Ajankohtaista

Jenkkifutiksessa tapahtuu

Lotta Ahonen ensimmäistä kertaa maajoukkuepaidassa

Tampere Saintsin Lotta Ahonen on yksi Suomen lupaavimmista nuorista jenkkifutiksen pelaajista. Tulevana lauantaina Lotta pakkaa laukkunsa ja matkaa ensimmäisiin arvokisoihinsa naisten maajoukkueen matkassa. Lajina ei kuitenkaan ole jenkkifutis vaan lippupallo, jonka MM-kisat pelataan Israelissa 6-8. joulukuuta.

Lotta Ahonen oli kaudella 2020 yksi naisten Vaahteraliigan sensaatioista. Tuolloin vasta 15-vuotias pelaaja oli runkosarjan tehokkain laitahyökkääjä ja eteni Saintsin mukana naisten loppuotteluun saakka. Kausi päättyi hopeamitaleihin, mutta sarjan valintaraati huomioi nuoren laiturin all stars-valinnalla ja palkitsi Ahosen vuoden etenijänä sekä tulokkaana. Erinomaista otteistaan huolimatta Ahonen ei ole päässyt näyttämään taitojaan kansainvälisissä peleissä maajoukkuetoiminnan oltua pandemiatauolla.

Itsenäisyyspäivänä Ahoselle tarjoutuu ensimmäinen mahdollisuus näyttää pallollista osaamistaan korkeimmalla mahdollisella tasolla. Hänet valittiin mukaan niiden 12 pelaajan ryhmään, joilla Suomi lähtee tavoittelemaan menestystä lippupallon MM-kisoihin Israeliin.  Ahonen on joukkueen nuorin pelaaja ja myöntää, että lippupallon pelaaminen on hänelle varsin tuore kokemus:

Lippupallo on minulle todellakin uusi laji. En ole ennen tätä vuotta pelannut lippupalloa ollenkaan. Olen kuullut lajista joukkuelaisilta ja nähnyt netissä videoita. 

Vaikka Ahosen kokemus lippupallon pelaamisesta on rajallinen, kuuluu hän niihin Israeliin lähteviin pelaajiin, joiden urheilullisuus ajaa kokemuksen edelle. Sekä naisten, että miesten MM-joukkuetta rakennettaessa on alusta alkaen pyritty saamaan joukkueeseen mukaan maan parhaita pallollisia jenkkifutispelaajia.

Joukkueen nuorimpana pelaajana Lotalla on maltillinen näkemys omasta roolistaan kokoonpanossa:

-En odota isompaa roolia maajoukkueessa. Ajatuksena on mennä pelaamaan ja tekemään parhaansa ja katsoa mihin sillä pääsee.

Nuoruuden vastapainona joukkueeseen on valittu mukaan myös kokemusta. Suomen viimeisin lippupallon arvokisamitali on vuodelta 2014, jolloin naiset voittivat Italian Grossetossa Beach Flagin EM-kultaa.  Seitsemän vuoden takaisesta mestaruusjoukkueesta Israeliin matkaavat Satu Suninen, Essi Soderholm ja Kirsti Nirhamo sekä nyt joukkueenjohtajan roolissa Sari Kuosmanen.

Lippupallon MM-kisat käynnistyvät itsenäisyyspäivänä Israelissa

Seuraavat MM-pelit kotikentällä

Suomen naisten jenkkifutismaajoukkue pääsee tositoimiin kahden pelaamattoman kauden jälkeen Vantaalla 2022 järjestettävissä MM-kisoissa. Itsenäisyyspäivänä maajoukkuedebyyttinsä tekevä Ahonen tulee olemaan melkoisella varmuudella siinä joukossa pelaajia, joista kisajoukkue tullaan valitsemaan. Nuoren laitahyökkääjän motivaatio pukea maajoukkuepaita päälle on kova:

-Odotan innolla ensi kesän naisten jenkkifutiksen MM-kisoja Suomessa, koska ne ovat ensinnäkin itselleni ensimmäiset mikäli joukkueeseen pääsee mukaan ja siellä sitten näkee millä tasolla naisten jenkkifutista pelataan. On myös mukava päästä pelaamaan Suomessa MM-kisoja, sillä silloin läheiset voisivat mahdollisesti tulla katsomaan ja kannustamaan.

Mikäli suomalaiset menestyvät Israelissa, on monella pelaajalla edessä haastavia lajivalintoja kesälle 2022.  Lippupallo on valittu lajiksi USA:n Alabamassa järjestettäviin World Gamesesihin ja ensi viikon MM-kisojen kahdeksan parasta miesten ja naisten maajoukkuetta saavat osallistumisoikeuden Birminghamiin.

Joulukuun 5-9. järjestettävissä MM-kisoissa naisten mestaruudesta taistelee 20 maata. Joukkueet on jaettu neljään viiden joukkueen lohkoon. Arpa toi Suomen A-lohkoon kisojen ennakkosuosikin USA:n. Lisäksi lohkossa mukana hallitseva Euroopan mestari Espanja, Ranska sekä Team Neutral (Venäjä).  Kunkin lohkon kaksi parasta joukkuetta jatkaa mitalipeleihin, ja loput pelaavat turnauksen lopulla sijoituksista.

 

Tutustu: Naisten maajoukkueen verkkosivut

Tutustu:  FlagWorld21

Lataa PDFTulosta