Search
Close this search box.

Ajankohtaista

Jenkkifutiksessa tapahtuu

Suomen ensimmäinen jenkkifutiksen EM-kulta voitettiin 1985

Suomen miehet voittivat ensimmäisen Eroopan mestaruutensa kaikkien aikojen toisissa lajin EM-kisoissa vuonna 1985.  Hallitseva mestari Italia lähti Milanossa pelattuun turnaukseen ennakkosuosikkina, mutta Suomalaiset onnistuivat kirkastamaan edellisten kisojen hopean voittamalla loppuottelussa Italian  2-13 (0-6).

Suomen ensimmäisen Euroopan mestaruuden takuumiehinä olivat puolustajat. Kivenkova puolustus ei päästänyt italialaisia maalialueelle pelissä kertaakaan. Kotijoukkueen ainoat pisteet kirjattiin epäonnistuneen snäpin jälkitilanteesta syntyneestä safetystä pelin toisella puoliskolla. Ottelun jälkeen Suomen valmennustiimiin kuulunut Vic Wallace kommentoikin:

-Ottelu hävitään huonolla hyökkäyksellä, mutta voitetaan hyvällä puolustuksella.

Touchdown heti pelin alkuun

Ottelu alkoi suomalaisittain riemukkaasti. Suomen puolustus ei päästänyt Italiaa etenemään ensimmäisellä hyökkäysvuorollaan ja kotijoukkue joutui turvautumaan lentopotkuun. Takamies Mark Lundström sekä keskushyökkääjä Ari Tuuli juonivat potkunpalautuksessa onnistuneen hämäyksen ja Lundström eteni peräti 52 jaardia kuljettaen pallon kolmen jaardin päähän Italian maalista. Ari Tuuli nosti Suomen tulostaululle rynnimällä hyökkäysvuoron kolmannelle pelillä pallon kanssa maaliviivan yli.  Näin Tuuli muistelee pelin alkua 33-vuotta myöhemmin:

-Me treenattiin Lundströmin Maran kanssa todella paljon siellä ja Milanossa potkujen vastaanottoja ja kehitettiin niihin feikkejä ja hämäyksiä.

Avausmaaliin johtaneen lentopotkupalautuksen hämäys onnistui todennäköisesti osin myös siksi, että Tuuli oli valittu 1983 kisojen MVP-pelaajaksi ja italialaisten kaikki huomio keskittyi vaarallisena pidetyn keskushyökkääjän varjostamiseen. 

Kaksikko pääsi uusimaan kikkapelinsä ottelun toisella puoliskolla ja tuolloin pallon haltuun saanut Tuuli palautti puntin pohjiin saakka. Suoritus kuitenkin hylättiin palautusjuoksun aikana toisaalla tapahtuneen rikkeen takia.

Virheet kiellettyjä

Suomen pelinrakentajana Milanon loppuottelussa pelasi Risto Luostarinen. Näin hän muistelee tapahtumia 33-vuotta myöhemmin:

-Minulla oli etuoikeus päästä aloittamaan loppuottelussa pelinrakentajana. Kalle ja Hexi pelasivat semifinaalin ja mä lähinnä tarkkailin valmentajien toimeksiannosta puolustuksen tiettyjä asioita. Kalle ja Heksi jeesasivat sitten finaalissa samassa roolissa.  Valmentaja antoi ohjeeksi finaaliin sen, että meidän pitää olla tosi tarkkana ja virheitä ei saa tulla. No mä ajattelin, että OK pannaan sitten heitot viis metriä yli mieluummin, ettei tule intereitä.

-Sen muistan, että hyökkäys pelasi lähes virheettömän pelin ja koko joukkue oli keskittynyt omaan juttuun. Sitten kun peli loppui, se tuli vähän niin kuin yllätyksenä. Jengi oli todella keskittynyt tekemiseen.

Ottelun päätyttyä Suomen päävalmentaja Al Tambarelli vertasi lehdistötilaisuudessa peliä nyrkkeilyotteluun, jossa vastakkain olivat raskaan sarjan ja kevyen keskisarjan nyrkkeilijät. Suomen pienet, mutta tekniset pelaajat onnistuivat pysymään loitolla isoista ja vahvoista italialaisista ja tekemään pistesuorituksia.

-Vahvat puolustajamme Harri Kaasinen ja Matti Lindholm kykenivät pitämään italialaiset poissa maalialueeltamme ja se ratkaisi lopulta voiton.

Euroopan mestarit 1985

Pelinrakentajat
QBHeikkiJätteläPoli, Espoo
QBKariKetonenHelsinki Roosters
QBRistoLuostarinenMunkka Colts
Keskushyökkääjät
RBOlliKrogerusPoli, Espoo
RBReijo KulmalaTampere Rocks
RBKimmoLievonenHelsinki Roosters
RBIlkkaLuomaTampere Rocks
RBAriTuuliHelsinki Roosters
RBKimmoVikmanTurku Trojans
Laitahyökkääjät
WRTimoBackmanHelsinki Roosters
WREsaKiiskinenTampere Rocks
WRMarttiOjalaHelsinki Roosters
WRJussiVoutilainenPoli, Espoo
WRJuhaVuopioPoli, Espoo
Hyökkäyslinja
OLJariAhonenPoli, Espoo
OLLassiHaavistoMunkka Colts
OLTeroHuhtamäkiTurku Trojans
OLMarkkuPalanderPoli, Espoo
OLMarkkuRannemaEast City Giants
OLTapioRautelinEast City Giants
OLVesaTuomiPoli, Espoo
OLOleÅkermanPoli, Espoo
Potkaisija
KOlliYlönenEast City Giants
Puolustuslinja
DETapioAnttilaTampere Rocks
DLKeijoKaurissaariEast City Giants
DEHarriKoponenTurku Trojans
DLJariLiimatainenPoli, Espoo
DLAnttiPassilaEast City Giants
DLJuhaPinomaaEast City Giants
DLMarkusSaikkuRams, Lauttasaari
DLKeijo ThammTAFT
Tukimiehet
LBLarsLevoPoli, Espoo
LBMattiLindholmEast City Giants
LBJarkkoSalminenEast City Giants
LBTimoToikkaMunkka Colts
Takamiehet
DBIlkkaHyppönenHelsinki Roosters
DBHarriKaasinenEast City Giants
DBMarkLundströmPoli, Espoo
DBKariOjalaEast City Giants
DBTimoToissaloTurku Trojans
 
Valmennus
HCAlTambarelliTeam Finland
DCDougAtkinsTeam Finland
ACTomCoxTeam Finland
ACVicWallaceTeam Finland
ACJimNelsonTeam Finland
ACOlliAhoTeam Finland
Amerikkalaisen jalkapallon EM-loppuotteli Itävalta – Suomi pelataan lauantaina 28.10.2023 St Pöltenin NV Arenalla klo 16:00 alkaen. Ottelu näytetään suorana lähetyksenä Yle Areenasta, sekä osin nauhoitettuna TV2 ohjelmistossa.

 

Katso peli suorana: Yle Areena

Kuvat: SAJL arkisto, Juha Pinomaa

Lataa PDFTulosta