Ajankohtaista

Jenkkifutiksessa tapahtuu

Kolme suomalaista mukana CFL Global Draftissa

Kanadan ammattilaissarja CFL järjestää tiistaina Torontossa oman draft-tapahtumansa, jossa valintojen kohteena ovat myös  Global Player ohjelman kandidaatit.  Kolme suomalaista jenkkifutaria on mukana jännittämässä mahdollista valintaa CFL-joukkueen harjoitusvahvuuteen. Tilaisuutta voi seurata Suomessa suorana striiminä.

CFL:n Global draftissa yhdeksän CFL-joukkuetta varaavat kukin vuorollaan pelaajan, jonka oikeudet saa haltuunsa.  Varauskierroksia on kolme, joten yhteensä 27 pelaajaa kuulee nimensä mainittavan tiistai-iltana. Ensimmäisenä varausvuorossa on Montreal Alouettes.

CFL:n Global draftin tärkeä esivaihe pelaajien arvioinnissa suoritettiin huhtikuussa Toronton Global Combinessa.  Tilaisuudessa esiintyi lopulta 34 urheilijaa, joiden testitulokset ovat valokeilassa pelaajaevaluaatiossa, mutta ne eivät aukotta todista, pystyykö urheilija kypärän päähänsä laitettuaan onnistumaan kentällä. Fyysisten ja lajitestien jälkeen lähes yhtä tärkeässä roolissa matkalla kohti ammattilaisuutta olivat CFL seurojen haastattelut Westin Harbour Castle:ssa. Suurin osa pelaajista haastateltiin kaikkien joukkueiden toimesta yhdessä tilaisuudessa.

Tulevien kansainvälisten tähtipelaajien tarkastelussa yliopistotausta saattaa antaa ammattilaisvärväreille takeita kilpailullisessa ympäristössä pelaamisesta. Vuonna 2022 yliopistopelaajia on kuitenkin hyvin pieni määrä dl Noke Tago Oregon State, ol Nour-Eddine Seidnaly Arkansas State, dl Filip Zacok Indiana State , rb Samuel Oram-Jones USC, db Bailey Devine-Scott Western New England sekä jonkin verran huomiota saanut ranskalainen db Jean-Alphonse Edris.  Edris on ainoa Global-ehdokas, jolla on pelivuosia Kanadassa Lavalin yliopistossa.

Varsinainen Global Draft on jälleen arvoituksia täynnä. Voisi nopeasti ajatella, että lähes kaikilla 34:llä combine-pelaajalla olisi loistavat mahdollisuudet tulla varatuksi CFL:ään. Osaltaan tämän kevään Draft on erilainen viime vuotiseen, koska CFL-seuroilla oli mahdollisuus kutsua Global Draft tilaisuuteen ne pelaajat, joilla CFL:n värväreiden mielestä on potentiaalia tulla valituksi. Vuonna 2021 sekä commbinet, että draft toteutettiin virtuaalisina pandemian takia.

Kauden 2021 Global Draft opetti, että valintapäivänä 36 draftatusta pelaajasta 11 oli potkaisijoita tai lentopotkaisijoita.  Potkaisijat marssivat mukaan vasta valintakierroksen aattona ilman combine-näyttöjä.  CFL:n joukkueet pitävät myös tarkkaa kirjaa USA:n yliopistosarjoissa pelaavista muun maailman kansalaisista. Osa heistä oli jo mukana Global Combinessa. Myös NFL International Player Pathway -ohjelmasta pudonneet pelaajat saattavat kiilata mukaan Global Draftiin. Yksi sellainen pelaaja on brasilialainen OT Otavio Amorim, joka oli myös mukana Global Draftissa.

Viljo Lempinen, Global Combine 2022 (Kuva: Kyle Scott)

Suomalaiset CFL-kandidaatit

Vantaa TAFT:ista Roostersin kautta ponnistanut eurooppalainen eliitti-cornerback Viljo Lempinen on sopeutunut aina vallitseviin peliolosuhteisiin. Oli kyse Dallasissa Nordic All Starsin riveissä jenkkinuorukaisia vastaan käydystä ottelusta, Roostersin lukuisista Vaahteraliigan loppuotteluista, maajoukkueen EM-pronssiotteluista, USA:n junior college peleistä New Mexicossa – Viljo pelaa varmasti ja ei petä. Lempisen pelaajapolkuun kuuluvat Mäkelänrinteen Urheilulukion ja Armeijan Urheilukoulu.

Viljo Lempinen oli yksi isokokoisimmista takamiehistä Global-ryhmässä. Erinomainen pallosilmä ja pallon pelaaminen on Lempisen vahvuuksia. Tukholman Mean Machine joukkueessa tällä hetkellä pelaava corneri kertoi, että vähän pidemmällä valmistautumisajalla juoksuajat olisivat tippuneet.  Lempinen kuitenkin paransi testituloksiaan lähes kaikissa kategorioissa verrattuna 2020 Global Combineen. Heti ensimmäisessä 1vs1 drillissä Lempinen kaappasi kanadalaislaitahyökkääjältä pallon ja teki varmasti vaikutuksen värväreihin.

