Search
Close this search box.

Ajankohtaista

Olaus Alinen hyvin esillä Alabaman A-Day ottelussa

Useaa hyökkäyslinjan pelipaikkaa pelannut Alinen osoitti monipuolisuuttaan.

72 000 fania seurasi A-Day ottelua. Kuva UA Athletics.

Uusi päävalmentaja ja hyökkäystapa
Alabaman yliopiston jalkapallojoukkue on astunut uuteen aikakauteen päävalmentajana toimivan Kalen DeBoerin myötä.  Mukana on myös uusi valmennustiimi ja erilainen filosofia hyökätä. Linjavalmentaja Scott Huff ehti vaihtua, kun hän signasi Seattle Seahawksiin.  Yliopiston hyökkäyslinjan valmentajana toimiikin Chris Kapilovic. 55-vuotias konkari, joka on toiminut mm. Southern Missisippissä 2008-2011, UNC:ssä 2012-2018, Coloradossa 2019 ja Michigan Statessa 2020-2023.

DeBoer pitää misdirection peleistä, joissa on aina harhauttamisen elementti mukana. Hänen edellisessä työpaikassaan Washingtonin  yliopistossa erikoispeleissä laitahyökkääjät saattoivat päätyä  pallonkantajiksi. Screen-pelit olivat myös roolissa.  Tällaisen hyökkäystyylin toimivuuden kannalta hyökkäyslinjalle tulee omat haasteensa.  Heidän pitää pystyä ”myymään” hämäykset,  peli tulee ymmärtää kokonaisuudessaan sekä he joutuvat blokkaamaan tilassa, joka sijaitsee eri paikassa kuin mistä he lähtivät liikkeelle. Yksi vaatimus on, että heidän pitää kyetä blokkaamaan pidempään kuin ovat aiemmin mahdollisesti tottuneet. Alabaman uusi hyökkäystapa suosii siis vähän kevyempiä ja atleettisempia hyökkäyslinjamiehiä. Tähän malliin Olaus Alinen sopii hyvin hyvin liikkuvana pelaajana.

Uusi päävalmentaja toi A-Day ottelun pistelaskuun  uusia elementtejä, kun puolustus sai pisteitä esimerkiksi pysäyttämällä hyökkäyksen kolmella yrityksellä. Myös pallon menetyksistä sekä missatuista potkumaaleista puolustus keräsi pisteitä. Hyökkäys  (valkoiset paidat) voitti harjoitusottelun puolustusta (tummanpunaiset paidat) vastaan 34-28.

Olauksen kevätharjoittelu palkittiin

Olauksen isä Klaus Alinen oli tuoreeltaan yhteydessä rapakon taakse. Livenä SAJL Hall of Famer kävi katsomassa poikansa pelaamista Rose Bowlissa Kaliforniassa tammikuun alussa.
Olaus on hyvillä fiiliksillä kevättreenijakson jälkeen. Paljon kehitystä on tapahtunut vuodessa, niin kuin pitääkin. Monipuolisuus näkyi A-Day ottelussa, jossa hän vaihteli pelipaikkoja. Lajilegenda päävalmentaja Nick Sabanin eläkkeelle jäänti aiheutti viime kauden lopussa hämmennystä. Nyt kaikki näyttää hyvältä. DeBoer on tuonut vähän rennompaa otetta ja esimerkiksi harjoituksissa voidaan nyt soittaa musiikkia. 

