuksen puolelta sellainen mies kuitenkin löytyy.  Suomen puolustuksen koordinaattori Kalle Karppinen on ainoana  päässyt nauttimaan maanosan mestaruuden tuomasta euforiasta. Elokuussa 2000 Karppisen roolina on puolustaa saksalaisten heittoja takamiehenä.

Näin Karppinen muistelee peliä 23 vuoden takaa:

-Se on yksi parhaita pelejä mitkä on jäänyt mieleen koko uraltani, vaikka siellä on muutamat Vaahteraliigan mestaruudekin tullut voitettua. Juuri tämä yksi Euroopan mestaruus on niitä pelejä, jossa on lähdetty selvästi altavastaajan asemasta peliin ja tultu ulos voittajana hyvin joukkueena pelatun pelin ja hyvän taistelun jälkeen.

-Oltiin 19 pistettä tappiolla kolmannella vartilla ja Saksa oli raivannut koko kentän läpi ja tekemässä maalia, kun Miikka Riionheimo astui pallon eteen ja vei sen koko kentän läpi toiseen suuntaan ja käänsi jotenkin sen pelin koko tunnelman ihan täysin meille. Siitä on jotenkin jäänyt kyllä harvinaisen positiiviset muistot.

Karppinen myöntää, että lauantaina Itävallassa asetelmassa on paljon samankaltaisuutta

-Asetelma samanlainen. Itävalta varmasti on ennakkosuosikki, mutta tämä on nyt tärkeä tasonmittaus siitä missä me mennään Euroopan huippuja vastaan.

Myös Penkki uskoo, että altavastaajan asema voidaan kääntää lauantaina Suomen eduksi:

-Samaa varmasti tarvitaan viikonloppuna Itävaltaa vastaan, koska heillä on kotietu ja laajempi materiaali. Mikäli ottelun avainhetkillä pystytään parhaaseen ja saadaan näin lisäpainetta vastustajalle niin meillä on mahdollisuus yllättää ja kaataa ennakkosuosikki Itävältä ihan kuten teimme 23 vuotta sitten.

Tunnelmia Hampurista vuodelta 2000

Suomen rosteri vuoden 2000 EM-peleissä

Suomi selvisi vuonna 2000 EM-loppuotteluun kukistamalla Helsingissä pelatussa pelissä Iso-Britannian 39-7.  Oheiset pelaajat olivat otteluissa taistelemassa Suomelle mestaruuden.

1TimoBlombergLBHelsinki Roosters
2Jarkko NieminenQBHelsinki Roosters
5VillePalikainenWRHelsinki Roosters
7PetrusPenkkiQBHelsinki Roosters
9JuusoMarmoWRArctic Circle Stars
11Teemu KuusistoLBHelsinki Roosters
13Pertti MikkonenDBEast City Giants
16VilleSivunenQBEast City Giants
20MiikkaRiionheimoDBTurku Trojans
21PeterArkkoDBArctic Circle Stars
22MarkoVartiainenRBTurku Trojans
23Kalle KarppinenDBHelsinki Roosters
25MikkoVirolainenDBTurku Trojans
26MarttiRaskDBHelsinki Roosters
28TuomasLeinonenDBOulu Northern Lights
29JussiJulinDBJyväskylä Jaguaarit
31Teemu PaukkulaFBTurku Trojans
32MikkoLyyraRBJyväskylä Jaguaarit
33OlliErvastiFBSeinäjoki Crocodiles
35EeroHeinonenRBHelsinki Roosters
36ToniVepsäläinenDBHelsinki Roosters
37ToniPiirtoFBSeinäjoki Crocodiles
38SamiRepoRBEast City Giants
40AarnoSjöblomDLHelsinki Roosters
41JarmoVanhataloLBImatra Flash
42JPNummiDBTurku Trojans
43MattiLottonenLBEast City Giants
55TimoWinqvistLBHelsinki Roosters
59TommiBackmanOLTurku Trojans
69KimGrönlundOLTurku Trojans
70MattiVirkkiOLHelsinki Roosters
71MikaJuutinenDLArctic Circle Stars
72JanneSeppäOLEast City Giants
73SamiKettunenOLHelsinki Roosters
74VilleTarvainenOLHelsinki Roosters
76JanneHaltamoOLOulu Northern Lights
77MarkoPyhäläOLHelsinki Roosters
78AnttiMartikkaOLArctic Circle Stars
79JukkaPääkkönenOLJyväskylä Jaguaarit
80SamiAlalampiWRPori Bears
81MarkoRissanenWRSeinäjoki Crocodiles
82AkiOllenbergWRJyväskylä Jaguaarit
84TuomasRosblomWRSeinäjoki Crocodiles
85KariGrönroosKHelsinki Roosters
86KariHytönenKHelsinki Roosters
87JuhaSuoniemiWRTurku Trojans
88KlausAlinenWRPori Bears
90ArttuSuokasDLHelsinki Roosters
91RikuSantahuhtaDLHelsinki Roosters
92MikaMäkeläDLHelsinki Roosters
93MarkoLuomaDLEast City Giants
94SamiMoilanenDLOulu Northern Lights
95Kalle KoivistoDLHelsinki Roosters
98HenriPuromäkiDLHelsinki Roosters
99SamiSillgrenDLTurku Trojans
VALMENNUS
Tomas HagmanPäävalmentaja
Kim WikströmHyökkäyksen koordinaattori
Tuomas HeikkinenPuolustuksen koordinaattori
Jarmo LahtiHyökkäyksen apuvalmentaja
Timo LeskinenHyökkäyksen apuvalmentaja
Janne KilpeläinenPuolustuksen apuvalmentaja
Kari TitolaPuolustuksen apuvalmentaja
STAFF
Roope NoronenMikael Allenius
Jari LyhtySami Ranta
Peter Åström 

Joukkueen taustavoimista löytyy Karppisen ohella toinen tärkeä henkilö, joka oli mukana sekä vuoden 2000 ryhmässä, että 2023 tiimissä. Maajoukkueen lääkäri Peter Åström.

Amerikkalaisen jalkapallon EM-loppuotteli Itävalta – Suomi pelataan lauantaina 28.10.2023 St Pöltenin NV Arenalla klo 16:00 alkaen. Ottelu näytetään suorana lähetyksenä Yle Areenasta, sekä osin nauhoitettuna TV2 ohjelmistossa.
Lataa PDFTulosta