Karri Pajarinen, Global Combine 2022 (Kuva: Kyle Scott)

Määrätietoisesti harjoittelevan toisen polven jenkkifutarin Karri Pajarisen ketteryys, nopeus ja taito-ominaisuudet ovat vieneet hänet huipulle. Suomen kovimman jenkkifutisveljestrion vanhin jäsen on futisuransa piikissä ja pelaa 2022 kaudella joko CFL:ssä tai Saksan GFL:ssä ammattilaisena. Karri Pajarisen pelaajapolkuun kuuluvat Mäkelänrinteen Urheilulukio, vaihto-oppilasvuosi Ohiosta Northwestern high schoolissa ja Armeijan Urheilukoulu. 2016 hänet sai  SAJL:n Vuoden Nuori -tittelin. Hän oli voittamassa U19 SM-kultaa, Vaahteraliigan mestaruutta sekä U19 PM-kultaa.

Pajarisen urheilullisuus ja terrierimäinen suorittaminen näkyi keskushyökkääjien drilleissä Torontossa.  Pajarinen nousi Global Combinessa muutamassa kategoriassa TOP 5:een. Pajarisen 40 jaardin aikaan (combinessa ilmoitettiin aika 4.88s) ei kannata tarttua, sillä hänen 20 jaardia on kilpailukykyinen. Pajarisella on special teams pelaajan roolissa ehkäpä eniten jatkomahdollisuuksia. Pitkään rakennettu, vahva kroppa kestää blokkaamisen, pallon kantamisen sekä tärskyt kiinniottojen jälkeen.

Filip Zacok saavutti synnyinmaassaan judossa muun muassa Slovakian mestaruuden, mutta uudessa kotimaassaan hän löysi pian muuton jälkeen amerikkalaisen jalkapallon ja Seinäjoki Crocodilesin joukkueen. Urheilullisuus ja oppimiskyky nostivat isokokoisen (195cm, 120kg) Zacokin nopeasti huipulle. Vuonna 2015 Zacok debytoi Seinäjoki Crocodilesin Vaahteraliiga-joukkueessa saavuttaen SM-hopeaa. Vaahteraliigan säkitystilaston voittanut linjapuolustaja valittiin välittömästi liigan tähdistöön ja hänet palkittiin myös vuoden tulokkaana. Myös kauden 2016 päätteeksi Zacok kuului tähdistöjoukkueeseen. Sen jälkeen pelaajapolku vei USA:han vuonna 2018, jossa hän pelasi runsaasti peliminuutteja Indiana State Universityn riveissä ja listautti NCAA:n tilastoihin nose guardin vaativalla pelipaikalla 22 ottelussa 31 taklausta, 3 säkitystä ja 5 TFL taklausta. Koronan johdosta viimeistä kautta nopealla tahdilla valmistunut Zacok ei päässyt nauttimaan.

Zacok ei saanut ihan kaikkea irti Toronton testitilaisuudessa. Testitulokset lokakuussa 2021 NFL International Player Pathwayn combinessa olivat astetta paremmat. Zacok on ollut kuitenkin  CFL:n loopissa jo Indiana Staten yliopistovuosista asti.

Filip Zacok, Global Combine 2022 (Kuva: Kyle Scott)

Harjoitusleireille myös draftin ulkopuolelta?

Varsinaisen Draftin ulkopuolella on myös mahdollista, että seurat kutsuvat leireilleen viime vuonna valitsemiaan kansainvälisiä pelaajia, jotka ovat pudonneet kokoonpanoista eri syistä. Seuroilla on oikeudet näihin pelaajiin edelleen ja kutsu voi käydä aurinkoisena päivänä esimerkiksi Suomen laitahyökkääjähuipulle Sebastien Sagnelle, joka kotimaassa tapahtuneen loukkaantumisen vuoksi joutui purkamaan jo solmitun sopimuksen Saskatchewan Roughridersin kanssa.

CFL:n rookie-leirit käynnistyvät 11.5. joten jos joku suomalaisista saa kutsun, matkajärjestelyt hoidetaan nopeaan tahtiin.  Viime kaudella CFL:ssa pelanneella Suomen Chris Mulumballa on jo Hamilton Tiger-Catsin jatkosopimus taskussaan joten hänen urakkansa alkaa muutamaa päivää myöhemmin 15.5. Vaikka Mulumba valmistautuu toiseen kauteensa ammattilaisena Kanadassa, joutuu hän kaikkien pelaajien lailla taistelemaan läpi harjoitusleirin pelipaikkansa varmistaakseen. CFL:n kausi 2022