Puskupenkki saa kyytiä kevättreeneissä. kuva: Olaus Alinen
Alinen sai harjoitusottelussa paljon peliaikaa. Mielenkiintoiseksi hänen roolinsa teki se, että hän pystyi vaihtelemaan vasemman ja oikean puolen guardin roolista oikea tackleen. Harva linjamiehistä kykenee tähän ja tämä ennakoi sitä, että coaching staff hakee oikeaa paikkaa. Luultavimmin oikea guardi voisi olla luontevin pelipaikka. Alinen aloitti kakkosmiehistössä, mutta sai peliaikaa myös 1st teamissä, sillä kokoonpanot vaihtelivat lauantaisen ottelun aikana. Myös päävalmentaja DeBoer kommentoi  BamaOnline.com sivuilla Olaus Alisen ja Roq Montgomery useita pelipaikkoja A-Day ottelussa.
– Osalla hyökkäyslinjasta oli vammoja ja haluttiin pelataa varman päälle rajoittaen toistojen määrää heillä. Oli hyvä, että nämä pelaajat (Alinen&Montgomery) pääsivät pelaamaan useaa paikkaa, koska tällöin nähdään mahdolliset suorituserot, kun yksi tai kaksi uutta pelaajaa lisätään. A-Day on sellainen tapahtuma, jossa tätä voidaan kokeilla ja saada arvokasta infoa ensi syksyä varten.  Valmentajana haluaa luottaa näihin hetkiin, jolloin nämä hyökkäyslinjan pelaajat pääsivät peliin ja heidän oli tehtävä joitain asioita, joissa kokoonpanot olivat erilaisia kuin tämän kevään muissa harjoituksissa. Hyvä oppimiskokemus ei vain heille, vaan yleisesti ottaen koko hyökkäyslinjalle.
Olaus Alinen valmistautuu seuraavaan yritykseen yhdessä qb Ty Simpsonin kanssa. Kuva UA Athletics.

Lauantain päivään liittyi  juhlallinen tilaisuus, kun entinen päävalmentaja Nick Saban puhui Crimson Tiden A-Day Walk of Fame -seremoniassa. Coach Saban oli yksi suurimpia syitä miksi Olaus Alinen valitsi 46 stipenditarjouksen joukosta aikoinaan Alabaman. Saban jatkaa uraansa nyt ESPN-kanavan college-otteluiden asiantuntijana.

A-Dayn yhteydessä palkittiin ansioituneita Alabaman footballin pelaajia kevätharjoittelun osalta. Olaus Alinen pääsi päävalmentaja Kalen DeBoerin valmennusryhmän palkitsemaksi. Vuodesta 1971 pelaajia on palkittu eri nimikkeillä. Jerry Duncan I Like To Practice Award -palkinto jaettiin viidelle pelaajalle: Olaus Alinen, Richard Young, Robbie Ouzts, Que Robinson ja Devonta Smith.

 

Voimaa ja menestystä opinnoissa

Fysiikkavalmennus on pysynyt samana Alabamassa, jossa David Ballou (Director of Sports Performance) apuvalmentajineen on saanut Olaus Alisen fyysisen kehityksen lentoon. Alinen kuuluu koko rosterin vahvimpaan kaartiin tällä hetkellä. Redshirt Freshman statuksella urheileva Alinen omaa pitkäjänteisen suunnitelman kehittää eri osa-alueita matkalla ammattilaisuuteen. Esimerkiksi jalkatyöskentelyyn tarvitaan vielä terävyyttä.

Alabaman kokoonpano hyökkäyslinjassa muokkaantuu vielä syksyyn mennessä. Lähes kummallinen episodi oli Olauksen kaverin vasemman tacklen Kadyn Proctorin siirtyminen Iowan yliopistoon trasfer portalin avauduttua tammikuussa 2024. Nyt hän on ilmoittanut palaavansa kuitenkin takaisin Alabamaan. Mahdollisesti Alabama etsii vielä 13 hyökkäyslinjamiehen yksikköön lisävahvistusta.

Akateeminen menestys on sujunut käsi kädessä urheilun kanssa.  Taloustieteitä pääaineena lukevan Alisen opintotulokset ovat kärkipäässä.

Ensimmäisen kauden ja opiskelujen jälkeen tilanne on jo vähän tasaantunut. Olaus on tulossa hengähtämään Suomeen kevätlukukauden päätteeksi. Hänen roolinsa Suomen jenkkifutiksen kansainvälisenä veturina on merkittävä.

Katso Olaus Alisen otteita harjoituksissa ja A-dayssa.
Lataa PDFTulosta