Kaudella 2021 muutama Global pelaaja pääsi CFL aloittajaksi

Kaudella 2021 yhteensä 28 Global-pelaajaa puki peliasun päälle otteluissa ja 36  oli mukana rostereissa.  Joukkueet käyttivät enemmän kuin yhtä Global-pelaajaa ottelussa 39 kertaa. Kahdeksan yhdeksästä joukkueesta valitsi pelipäivän kokoonpanoon kaksi Global pelaajaa. Kun aiempina vuosina Global Draft -pelaajien arvo on mitattu CFL-joukkueiden erikoistilannepelaamisessa, viime kaudella kaksi kansainvälistä pelaajaa pääsi joukkueidensa aloituskokoonpanoihin. OT Steven Nielson (Ville Valastin joukkuekaveri Eastern Michiganista) oli viidesti Edmonton Elksin avauskokoonpanossa. Toinen hyökkäyslinjamies Chris Ferguson Cincinnatin yliopistosta pelasi puolestaan neljä kertaa Ottawa Redblacksin tacklena. Ensimmäisen kierroksen valinnoista 8/9 edusti joukkuettaan ottelupäivinä.

Kansainväliset pelaajat edustivat 12 eri kansallisuutta. Japani 5, Ranska 4, Australia 4, Saksa 3, Englanti 3. Calgaryn lentopotkaisija Cody Grace (Australia) nimettiin West Division all-stars kokoonpanoon. Kaksi pelaajaa kipusi erikoisjoukkueiden taklauksissa TOP 20 tilastoon. Hollannin  Tyron Vrede ja Saksan Thiadric Hansen. Hansen saalisti myös kolme säkkiä. Suomen dt Chris Mulumba taklasi 1 tilastomerkinnän aloituskaudellaan. Mulumba valittiin 2021 Draftin 2. kierroksen 11. valintana ja ensimmäisenä linjapuolustajana.

 


SAJL  CFL Global Mock Draft 2022

Tälläkin kaudella olemme raapineet kasaan SAJL-mock draftin jossa pääosin combinessa esiintyneet urheilijat on laitettu oletettuun valintajärjestykseen.  Ja tottakai – kotiin päin vedetään niin paljon kuin kehtaa.

 

CFL Global Mock Draft 2022 

I 1. TAGO, Noke Samoa DL Oregon State
I 2. JEAN-ALPHONSE, Edris Ranska DB Laval
I 3. ESPINOSA, Andres Meksiko LB Raptors Naucalpan (LFA)
I 4. OKONTA-WARISO, Simeon Saksa DL Lubeck Cougars (GFL)
I 5. GOMES, Ryan Brasilia LB Galo (Brazil)
I 6. OWUSU, Andy Englanti RB Coventry University (BAFA)
I 7. BRAUNS, Karlis Latvia DL Wroclaw Panthers (ELF)
I 8. BEARD-AIGRET, Maceo Ranska DB Potsdam Royals (GFL)
I 9. ZISTLER, Raphael Saksa DL Schwabisch Hall Unicorns (GFL)
II 10. AMORIM, Otavio Brasilia OL Berlin Thunder (ELF)
II 11. JACKSON, Jai-Albert Englanti DL/LB Hertfordshire Cheetahs (BAFA)
II 12. KRUSE, John Levi Saksa TE/FB Hamburg Sea Devils (ELF)
II 13. WILZECK, Robin Saksa WR Dresden Monarchs (GFL)
II 14. OMI, Yoshihito Japani WR Leipzig Kings (ELF) / IBM Big Blue (X-L)
II 15. SEIDNALY, Nour-Eddine Ranska OL Arkansas State
II 16. DEVINE-SCOTT, Bailey Australia DB Western New England
II 17. PAJARINEN, Karri Suomi RB Helsinki Roosters (Maple League)
II 18. YAMAMOTO, Rikiya Japani LB Asahi Beer Silver Star (X-League)
III 19. BRANDT, Gerrit Saksa OL New Yorker Lions (GFL)
III 20. SIMON, Flamur Saksa DL/LB Duesseldorf Panthers (GFL)
III 21. MAYR, Yannick Itävalta WR Schwabisch Hall Unicorns (GFL)
III 22. HENRIQUE, Roedion Hollanti DB Leipzig Kings (ELF)
III 23. LEMPINEN, Viljo Suomi DB Helsinki Roosters (Maple League)
III 24. SAIKAWA, Naoyuki Japani DL Fujitsu Frontiers (X-League)
III 25. ZACOK, Filip Suomi DL Seinajoki Crocodiles (Maple League)
III 26. KARGEL, Samuel Saksa DL New Yorker Lions (GFL)
III 27. ORAM-JONES, Samuel Englanti RB USC

Seuraa livenä:

CFL tarjoilee Global draftin suorana striiminä, sekä draft trackerin muodossa.  Tapahtuma käynnistyy Suomen aikaa 19.00 joten klikkaa ja seuraa:

 

 

 

 

 

 

 

 

Lataa PDFTulosta